Babské rady pro úklid podlah.

Vyzkoušejte pro úklid podlahy babské rady a ušetřete

Párkrát do roka je na programu skoro každé domácnosti větší úklid – na jaře i na podzim. Zjistěte, jak jednoduše vyčistit dřevěnou a laminátovou podlahu, dlažbu, linoleum nebo koberce, aby vám dlouho vydržely. Inspirujte se radami babiček a provoňte si byt.

Na jarní gruntování naše i vaše babičky a prababičky nepoužívaly žádné drahé a zdraví nebezpečné čisticí přípravky, robotické vysavače, ani mopy. Vystačily si s tím, co v domácnosti našly. To samé někdy stačí na úklid plovoucí podlahy i vám.

Úklid podlahy až nakonec

Tip na úvod: Úklid podlahy nechte až na konec. Nejprve utřete prach na nábytku i stěnách, otřete horní plochy skříní a třeba i lustru. Teprve potom vysajte podlahu a následně vytřete. Pokud tedy nemáte doma jen koberec.

Čím vytřít dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy, dřevěné dlaždice i dřevěné schody stírejte pouze lehce navlhčeným, vyždímaným mopem. Alespoň jednou za tři roky použijte vosky a oleje pro zvýraznění lesku.

Babičky radí: Vyrobte si vlastní čisticí prostředek na dřevěné podlahy.

Budete potřebovat 1 litr vody, 1 litr octa, 6 sáčků mátového čaje, 2 lžíce dětského olejíčku a 1 lžičku jaru. Vodu přiveďte k bodu varu, vložte do ní sáčky s čajem a nechte pár hodin louhovat. Poté přidejte ostatní ingredience a čistící prostředek je hotový. Použijte. Uvidíte, že bude dřevěná podlaha vypadat zase jako nová.

Jak na laminátovou podlahu?

Laminátové podlahy vytírejte stejným způsobem jako dřevěnou – jen vlhkým, dobře vyždímaným mopem, ideálně po směru jednotlivých lamel. Vyhněte se použití vosku, laku a mýdla, protože by na laminátové plovoucí podlaze mohly zanechat ošklivé skvrny.

Máte-li „laminát“ v kuchyni, koupelně, kde hrozí vylití vody či jiné tekutiny na zem, naneste jednu vrstvu impregnace na spáry. Přípravek na impregnaci spár pro lamino a dřevěné podlahy vyrábí například firma Dr. Schutz. Výrobek seženete na internetu nebo ve větším hobby marketu. Impregnace podlahu dlouhodobě ochrání před vlhkostí a zakonzervuje její svěží vzhled.

Dlažbu vyčistí i pára

Dlažby si lidé v domácnostech oblíbili díky její odolnosti a snadné údržbě. Vytírejte ji slabým roztokem vody a prostředku na čištění dlažby. Výrobců je mnoho, ale prostředky jsou běžně dostupné v drogerii. Pro důkladnější úklid se skvěle hodí parní čističe, které vyčistí i zašlou špínu mezi spárami. U keramické dlažby se vyhněte abrazivním, brusným, prostředkům, které by mohly povrch podlahy poškodit.

Babičky radí: Na vodní kámen na dlaždičkách použijte ocet.

Ocet je dodnes dobrým pomocníkem při odstraňování vodního kamene. Smíchejte vodu s kypřicím práškem, a pomocí starého zubního kartáčku zašedlé spáry vybělte.

Babské rady na úklid podlahy.

Na vinylovou podlahu, linoleum a PVC s jemným saponátem

Na vinyl, linoleum a marmoleum je, po vyluxování nebo zametení nečistot, ideální vlažná voda smíchaná s čisticím prostředkem na vinyl, linoleum neboli PVC podlahy.

Vyhněte se použití jaru na nádobí, ten by podlahu příliš odmastil. Jakmile podlaha vyschne, doporučujeme ji alespoň dvakrát do roka ošetřit leštidlem – například pomocí přípravku Dr. Schutz na podlahy, který vytvoří ochranný film. Existuje varianta pro lesklé i matné povrchy. Povrch podlahové krytiny ochrání a prodlužuje její životnost.

Babičky radí: S jedlou sodou opatrně.

Při domácím čištění podlah je oblíbená jedlá soda. Avšak v případě vinylových podlah, linolea a marmolea se jejímu použití vyvarujte, pro její odmašťující vlastnosti může podlahu až příliš vysušit.

Koberce vyčistí odborníci nebo si zapůjčte extraktor

Koberce je vhodné alespoň jednou za rok nechat profesionálně vyčistit, anebo si stroj na čištění koberců, takzvaný extraktor či tepovač, zapůjčte. Případně se inspirujte další babskou radou.

Babičky radí: K vyčištění koberce vyzkoušejte navlhčenou sůl.

Po celé ploše koberce nasypte vlhkou sůl, zapracujte koštětem, nechte hodinu působit a potom koberec důkladně vysajte. Menší skvrny vyčistíte citronovou šťávou nebo octem.

Máte-li v koberci žvýkačku, nejprve ji zchlaďte ledem a poté ji vydrolte. Pokud děti pokreslily koberec propiskami a fixem, použijte k vyčištění citronovou šťávu s octem.

Ušetřete při jarním úklidu podlah s čistícími prostředky podle babských rad.