Jakou vybrat podlahu do ložnice.

Pro zdravý spánek: Jakou vybrat podlahu do ložnice

Když vylezete bosou nohou z postele a šlápnete na podlahu, je to měkké a teplé. Že máte doma zvířátko a tento pocit už také znáte? Ne… tohle jsme nemysleli. To vaše podlaha je hřejivá a měkká. Jak podlahu do ložnice vybrat, aby nestudila a nedržel se na ní prach? Čtěte tipy.

Jakou podlahu do ložnice? Dřevo, korek, vinyl nebo PVC

V ložnici strávíte asi třetinu života. Na kvalitu spánku má vliv dobrá postel, matrace a rošt pod ní, ale i barvy na stěnách, zvolený nábytek, klima v místnosti a také vhodná podlaha. Ne každá se totiž do ložnice hodí. Na některých typech podlah se drží prach, odrážejí více hluku, jsou studené na dotek.

Podlahová krytina v ložnici.
Podlahová krytina v ložnici.

Zebou vás každé ráno nohy, když vylezete z postele? Anebo to v ložnici v pantoflích klape, jsou na podlaze chuchvalce prachu? Vyberte si do ložnice správnou podlahovou krytinu.

Dřevěná podlaha v ložnici – letitá klasika

Ve starých domech byla kdysi na podlaze většinou prkna. Nic moc jiného tehdy k mání nebylo. Dnes jsou prkna skoro luxusem, jedná se o jeden z nejnákladnějších typů podlah. Jestliže rekonstruujete dům a na podlaze máte dřevo v dobrém stavu, stačí podlahu správně renovovat, ošetřit a bude to paráda.

Je však otázkou, co se skrývá pod prkny. Ve staré budově to většinou znamená kompletní demontáž, prověření stavu trámů, výměnu tepelně-akustické izolace mezi podlažími. Ale výsledek pak stojí za to.

Správně obroušená, vyspravená a například navoskovaná prkna budou vaší ložnici dělat parádu. Alternativou může být renovace dřevěných parket, anebo použití zámkové, plovoucí podlahy s dřevěnou vrstvou.

Podlaha v ložnici.
Podlaha v ložnici.

Pokud se do velké rekonstrukce pouštět nechcete, můžete na původní prkennou podlahu položit jinou podlahovou krytinu.

Korek do ložnice – příjemné teplo a měkkost na došlap

Stejně jako dřevo, i korek je přírodním materiálem. Je příjemně měkký a teplý na došlap. V ložnici je dobré mít pro zdravý a klidný spánek chladněji, pak ale chladne i podlaha. A tak se hřejivá podlahová krytina může hodit. Před položením korkové podlahy je potřeba podklad dobře vyrovnat.

Korek na podlahu buď přímo nalepíte a potom například nalakujete, anebo jej můžete pokládat jako plovoucí, skládat korek z dílců. Korek se zámkovým systémem mívá navíc odolnou vinylovou vrstvu tloušťky 0,5 mm. Pokládání plovoucí korkové podlahy je rychlé. Zámkový systém bývá buď nasouvací nebo narážecí.

Korková plovoucí zámková podlaha.
Korková plovoucí zámková podlaha.

Plovoucí korkové podlahy seženete většinou v tloušťkách 10–12 mm, vybírat můžete z několika typů povrchových úprav – keramický lak, lak LMS1, LMS2 anebo korek bez povrchové úpravy.

PVC do ložnice v roli – levné a rychlé řešení

Pokud potřebujete podlahu řešit rychle či levně, může vyhovovat i PVC v roli – moderní nástupce známého „lina“. Na rovný podklad jej položíte rychle a snadno. Dekorů PVC podlah je na trhu mnoho, v ložnici klidně stačí nejnižší zátěžová třída PVC podlahy.

Ukázka pár dekorů PVC podlahy, ale je jich mnohem více.
Ukázka pár dekorů PVC podlahy, ale je jich mnohem více.

Jemné nerovnosti podkladu vyrovná PVC podlaha s textilní, filcovou podložkou. Zároveň poslouží jako tepelná izolace a lépe odstíní kročejový hluk při chůzi. Měkčí PVC podlahy jsou také docela teplé na dotek.

Jejich nevýhodou však je, že se na nich může více držet prach. Ale stačí pravidelně vyluxovat nebo setřít. Úklid PVC podlahy je snadný.

