Jak často vytírat podlahu.

Čištění podlahy a desatero mopa Hopa – jak často vytírat?

Jak často čistit podlahu? Stačí jednou týdně nebo častěji? Anebo to naopak nepřehánět a na čištění podlahy se zaměřit jen jednou měsíčně? Záleží, o jaký prostor se jedná. Přečtěte si, jak a kdy podlahy vyčistit.

Čistit podlahu častěji nebo raději ne?

Rady, jak často čistit podlahy, se z různých zdrojů liší. Na úvod zmíníme, jaké okolo čištění vinylových i jiných podlah, stírání dlažby nebo luxování koberců kolují názory.

Názory příznivců častého čištění podlah:

  • „čistota je půl zdraví,“
  • v častěji udržovaném prostředí nemají škodlivé bakterie šanci,
  • když podlahu čistíte častěji, snižuje se riziko jejího poškození například kvůli zaneseným zrnkám písku z venku,
  • pokud máte malé děti, musíte uklízet nejlépe obden,
  • to samé platí, jestliže vám po bytě běhá pes, kočka či jiné zvíře.

Názory odpůrců častého čištění podlah:

  • přílišná čistota snižuje odolnost imunitního systému lidí,
  • v některých zemích, třeba v Americe, chodí po bytě normálně v botech,
  • moc časté „drhnutí“ podlahy může poškodit její povrchovou vrstvu a poničit ji,
  • malé děti potřebují posilovat svoji imunitu, nic se nestane, když občas podlahu třeba olíznou,
  • „vědci dokázali“, že když je v domácnosti pes, jsou pak děti odolnější.

Tolik pár názorů, které hlásají zastánci i odpůrci častého čištění podlahy a uklízení. Ale kde je pravda? Myslíme, že někde uprostřed. Všeho s mírou.

Hurá na úklid podlahy!
Hurá na úklid podlahy!

Na intenzitu čištění podlahy je rozumné se dívat z praktického hlediska. K volbě správné frekvence vytření podlahy nebo PVC či vinylu může posloužit pár postřehů a tipů.

Otři nožku o rohožku

  • Podlahu prostor, které přímo navazují ven, je vhodné uklízet častěji. Do verandy, zádveří nebo předsíně možná chodíte v botech, na nichž z venku nanosíte prach, zřejmě také spoustu bakterií. Ještě více nečistot si můžete domů přinést během blátivého podzimu nebo zimy. Před každými dveřmi by měla být rohožka, na které se zbavíte největších nečistot. Rohožku je potřeba také občas venku vyklepat.
  • Malá rohožka se hodí i v obýváku, pokud máte francouzské okno vedoucí přímo ven na terasu, do zahrady nebo na městský balkón.
  • Kuchyň je dobré rovněž čistit častěji. Když vaříte, asi na zem sem tam něco spadne, napadá tam pár drobků i během krájení pečiva, chleba. Jestliže si sváču připravují už děti samy, drobky sněží zřejmě častěji. Jednou týdně by mohlo vytření podlahy stačit.

  • Častější péči si zaslouží i WC a koupelna. V okolí toalety se vyskytuje spousta bacilů. V koupelně je zase více vlhko, což může vyhovovat plísním.

  • Hojně užívané spojovací chodby je dobré také čistit, mopovat či vytírat častěji než jiné místnosti v bytě. Záleží, jak vytížené tyto „dopravní komunikace“ jsou.

  • Máte doma psa? Pokud „nepouští“ moc chlupů, je to fajn. Jestliže však často líná, anebo jiné zvíře, intenzita úklidu by měla být častější, aby se vám chlupy nedostaly až na talíř.

  • Naopak například jen zřídka používaný pokoj pro hosty nebo pokoje starších dětí, které už studují a bývají přes týden na koleji, stačí luxovat či vytírat třeba jen jednou za 2–3 týdny.

Meziúklid vysavačem nebo robotem

Není vždy nutné „šůrovat“ podlahy za mokra. Někdy stačí přeletět byt jednou týdně jen vysavačem a mopovat například každých za 14 dní. V dnešní moderní době můžete do akce povolat automatického robota – automatický vysavač, který byt pravidelně „slízne“, když jste v práci. Existuje i robot na vytírání podlahy.

