mp9001-uvodni-14-otazek-odpovedi-mojepodlaha-cz

14 otázek a odpovědí na téma plovoucí podlaha – 1. díl

Na co se lidé v souvislosti s plovoucí podlahou často ptají? Jaké typy plovoucích podlah existují? Proč se plovoucí podlaha nazývá „plovoucí“? Hodí se plovoucí podlaha do koupelny či kuchyně? Zjistěte odpovědi na nejčastější otázky na téma „plovoucí podlahy“.

1) Proč se podlaha nazývá „plovoucí“?

Plovoucí podlaha je taková, která je na podkladu volně položená – podlaháři ji při pokládce nespojili s podkladem ani stěnami. Plovoucí podlahová krytina se většinou skládá z lamel, které se k sobě spojí pomocí zámkového systému.

2) Jaké typy plovoucích podlah existují?

Plovoucí podlahy se vyrábějí z různých materiálů, nejčastěji z laminátu, dřeva, vinylu, ale i z bambusu, korku a marmolea. Existuje široká škála dekorů – od dezénů dřeva, přes korek až po kámen nebo dlažbu. Laminátové, dřevěné, bambusové a korkové plovoucí podlahy bývají v přírodních odstínech hnědé a béžové, případně šedé. Mohou mít ale i jinou barevnost. Pokud se vám líbí výrazné barvy, zvolte podlahu z PVC nebo marmolea, třeba plovoucí zámkové marmoleum Forbo najdete v modré, žluté, zelené či červené barvě. Bílá plovoucí podlaha v dekoru dřeva je například vinylová Wineo Designline Polaris. Podívejte se také do článku Jak vybrat vhodnou barvu podlahy.

3) Jak vybrat plovoucí podlahu?

Jak vybrat plovoucí podlahu.

Při výběru plovoucí podlahy je důležité zohlednit více kritérií najednou – cenu, funkci podlahy, materiál, barvu i do jaké míry ji budete zatěžovat. Nejprve si určete částku, kterou chcete do nové podlahy investovat. Myslete také na to, v jaké místnosti podlahová krytina bude. Jiný typ podlahy vyberte do kuchyně a odlišný zase do dětského pokoje, kde polezou vaše děti po kolenou. Podlahová krytina by navíc ideálně měla barevně a materiálově ladit s nábytkem, malbou i s vaším oblíbeným stylem bydlení.

4) Je lepší PVC (nesprávně označované jako „lino“) nebo laminátová plovoucí podlaha?

Výhodou PVC je povrch bez spár. Pokládka je jednoduchá a levná, zvládnete si jej položit i sami. PVC je pocitově teplejší než laminát a odolnější proti pádu předmětu na podlahu. Laminátovou podlahu lehce rozeberete a opravíte dílec. U laminátu ale musíte dávat pozor, aby se vám na zem nevylilo větší množství vody, která by se dostala mezi spáry. PVC (lino) a laminát jsou přibližně ve stejné cenové relaci. Oba materiály můžete položit na podlahové vytápění, snadno se udržují a vyberete si z široké nabídky dekorů.

5) Je lepší lepená nebo volně položená plovoucí podlaha?

Obecně před lepením podlahy musí být povrch zcela rovný. Lepenou podlahou lépe utlumíte kročejový hluk, u volně položené podlahy se k tlumení hluku používá speciální podložka. Lepená varianta má ale delší životnost. Nepracuje tolik jako plovoucí a může se položit i pod těžší nábytek. U volně položené plovoucí podlahy je pokládka snadná a rychlá. Při menší opravě stačí vyměnit pouze poškozený díl.

6) Je možné položit plovoucí podlahu do kuchyně?

Plovoucí podlaha v kuchyni.

Ano, do kuchyně se plovoucí podlaha hodí. Pokud si přejete mít v kuchyni podlahu ze dřeva, vybírejte dekor exotických dřevin, třeba odolný teak. Do kuchyně můžete použít i laminátovou podlahu, ale jen tu, která má voděodolnou vrstvu a spoje utěsněte vodotěsným zámkovým tmelem. Stejně jako v případě koupelny je ideální podlahovou krytinou do vlhkých prostor vinyl.

7) Hodí se plovoucí podlaha do koupelny?

V koupelně se často drží vlhkost, sráží se pára a voda se občas dostane až na podlahu. Do takových prostor se nehodí dřevěná, korková, ani laminátová plovoucí podlaha. Ideální volbou do vlhkých místností jsou celoplošně lepené vinylové podlahy. Zjistěte více o výběru voděodolné plovoucí podlahy.

Odpovědi na dalších 7 otázek týkajících se plovoucí podlahy najdete ve druhém díle článku.

Objevte další zajímavosti na blogu o podlahách a bydlení.