Skandivávský styl bydlení – přírodní materiály, světlé barvy a hodně světla.

Skandinávský styl bydlení, severský či dánský – světlo a příroda

Milujete přírodu, dřevo, kameny, hodně světla a světlé, čisté barvy? Zařiďte si byt v severském, neboli skandinávském či dánském stylu. Tvoří jej světlé stěny, jednoduchý dřevěný nábytek, čisté linie, decentní bytový textil, svítidla a svíčky. Podívejte se a zjistěte, jak si byt poseversku vybavit.

Skandinávský styl bydlení, dánský, finský, severský, švédský,…

Skandinávský styl bydlení občas lidé nazývají také jako dánský, švédský, finský nebo prostě severský styl. Možná v bydlení v severských zemích existují mírné odlišnosti, ale základy jsou stejné – jednoduchost, čisté, jemné linie, světlé barvy a přírodní materiály.

Pokoj ve skandinávském stylu bydlení.
Pokoj ve skandinávském stylu bydlení.

Kde se vzal skandinávský styl? Kultovní „vejce“ i trojnožka

Skandinávský styl bydlení se začal objevovat ve Švédsku začátkem 20. století. Kultovním se stalo křeslo The Egg návrháře Arnea Jacobsena, které vyvinul v roce 1958. Následně se stalo jedním z nejvíce kopírovaných stylů nábytku. Postupně se skandinávský styl rozšířil skoro do celého světa.

Kutlovní křeslo The Egg návrháře Arnea Jacobsena.
Kutlovní křeslo The Egg návrháře Arnea Jacobsena.

Další světově známé kousky představil finský návrhář Eero Aarnio – zavěšené křeslo Bubble Chair a křeslo Ball Chair. Významným návrhářem byl také finský architekt Alvar Aalto – navrhl stolek Tea Trolley 901, trojnožku Stool 60 či vázu Savoy.

Závěsné křeslo Bubble Chair, které vytvořil finský návrhář Eero Aarnio.
Závěsné křeslo Bubble Chair, které vytvořil finský návrhář Eero Aarnio.

50 odstínů šedi a světlé dřevo na podlaze

Jak si byt poseversku vybavit? Začněte od podlahy. A od stěn. Pro skandinávský styl bydlení jsou typické bílé stěny. Můžete však například jednu stěnu mít i světle šedou nebo jemně dokrémova. Jak odstíny doma kombinovat a jaký to má vliv na vnímání interiéru, zjistíte v článku Tmavá vs. světlá podlaha – Kam se která hodí?

Skandivávský styl bydlení – přírodní materiály, světlé barvy a hodně světla.
Skandinávský styl bydlení – přírodní materiály, světlé barvy a hodně světla.

Pro skandinávský styl bydlení jsou typické světlé dřevěné podlahy. Můžete zvolit buď přírodní dřevo – prkna z masivu, anebo zaklapávací „click“ dřevěnou plovoucí podlahu. Někteří Seveřané doma chodí i po podlaze světle šedé či bílé. Světlá podlaha místnost opticky zvětší, prosvětlí.

Dřevo vám nevyhovuje? Volte vinyl v dekoru dřeva

Pokud vám z nějakých důvodů dřevěná podlaha nevyhovuje, nahraďte ji vinylovou podlahou sestavenou z „click“ zaklikávacích dílců v dekoru světlého dřeva. Ale vinyl je umělým materiálem, už to pak nebude „pravý severský“ styl.

Vyberte si některou z vhodných podlah

K bílé a šedé se hodí černá

Aby to u vás doma nevypadalo jako v nemocnici, „okořeňte“ interiér černou. Černé mohou být některé linie, dočerna laděný bytový textil, například polštářky nebo menší dekorace, rámečky obrazů, nohy stolu i židlí. Zdá-li se vám černá příliš kontrastní a tmavá, pořiďte si šedou sedací soupravu nebo kusový koberec s tmavě šedým vzorem.

