MP9002-coll-Uvodni-Venkovsky-styl-bydleni-MojePodlaha-cz

Venkovský styl bydlení – obklopeni přírodou

Dřevo, tradice, kvalitní materiály a přírodní barvy. To je venkovský styl. Proč je tak oblíbený? Jak si domácnost v tomto stylu vybavit, jakou vybrat podlahu? Inspirujte se prvky ve venkovském stylu bydlení a zútulněte si domov.

Čím se venkovský styl bydlení vyznačuje

Co se vám vybaví, když se řekne venkov? Dřevěné chalupy, příroda, poctivá řemeslná práce, tradice? Přesně tím se vyznačuje současný venkovský styl bydlení. Je založený na přírodních materiálech, jako je dřevo, proutí, pálená cihla, kámen, bavlna či len. V bytě zařízeném ve venkovském stylu se budete cítít útulně a pohodlně.

Venkovský styl můžete doplnit ozdobnějším nábytkem v rustikálním stylu nebo vzdušnějším skandinávském stylu. O nich zase někdy příště.

Jak si bydlení ve venkovském stylu zařídit?

Zvolte barvy v přírodních odstínech

Koupelna ve venkovském stylu.

Do venkovského stylu patří neutrální, přírodní, ale i pastelové barvy. Jsou to odstíny bílé v kombinaci s přírodními barvami, jako je béžová, hnědá a šedá. Tyto barvy působí uklidňujícím dojmem. Pro osvěžení je doplňte pastelovými barvami, například modrou, tyrkysovou, zelenou nebo růžovou.

Inspirujte se prvky venkovského stylu

Pro venkovský styl jsou typické:

  • Kamenné a cihlové zdi – kamennou nebo cihlovou zeď vytvoříte i třeba jen s využitím obkladu.
  • Odkryté krovy s trámy na stropě – trámy ponechte přírodní, anebo je natřete nabílo.
  • Dřevěné dveře a zárubně.
  • Dřevěná či kamenná podlaha.
  • Krb nebo krbová kamna – s krbovými kamny bude místnost hned útulnější.

Který typ podlahy se hodí do venkovském stylu?

Podlaha by měla být z kamene nebo masivního dřeva. Prkna u masivní dřevěné podlahy bývají z celistvého kusu dřeva, většinou dubového. Levnější variantou je vinylová podlaha v dekoru dřeva.

Na dřevěnou podlahu položte jutový, tkaný textilní kusový koberec.

Pořiďte si poctivě vyrobený dřevěný nábytek

Kuchyně ve venkovském stylu.

Dominantou kuchyně ve venkovském stylu je masivní dubový stůl a židle, dále kredenc a příborník. Obývací pokoj vybavte pohodlnou sedačkou, dřevěnou komodou a doplňte ratanovým křeslem nebo proutěným košem. Do ložnice se hodí masivní dřevěná postel s nočními stolky, zrenovovaná truhla po babičce a zrcadlo ve starém rámu.

Pokud se vám líbí vzdušnější prostor, vyzkoušejte s dřevěným nábytkem zkombinovat kovové nebo plastové kousky, třeba židle.

Ze starého nový, z nového starý – Vylepšete nábytek ošuntělým vzhledem

Patinujte nábytek z bazaru, po prarodičích, ale třeba i nový nábytek. Pořiďte si speciální barvu na patinování a natřete jí kus nábytku. Pokud se vám nechce do barvy příliš investovat, stačí nábytek natřít barvou na dřevo. Při natírání vytvořte záměrně nedokonalé tahy štětcem a potom nátěr jemně osmirkujte brusným papírem.

Kromě bílé se k patinovanému nábytku hodí pastelové barvy, například tyrkysová nebo růžová. Patinovaným nábytkem interiér bytu skvěle oživíte.

Zaměřte se i na závěsy a potahy

Jídelna ve venkovském stylu.

Jaké vzory zvolit pro závěsy a potahy ve venkovském stylu? Závěsy a potahy na polštáře vyberte buď v jednobarevném přírodním odstínu, třeba béžovém. Anebo si pořiďte textil s květinovými vzory, pruhy či kostkami.

Doplňky a dekoracemi dodáte domovu šmrnc

Nakonec interiér zpestřete květinami v květináči, vázičkami, rámečky s fotografiemi, originální lampou a závěsným svítidlem. Omrkněte místní vetešnictví nebo bazary.

Zařiďte si byt ve venkovském stylu a vytvořte útulný domov.

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.