Luxování podlahy.
Občas stačí podlahu jen vyluxovat.

Blátivé stopy a jiné „nehody“ řešte hned

Proběhl vám bytem zablácený čtyřnohý mazel nebo dítko přemístilo obsah ovocného jogurtu na podlahu po celé místnosti? Povedlo se vám nastříkat pleťový krém na podlahu v koupelně či vysypat strouhanku v kuchyni na zem?

Nedá se nic dělat, z důvodu bezpečnosti rodiny to raději ukliďte hned. Předejdete tak roznesení nečistot po celém bytě a nutnosti řešení větší úklidové akce za hodinu či následující den. Ale to je určitě jasné.

Nečistoty na podlaze.
Největší nečistoty na podlaze před vytíráním nejprve zameťte nebo vysajte.

Pro menší úklidy se hodí mít doma malý ruční aku vysavač, se kterým aku/tní droboty hned vycucnete.

Pomůcky na vytírání podlahy v akci – na každý typ podlahy správný prostředek

Každá podlahová krytina si zaslouží použití odpovídajících čistidel. Více tipů uvádíme na konci článku. Vyhnete se tak poškození podlahy. Nevhodné jsou například prostředky a přípravky obsahující písek a jiná abraziva. Mohly by podlahovou krytinu poškrábat.

Pozor dejte také při užití prostředků s chlórem, který má kromě dezinfikování podlahy i bělicí účinky. Stačí kapka sava na barevném koberci a bude tam vybělená skvrna.

Mop v akci.
Mop v akci.

Desatero mopa Hopa – jak správně vytřít podlahu

Opakování matkou moudrosti a úklidu. Vytíráte podlahu správně? Třeba se vám hodí desatero mopa Hopa. A taky pomůcky i mop na vytírání podlahy.

1) Zameťte nebo vysavačem vyluxujte z podlahy největší nepořádek.

2) Před vytíráním nejprve otřete nejvíce špinavá místa na podlaze, třeba ťápoty od Žeryka.

3) Naplňte kbelík teplou vodou, přidejte malé množství vhodného čisticího prostředku – podle typu podlahy.

4) Začněte vytírat na vzdálenějším konci místnosti a pokračujte směrem k východu z místnosti, ať si po vytřených plochách nechodíte. Ještě předtím otevřete okno, aby podlaha rychle uschla.

5) Ponořte mop do kýble a vyždímejte jej. Moderní mopy nadbytečnou vodu odstředí díky speciálnímu mechanismu. Při vytírání by na podlaze neměla zůstávat voda, pokud tedy nejste plavčíkem na lodi.

Desatero mopa Hopa - jak správně vytřít podlahu.
Desatero mopa Hopa – jak správně vytřít podlahu?

6) Pohybujte navlhčeným mopem tam a zpět, od krajů místnosti ke středu a pak ke dveřím. Každou oblast mopujte dvakrát.

7) Jestliže narazíte na nečistotu, která mopem nejde dolů, vyčistěte ji ručně houbičkou nebo hadrem.

8) Po pár tazích mopu jej vyperte, namočte, vyždímejte nebo odstřeďte od nadbytečné vody a pokračujte.

9) Pokud se voda v kbelíku moc zakalí, vyměňte ji, jinak budete špinavou vodu roztírat po celé místnosti.

10) Na závěr ještě jednou očistěte podlahu čistou vodou bez čisticího prostředku, aby na podlaze žádný nezůstal.

Uklízet podlahu mohou i muži.
Uklízet podlahu mohou i muži.

Podlahu až nakonec

Kuchyňskou linku, umyvadlo, vanu, WC vyčistěte ještě před podlahou, jinak si už vyčištěnou podlahu zase znečistíte. O tom, zda je lepší nejprve vyluxovat a pak otřít prach, anebo naopak, se v uklízecích kruzích také vedou letité spory. Pro a proti zmíníme někdy příště.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.