Příroda okolo vás v létě ochladí, v zimě zahřeje

V severských zemích je čistá, svěží příroda. To se odráží i v bydlení. Skandinávský styl obsahuje hodně přírodních materiálů. Kromě dřevěné podlahy vybavte interiér například doplňky z proutí, kamene i skla, ale raději jen decentně.

Pokud se vyladění interiéru povede, v horkých dnech bude působit chladivě, vzdušně, a v zimě zase hřejivě, útulně.

Interiér ve skandinávském, severském stylu v létě ochladí, v zimě zahřeje.
Interiér ve skandinávském, severském stylu v létě ochladí, v zimě zahřeje.

Nábytek z buku či borovice

Kam si položit šálek s čajem? Ideální je světlý stůl z buku, borovice nebo jiných dřevin. Stůl i židle mohou mít nohy ze světlého masivu a desku třeba bílou.

Občas jsou v severských bytech k vidění i kovové prvky. Kovová, hezky kovaná postel bude s interiérem dobře ladit.

Světlá kuchyň a dřevěná podlaha ve skandinávském, severském stylu bydlení.
Světlá kuchyň a dřevěná podlaha ve skandinávském, severském stylu bydlení.

Světlo dodá domovu život. Záclony pryč

Na severu je dost temných dní, během zimy je slunce hodně daleko. Proto je důležité získat co nejvíce světla – toho přirozeného i umělého. Zbytečně si okna nezastiňujte záclonami, do oken v tomto stylu nepatří.

Z toho vyplývá, že severský styl se vždy nehodí do úplně každého interiéru. Máte-li okno přímo naproti zvědavým sousedům, nějaké zastínění asi potřeba bude, pokud tedy nemáte sklony k exhibicionismu. Těžké, barevné závěsy však raději nahraďte lehkými, vzdušnými a světlými.

Posviťte si lampami i svíčkami

Když slunce zapadne, což bývá během podzimních a zimních dní brzy, nahradí jej světlo umělé. V severském stylu bydlení obyvatelé používají výkonné, ale jednoduché lustry, lucerny, také stojací lampy na čtení, rozsvícené žárovičky na stěnách. Svítidla mohou být z kovu, skla, proutí i papíru. Vyhněte se míchání více stylů a materiálů svítidel. Mějte to doma hezky jednoduché.

Jestliže před elektřinou dáváte přednost tradicím, rozmístěte po pokoji dostatek svíček nebo lucerniček, do nichž svíčky vložíte.

Trocha barvy oživí interiér

Zdá se vám světlý interiér až moc „neživý“? Zakomponujte do výbavy trochu barev. Oživíte jej solitérní pokojovou rostlinou nebo jemnými pastelově barevnými polštářky na křeslech.

Skandivávský styl bydlení – přírodní materiály, světlé barvy a hodně světla.
Skandinávský styl bydlení – přírodní materiály, světlé barvy a hodně světla.

Jak už jsme zmiňovali, nábytek by měl být v severském stylu jednoduchý, funkční. Kromě křesílek a stolu si byt vybavte i taburetem. Některé mají malý úložný prostor, kam schováte drobnosti.

7 typických prvků severského stylu bydlení

Na závěr přikládáme malý souhrn zmíněných tipů. Skandinávský styl bydlení je:

1) světlý, vzdušný, s čistými liniemi, se světlými stěnami,

2) v bílých, světle šedých tónech, jen jemně doplněný pastelovými doplňky,

3) z přírodních materiálů, dřeva, proutí, lnu, skla i kamenů,

4) doplněný jednotným typem svítidel z kovu, skla, proutí či papíru,

5) jemně vyladěný bytovými dekoracemi, polštářky, dekami,

6) s obrázky na stěnách s černými nebo tmavě šedými rámečky,

7) s minimem dekorací, jen s pár rostlinami, například soliterními.

Líbí se vám skandinávský styl bydlení anebo jiný?

Čtěte také o dalších stylech:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.