Otázky a odpovědi na téma plovoucí podlaha.

14 otázek a odpovědí na téma plovoucí podlaha – 2. díl

Na co se lidé v souvislosti s plovoucí podlahou často ptají? Jak připravit podklad? Hodí se plovoucí podlaha na podlahové topení? Kolik podlaha stojí? Zjistěte odpovědi na nejčastější otázky na téma „plovoucí podlahy“.

1) Kolik stojí plovoucí podlaha?

Ceny podlah závisí na typu, značce a provedení podlahové krytiny. Nejméně zaplatíte za podlahu z linolea a laminátu. Ve středních cenových relacích najdete vinyl a marmoleum, dále korek, a nejdražší je podlaha podlaha ze dřeva.

Podívejte se na přibližné cenové rozpětí plovoucích podlah za m²:

  • PVC podlahy 250–550 Kč,
  • laminátové podlahy 250–800 Kč,
  • vinylové podlahy 400–1200 Kč,
  • marmoleum 600–900 Kč,
  • korkové podlahy 700–1900 Kč,
  • dřevěné podlahy 600–2200 Kč.

K cenám musíte také připočítat náklady na přípravu podkladu, případně podložku pod plovoucí podlahu, obvodové lišty a také práci spojenou s pokládkou.

2) Kolik asi stojí položení plovoucí podlahy?

Obecně se cena za pokládku plovoucí podlahy pohybuje od 100 do 200 Kč za m². Záleží na typu podlahy, způsobu pokládky a velikosti místnosti. Cena montáže podlahy za m² v malém prostoru bývá vyšší než třeba u podlahy o velikosti 150 m².

Plánujete položit laminátovou plovoucí podlahu? Máte-li na pokládku vhodné nářadí – řezačku, pomůcky na dorážení prken ke krajům a kolíkování, pokládku si třeba zvládnete udělat i svépomocí. Jednoduchá je i pokládka PVC, k tomu stačí ostrý nůž se zahnutým ostřím a metr. Ale mnohem pohodlnější je nechat si podlahu položit od odborníků.

Pokud vás zajímá, na kolik to u vás vyjde, nechte si zdarma spočítat orientační kalkulaci pokládky podlahové krytiny.

3) Jaký použít podklad pod plovoucí podlahu?

Jaký podklad položit pod plovoucí podlahu.

Aby vám podlaha dlouho vydržela a byla stále krásná, zaměřte se na správnou přípravu podkladu.

Až bude podklad čistý, suchý a rovný, použijte pod plovoucí podlahu vhodnou podložku, tedy pokud už ji podlahová krytina neobsahuje. Podložka pod plovoucí podlahu vyrovná drobné nerovnosti povrchu, tlumí hluk při chůzi, izoluje teplo, případně ochrání před vlhkostí.

4) Může se plovoucí podlaha položit na podlahové topení?

Ano, plovoucí podlahu můžete položit na podlahové topení. Z hlediska tepelné vodivosti je ideální lepené marmoleum, lepené vinylové podlahy a PVC, označované také jako lino. Vhodným materiálem je i korek.

Dřevěné podlahy jsou na podlahové topení rovněž vhodné, ale pouze dvouvrstvé a třívrstvé krytiny, nikoliv masivní dubová podlaha.

5) Jak čistit a udržovat plovoucí podlahu?

Jak čistit plovoucí podlahu.

Úklid plovoucí podlahy je snadný. Stačí, když plovoucí podlahu zametete nebo vyluxujete, a poté setřete vyždímaným mopem či hadrem.

Na čištění plovoucích podlah použijte vždy úklidový prostředek určený pro daný typ podlahy. Vyvarujte se použití přípravku na mytí nádobí, protože příliš odmašťuje a může obsahovat i abrazivní, brusné částečky, které by podlahu mohly poškrábat.

6) Jak opravit plovoucí podlahu?

Postup opravy plovoucí podlahy se liší podle typu krytiny. Odlišným způsobem opravíte vinylovou podlahu a jinak zase podlahu ze dřeva. Povrchové poškození, například škrábance, zvládnete opravit svépomocí. Buď místo zacelte, anebo vyměňte celý dílec. U rozsáhlejšího poškození raději požádejte o pomoc zkušeného podlaháře.

Podrobněji se budeme věnovat opravám i v některém z dalších článků.

7) Dají se plovoucí podlahou obložit schody?

Schody obložené vinylovou podlahou.

Ano, schody můžete obložit plovoucí podlahou. Ideální krytinou na obložení schodů plovoucí podlahou je dřevo, laminát nebo vinyl.

Podívejte se také na otázky a odpovědi týkající se plovoucích podlah v prvním díle článku.

Objevte další zajímavosti na blogu o podlahách a bydlení.