Podlahové topení v bytě – elektrické nebo teplovodní.

Podlahové topení v bytě – je lepší elektrické či teplovodní?

Brr, ledová podlaha v zimě v koupelně – to nemiluje asi nikdo. Zima je většinou člověku od noh. Takže i teplo. Pokud máte nohy hezky v teple, je hned fajn. Lepší je vstávat naboso na příjemně teplou podlahu. Podlahové topení si získává stále větší oblibu. Je lepší elektrické nebo teplovodní? Čtěte dál.

Představte si, jak si z vyhřáté postele stoupnete na ledovou teplou podlahu. Po ní dojdete až do koupelny. I na chodbě je podlaha hezky vyhřátá. Nohy vás nezebou ani na „trůnu“, když „u toho“ čtete noviny. Každé ráno bude hned veselejší. Stejně tak večer.

Podlahové topení je příjemné na nohy.
Podlahové topení je příjemné na nohy.

Podlahové topení je jedním z nejoblíbenějších způsobů vytápění rodinných domů i bytů. Jaké výhody a nevýhody jsou s ním spojené?

Jak funguje podlahové vytápění

Podlahové vytápění si dnes lidé nechávají instalovat do mnoha novostaveb, ale také při rekonstrukci domu či bytu. Díky, tomu, že se řadí k takzvaným nízkoteplotním vytápěcím systémům, je standardem takřka ve všech nových nízkoenergetických stavbách.

Výhodou oproti vytápění radiátory je rovnoměrné rozložení teploty, které snižuje proudění vzduchu a množství prachu v něm. Sálavá složka podlahového topení ohřívá okolní stěny, od kterých se zahřívá vzduch v místnosti. U radiátorů je tomu naopak, stěny jsou chladnější než okolní vzduch. 

V případě vytápění „podlahovkou“ zároveň zůstává zachovaná ideální relativní vlhkost vzduchu 45–55 %, která je vhodná pro pohodové dýchání.

Podle hygienických norem může být povrchová teplota podlahy v místnostech s dlouhodobým pobytem lidí, například v obývacím nebo dětském pokoji, maximálně 29 °C. Místnosti pro krátkodobý pobyt, jako je koupelna nebo WC, mohou mít teplotu podlahy až 35 °C.

Podlahové vytápění se hodí pod více typů podlah.
Podlahové vytápění se hodí pod více typů podlah.

Teplota povrchu podlahy se při podlahovém vytápění běžně pohybuje v rozmezí od 22 do 25 °C. To se může zdát málo, ale vzhledem k tomu, že je topidlem celá podlaha, je vytápěcí plocha několikanásobně větší než v případě používání radiátorů. Navíc, teplo jde hezky od noh.

Vaše peněženka bude hubnout pomaleji. Díky nižší teplotě teplonosného média jsou náklady na vytápění nižší.

Elektrické podlahové topení vs. teplovodní podlahové vytápění

Jak se od sebe liší dva nejpoužívanější typy podlahového vytápění – teplovodní a elektrické?

Teplovodní podlahové topení

Topná konstrukce teplovodního vytápění je po celé podlaze, zpravidla v celém bytě či domě, což umožňuje ideální rozvod tepla v místnostech. Většinou se jedná o soustavu potrubí, kterým protéká voda o teplotě 30–50 °C, poháněná nízkoenergetickým oběhovým čerpadlem. 

Voda se ohřívá buď v elektrokotli, tepelném čerpadle, plynovém kotli nebo v akumulační nádrži.

Rozvody teplovodního podlahového topení.
Rozvody teplovodního podlahového topení.

Topné potrubí topenáři pokládají do hloubky 4 až 5 cm. Na něm je akumulační betonová anebo ahydritová vrstva o tloušťce 50–60 mm. Topný výkon teplovodního podlahového topení se pohybuje od 70 do 100 W/m2.

Elektrické podlahové topení

V případě elektrického podlahového topení zajišťují ohřev vytápěcí kabely, rohože, nebo fólie, které jsou zabudované v podlaze a napojené na elektrickou síť.

Elektrické podlahové topení je oproti teplovodnímu nákladnější na provoz, ale jeho životnost je delší až o několik desítek let. Navíc není tak náročné na hloubku zabudování. Proto je oblíbené zejména při rekonstrukci podlahy.

Výhodou je i to, že si elektrické podlahové vytápění můžete zabudovat třeba jen do jedné místnosti, anebo do více prostor, které však na sebe nemusí navazovat. Každá z místností může mít svůj vlastní ovladač s termostatem.

Elektrické podlahové topení.
Elektrické podlahové topení.

Ovládání teploty každé místnosti zvlášť se může zdát komplikované. V dnešní době je na trhu několik systémů pro inteligentní domácnost, které řídí provoz na dálku. Můžete vše ovládat například pomocí mobilní aplikace.

