Minimalistický styl bydlení.

9 tipů pro minimalistický styl bydlení – Krása jednoduchosti

Černá a bílá, hodně prostoru a vzdušnosti, málo nábytku a jen minimum doplňků – takový je minimalistický styl bydlení, zvaný také jako „puristický“ nebo jen „purismus“. Jaké to je bydlet minimalisticky, jak si byt v minimalistickém stylu ne/vybavit? Podívejte se na pár tipů v článku.

Pokud vás nebaví pravidelně otírat prach na dekoracích, doplňcích, suvenýrech a hromadě drobností, které tvoří skoro každý běžný byt, může vám vyhovovat purismus – puristický, minimalistický styl bydlení.

Purismus je stylová čistota

Purismus pochází z latiny. „Purus“ znamená „čistý“. Je to úsilí o stylovou čistotu, minimalismus.

Jak si v minimalistickém stylu vybavit byt?

1) Hodně vzdušnosti, volný prostor

Toto je asi nejdůležitější zásada. Když se tím budete řídit, podaří se vám byt minimalisticky zařídit tak nějak automaticky. Všechny následující tipy tomu odpovídají – snažte se aby byl byt hezky vzdušný, čistý.

Pracovní koutek pro minimalistu.
Pracovní koutek pro minimalistu.

2) Stěny černé a bílé

Stěny minimalisticky zařízeného bytu bývají buď bílé nebo jen jemně šedé. Některé klidně i tmavě šedé či černé. Hlavně žádné barvy, ani výrazné, ani pastelové. Ty se do purismu nehodí. V některých minimalisticky laděných bytech najdete i tóny jemně krémové, ale to už je tak trochu odnož purismu. Doporučujeme zachovat jednoduchost a držet se neutrální bílé a šedi.

Koupelna v minimalistickém stylu.
Koupelna v minimalistickém stylu.

3) Na podlahu jednotný materiál, kvalitní podlahu ze dřeva

Po čem v minimalistickém bytě chodit? Ideální bude kvalitní dřevěná podlaha, ne moc „strakatá“, případně litá podlaha, anebo barevně jednoduchá keramická dlažba. Jestliže však nemáte podlahové vytápění, dlažba bude působit chladně. Dřevo na podlaze bude lepší a pocitově příjemnější.

Minimalisticky zařízená jídelna.
Minimalisticky zařízená jídelna.

Jestliže je vám zima i na dřevěné podlaze, doplňte ji jednobarevným kusovým kobercem, nejlépe ve škále šedi nebo bílým.

4) Kvalitní nábytek, který vynikne

Na co si sednout nebo položit šálek s kávou? Pořiďte si kvalitní kousky nábytku, které vyniknou. Díky vzdušnosti interiéru, čistým stěnám a jednoduché podlaze, budou tvořit hlavní dominanty bytu. V minimalistickém bytě je jen minimum skříní. Skoro žádné totiž nepotřebujete, jste přeci minimalista a máte jen málo věcí.

Designové křeslo v puristicky laděném bytě.
Designové křeslo v puristicky laděném bytě.

5) Do oken rolety

Líbí se vám purismus? Textilní galanterie asi nebude vaším oblíbeným obchodem. Na okna, když už je potřebujete něčím zakrývat, pořiďte raději rolety. Šedé nebo bílé. Žádné závěsy, záclony, nic takového k purismu neladí.

6) Čím si rozsvítit? Skrytými LEDkami

Zářivky si nad hlavu zřejmě nepověsíte a starý lustr se k minimalismu moc nehodí. K projasnění bytu využijte například LED svítidla. Ideálně taková, aby nebyla moc vidět. Stačí, že budou dávat světlo.

Jak mít světlo, ale ukrýt světelný zdroj? To zařídíte tak, když LED pásky zabudujete do podsvícení stolu, za nástěnnou televizi, anebo okolo soklu na stropě. Světla budou byt prosvětlovat, avšak nebudou vidět. Řešením mohou být i světelné sloupy, také s ukrytými LED pásky či LED žárovkami.

Skryté LED osvětlení interiéru.
Skryté LED osvětlení interiéru.

7) Na stěnu obrázek, květinu na zem

Ať se doma necítíte jako na kosmické lodi, pověste si na zeď nějakou pěknou, moderní fotografii. Lépe však černobílou.

A co pokojové rostliny? Troškou zeleně nic nezkazíte. Ale i květináč, stojící na zemi, by měl barevně ladit s interiérem.

Dřevěná podlaha a bílá stěna – puristický styl bydlení.
Dřevěná podlaha a bílá stěna – puristický styl bydlení.

8) Suvenýry a doplňky schovejte do skříně

Žijete-li minimalisticky, místo suvenýrů asi raději sbíráte zážitky. Malé doplňky či obdržené dárky schovejte do skříně, pokud nějakou doma máte. Vystavte si jen jeden až tři malé kousky. Víc pracholapačů nepotřebujete, ani na ně není místo.

9) A co stará lampa po dědovi?

I minimalistický, puristický styl bydlení můžete sem tam něčím „okořenit“. Byl váš děda bankéř a máte po něm futuristickou lampu od známého designera? Klidně si ji do bytu dejte, je to vzácný kousek. Ale petrolejku si raději nechte na chatu, ať z minimalismu neuděláte vintage.

Designová lampa do interiéru.
Designová lampa zpestří interiér.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.