Industriální styl bydlení.

Industriální styl bydlení: Cihly, kov, píchačky na zdi i motorka u gauče

Jako, když žijete v továrně. Tak nějak podobně může působit industriální styl bydlení. Minimum věcí, holé zdi s viditelnými cihlami, hodně prostoru, vysoké stropy. Beton a kov. Ale když to doplníte dřevem, bude byt hezky útulný. Podívejte se.

Jednoduchost industriálního stylu bydlení.
Jako ve staré továrně – industriální styl bydlení.

Co se starou továrnou? Zbourat nebo obydlet?

Když kdysi ve velkých městech, jako je New York či Londýn, přemýšleli, co se starými továrnami, možností bylo více. Na průmyslové využití už se moc nehodily. Pro firmy bývá rychlejší a levnější postavit novou fabriku na zelené louce než se pouštět do záchrany polorozpadlého továrního areálu, brownfieldu.

Stará továrna – tady se bude dobře bydlet.
Stará továrna – tady se bude dobře bydlet.

Naštěstí však ke zbourání starých továren a skladišť úplně všude nedošlo. Bývalé výrobní prostory začali zabydlovat architekti, umělci a přestavovat si je na ateliéry, dílny i byty.

Základní prvky staré továrny mnohdy nechávali zachované. Díky tomu vznikl industriální styl bydlení a postupně se rozšířil po světě.

Umělci si tvoření i bydlení ve starých továrnách oblíbili.
Umělci si tvoření i bydlení ve starých továrnách oblíbili.

Které prostory se pro industriální styl bydlení hodí

Nejlépe a nejvíce autenticky bude bydlení v industriálním stylu vypadat v místě, kde dřív továrna či nějaká výrobna opravdu byla. Taková místa bývají hodně prostorná, mají vysoké stropy a jen minimum příček. Například loftový byt je pro industriální styl bydlení jako stvořený.

Ateliér ve starém skladišti.
Ateliér ve starém skladišti.

Celý byt může tvořit jedna velká místnost. Oddělit stačí jen koupelnu, WC a třeba prostor na spaní. Ale i ložnice může být součástí celku. Spát se dá spacím patře. Součástí loftových bytů bývá galerie – vestavěné patro.

Postel a galerie v loftovém bytě.
Postel a galerie v loftovém bytě.

Na podlahu i strop beton či dřevo

Podlaha v industriálně laděném bytě může vypadat podobně jako ta původní. Nějaká rekonstrukce asi bude nutná, jelikož podlahy starých továren bývají znečištěné, popraskané, se zbytky kotevních prvků po odstraněných strojích a technologiích.

Ložnice v industriálním stylu.
Beton na stropě.

Na podlaze můžete nechat surový, hlazený beton, stěrkovou podlahu nebo zvolit podlahu průmyslovou, litou. Pokud preferujete něco teplejšího, ideální bude dřevěná podlaha z masivu. Hodí se pořádná prkna z tvrdého dřeva.

Jídelna s kuchyní – industriální styl bydlení.
Jídelna s kuchyní – industriální styl bydlení.

Přiznané zdi umocní atmosféru továrny

Jako ze starých filmů to u vás může vypadat, když ponecháte přiznané zdivo. Penetrované cihly s opravenými spárami vypadají dobře i v moderně laděném interiéru. Taktéž šedá, betonová stěna může působit docela hezky. Stačí ji doplnit vhodnými materiály, například kovovou trubkou.

Přiznaná zeď z cihel s lampičkou.
Přiznaná zeď z cihel s lampičkou.

Dřevěné trámy v podkroví se rovněž pro industriální styl bydlení hodí. Ale i kovové, železné či litinové sloupy. Ty mohou posloužit zároveň jako držáky na svítidla nebo pověšení příslušenství.

Průmyslové lampy, žárovky s oranžovým vláknem, regály

Čím si doma rozsvítit? Možná se vám vkusně podaří zakomponovat moderní LED svítidla. Ale hodně parády udělají také retro žárovky a baňky s oranžovými vlákny, visící ve svítidlech s pořádnými továrními „klobouky“.

Žárovky s viditelným vláknem.
Žárovky s viditelným vláknem navodí tu správnou atmosféru.

Nábytek z masivu, betonu nebo oceli

K surově působící podlaze, stěnám i stropu, bude dobře ladit jídelní a pracovní stůl z masivu, se silnými nohami. Vhod přijde i nábytek z oceli. Prostě takový, který se nerozpadne, když doma nastartujete třeba motorku.

Masivní stůl ideální pro industriál.
Masivní stůl ideální pro industriál.

Okna bez záclon, jen pár koberečků

Okny nechte dovnitř proudit světlo, tedy žádné záclony. Obecně je dobré s galanterií spíše šetřit. Pokud vás od betonové podlahy zebou nohy, položte na ni pod stůl nějaký jednoduchý kusový koberec.

Velká okna bez záclon zajistí hodně světla.
Velká okna bez záclon zajistí hodně světla.

„Ahoj, pojďte dál, tady si odpíchněte“

V industriálním stylu bydlení se cení tovární prvky. Třeba se vám povede sehnat staré píchací hodiny, aby si každá návštěva mohla při příchodu a odchodu odpíchnout. Dobře budou na zdi vypadat tovární nebo nádražní hodiny.

Pořádné tovární svítidlo.
Pořádné tovární svítidlo.

Máte Harleye či naleštěného Pionýra, ale žádnou garáž? Zajeďte až do bytu. Bydlíte přeci „v továrně“. Vedle bytelné kožené pohovky se bude motocykl hezky vyjímat a jemný odér benzínu doplní atmosféru. Tedy pokud vás s tím partnerka nevyžene.

Útulný relaxační koutek v industriálně laděném bytě.
Útulný relaxační koutek v industriálně laděném bytě.

Rostliny interiér oživí

Jestliže potřebujete k životu zeleň, nějaké pokojovky se s industriálem snesou. Do velkých prostor se hodí větší solitérní rostliny, anebo i vysoký kaktus. Po nosníku se může pnout břečťan. Záleží, jaké podmínky rostlinám v bytě dopřejete. V tmavém suterénu se jim však moc líbit nebude.

Strohý interiér oživí pokojové rostliny.
Strohý interiér oživí pokojové rostliny.

Podstyly industriálního designu

Podobně jako jiné styly bydlení, i ten industriální má různé podstyly, směry. Můžete bydlet v čistě průmyslovém stylu, v industriálu laděném do vintage podoby nebo například v bytě aplikovat steam-punkový styl. Tomu se budeme věnovat někdy příště.

Pracovní prostředí firmy v industriálním stylu.
Pracovní prostředí firmy v industriálním stylu.

Jak se vám industriální styl bydlení líbí?

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.