Elektrická varianta podlahového topení je také ideální do domů, které nemají plynovou přípojku. Efektivita každého typu vytápění roste s kvalitou zateplení domu. Elektrické podlahové topení je praktické, často jej lidé používají i jako doplňkové v koupelně, na WC, v kuchyni.

Proč si podlahové topení pořídit?

Pokud používáte podlahové topení, díky ideálnímu rozložení teplot v místnosti nedochází k hromadění teplého vzduchu u stropu. Můžete vytápět na nižší teplotu při zachování stejného tepelného komfortu. To vede k úspoře nákladů.

Teplo sálající odspodu je příjemné při chůzi naboso. Zřejmě to oceníte i tehdy, máte-li doma malé děti, které si rády hrají na podlaze.

Teplovodní podlahové topení.
Teplovodní podlahové topení.

Naopak vytápění radiátory způsobuje vyšší cirkulaci vzduchu, tudíž i prachu kolujícího místností. Ten se bohužel usazuje také přímo v topných tělesech. Teplo z radiátorů proudí od kraje místnosti rovnou ke stropu.

Poruchovost podlahového topení je v případě odborné instalace minimální.

Má vytápění v podlaze nevýhody?

Existují ale i nějaké nevýhody. Pořizovací náklady mohou být vyšší než u jiných topných systémů, ale záleží na typu.

Při instalaci se podlaha o něco zvedne, což může být problém v případě rekonstrukce podlahy. Zvolíte-li však elektrické podlahové topení, podlaha se zvedne jen o kousek.

Další nevýhodou může být delší doba potřebná k vyhřátí místnosti. Klasické radiátory začínají topit rychleji. Tento nedostatek však nahrazuje velká setrvačnost akumulované energie v podlaze – zahřátá podlaha chladne pomaleji. Proto je podlahové topení vhodné spíše do objektů, které obýváte trvale.

11 výhod podlahového topení

1) Ideální rozložení tepla v místnosti,

2) úspora energií až 25 % oproti vytápění radiátory,

3) poskytuje tepelný komfort pro nohy,

4) je příjemnější pro děti, které si rády hrají na podlaze,

5) nevysušuje vzduch a nevíří prach v místnosti,

6) podporuje optimální relativní vlhkost vzduchu,

7) díky nízké prašnosti je vhodné pro alergiky,

8) má dlouhou životnost,

9) funguje bezúdržbově – záleží na typu systému,

10) je skryté pod podlahovou krytinou, díky čemuž nezabírá prostor jako radiátory,

11) je nízkoteplotní, předejdete tak riziku popálení.

Děti si rády hrají na podlaze.
Děti si rády hrají na podlaze.

Rozmístění nábytku si promyslete předem

Ještě před realizací podlahového topení si promyslete rozmístění nábytku v místnosti. Velké pevné kusy nábytku zachycují teplo, které pak neproudí dál do místnosti. To je škoda a zbytečně potom pod nábytkem topíte.

Podlahové topení – cena za m2

Kdysi lidé považovali podlahové topení za luxus. Dnes je běžnou výbavou domovů.

Na trhu existuje dostatek výhodných, přitom kvalitních řešení.

Cena realizace se pohybuje okolo 500 Kč / m2, někdy méně, jindy více. Záleží na typu vytápění a kdo vám jej bude instalovat. Snad každá firma vám nejprve spočítá kalkulaci.

Pořizovací náklady sice mohou být vyšší, ale z dlouhodobého hlediska se topení zabudované v podlaze díky nižším provozním nákladům vyplatí. A za ten tepelný komfort to určitě stojí.

Podlahové topení svépomocí? Jde to, ale…

Přestože dnes nainstalujete podlahové topení i svépomocí, je dobré využít služeb odborníků. Předejdete tak mnoha komplikacím.

Profíci nejprve spočítají potřebný výkon s ohledem na velikost místností i typ objektu, poradí vhodný model podlahového vytápění. Zajistí odbornou instalaci, tlakové zkoušky. Disponují certifikáty potřebnými ke kolaudaci a vše vám uvedou do předávacího protokolu. Na práci i materiál máte záruku.

Vhodná podlaha na podlahové topení

Rychlost prohřátí podlahy a interiéru ovlivňuje i typ a tloušťka podlahové krytiny. Nejvhodnější pro pokládku na podlahové topení jsou vinylové podlahy, keramická dlažba nebo PVC krytina.

MP9015-Lepena-nebo-click-vinylova-podlaha-1-MojePodlaha-cz
Pokládání vinylové podlahy.

Přemýšlíte nad výběrem podlahy vhodné na podlahové topení? Ozvěte se nám nebo se zastavte ve vzorkovně podlah. Poradíme vhodný typ podlahy, vzorky si zároveň prohlédnete.

Čtěte také: Podlahové topení a vhodné podlahy. Které to jsou?

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.