Cihla a kámen do jižních ložnic

Kamenné podlahy, cihly na podlaze nebo dlažba se hodí spíš do jižních krajin, kde je o dost tepleji a chladivá podlaha je tam na spaní příjemná.

Chcete-li bydlet v toskánském nebo středomořském stylu i v Česku, místo dlažby můžete zvolit vinylovou podlahu s dekorem dlažby.

MP9015-Lepena-nebo-click-vinylova-podlaha-3-MojePodlaha-cz
Vinylová podlaha s dekorem dlažby.

Vinylová podlaha v ložnici v dekoru dřeva

Dalším typem podlahy, který je v dnešní době oblíbeným, je vinyl. Hodí se i do ložnice. Jedná se o umělý materiál, podobný PVC v roli.

Vinylové podlahy jsou ale tvrzené, dostupné i v zaklikávacích „click“ dílcích. Mívají velice pěkné dekory, které na první pohled ani nepoznáte od masivní dřevěné podlahy.

Do ložnice se hodí podlaha z hřejivých materiálů.
Do ložnice se hodí podlaha z hřejivých materiálů.

Vinylová podlaha se hodí i na podlahové vytápění. Vinylové podlahy jsou odolné vůči vlhkosti.

Linoleum – vhodná podlaha pro alergiky

V ložnici je oblíbené rovněž linoleum. Je to materiál vyráběný z přírodních a obnovitelných materiálů, lněného oleje, borovicové kalafuny, korku, dřevité moučky a z minerálních plniv.

Linoleum je na řezu stejné, nebývá vrstvené. Obchodním názvem je například Marmoleum. Podlaha z linolea je na dotek teplá, měkká. K podkladu jej můžete přilepit nebo položit volně.

mp9013-linoleum-marmoleum-vzor-mojepodlaha-cz
Linoleum Marmoleum.

Marmoleum® má bakteriostatické vlastnosti, potlačuje množení bakterií a mikroorganismů, například bakterie MRSA – Stapylococus aureus. Je proto vhodné i pro alergiky a astmatiky.

Bambus na podlaze – přírodní i v kávovém odstínu

Specialitou na podlahu do ložnice je bambus. Je velice odolný vůči vysoké zátěži, seženete jej s horizontálními pruhy, mozaikou nebo s mramorováním.

Bambusovou podlahu položíte obdobně jako podlahu dřevěnou. Na údržbu stačí trocha saponátu nebo přípravky na dřevěné podlahy. Výhodou bambusových podlah je také možnost renovace broušením.

bambusova-podlaha-masiv-pfwcze-mramor-zebra
Bambusová podlaha masiv.

Tip pro vás, když už podlahu máte, ale studí na nohy

Máte-li už ložnici hotovou, ale podlaha studí a chodit po ní není moc příjemné, pomozte si alespoň kusovým kobercem nebo běhouny. Můžete je občas vyklepat od prachu a nohy už vás studit nebudou.

Koberec v ložnici pro lepší pohodu.
Koberec v ložnici pro lepší pohodu.

Chemii do ložnice raději ne

V ložnici se raději vyhněte použití syntetických laků, mořidel, chemických přípravků na dřevo a podlahy. Trávíte tam totiž mnoho hodin denně a dýchat výpary z nich asi nechcete. Lepší je použití přírodních vosků.

A co barva podlahy v ložnici?

Už máte vybraný typ podlahy do ložnice? Teď ještě barvu, odstín. Pár tipů, jak na to:

  • Tmavé tóny působí tlumeně, navodí pocit tepla a útulnosti. Ale na tmavých podlahách je vidět každé smítko.

  • Světlé barvy místnost opticky zvětší, prosvětlí, hodí se do malých ložnic, působí čistě.

  • Jemnější dekor zachová místnost vzdušnou, výrazné vzory a dekory mohou ložnici opticky zmenšit.

  • Krémové, hnědé, okrové odstíny působí teple, naopak šedé, bílé namodralé tóny chladněji, což se třeba může do ložnice hodit. Záleží také na dalších doplňcích v místnosti.
Kobereček u postele zabrání stoupání na studenou podlahu.
Kobereček u postele zabrání stoupání na studenou podlahu.


Máte vybráno? Jakou podlahu do ložnice zvolíte? Čtěte další tipy pro bydlení na blogu.