MP9005-coll-Jak-vybrat-vinylovou-podlahu-uvodni-MojePodlaha-cz

Vinylová podlaha – jaké jsou typy, ceny, jak vinyl vybrat?

Přemýšlíte nad koupí vinylové podlahy? Přečtěte si, jak vinylovou podlahu vybrat a kolik přibližně stojí. Jaký je rozdíl mezi lepenou a plovoucí vinylovou podlahou „click“? Zjistěte, co je „vinyl“ a jaké má výhody.

Co je „vinyl“

Vinylová podlaha má stejné složení jako PVC podlaha, avšak výrobci do vinylu navíc přidávají skelné vlákno pro vyšší odolnost. Materiál je syntetický, nikoliv přírodní, jako třeba marmoleum. Hojně rozšířené je i také označení „vinyl“ či chybné „vinilová podlaha“.

Bílá vinylová podlaha v kuchyni.

5 výhod vinylových podlah

1) Vinyly jsou odolné vůči mechanickému poškození, vlhkosti a vodě.
2) Dobře tlumí kročejový i prostorový hluk.
3) Vinylové podlahy jsou snadné na údržbu.
4) Mají dobré tepelně-izolační vlastnosti, proto jsou ideální na podlahové vytápění.
5) Pomocí 3D technologie tisku výrobci na vinylu dokáží věrohodně napodobit povrch dřeva, korku, kamene nebo dlažby.

Vinylová podlaha v dekoru dřeva.

Jak vinylovou podlahu vybrat?

Kromě rozměru, dekoru či barvy, zvažte i další parametry podlah. Pokud plánujete koupi podlahy do domácnosti, zvolte zátěžovou třídu pro privátní použití. Ideální tloušťka nášlapu je 0,3–0,5 mm. Nášlap je tenká průhledná vrstva, která podlahu chrání.

Pro dobrou odolnost je možné použít vinyl i v namáhaných komerčních prostorech.

Dále promyslete, zda budete krytinu lepit nebo ji položíte plovoucím způsobem. Každý způsob pokládky má své výhody a nevýhody.

Plovoucí vinylová podlaha „click“

Zámková vinylová podlaha.

Jednotlivé dílce plovoucí podlahy tohoto typu mají zacvakávací zámkový systém. Zámkové spoje na okrajích dílců do sebe jednodušše zacvaknete, což se hodí i v případě, když potřebujete poškozený dílec vyměnit za nový. Lamely zkrátíte tak, že je naříznete lamacím nožem a následně zlomíte.

Pokládka vinylové podlahy je jednodušší než u lepené. Před položením vinyl click podlahy nemusí být podklad zcela hladký, ale je nutné použít speciální podložku, která utlumí kročejový hluk a vyrovná menší nerovnosti.

Lepená vinylová podlaha

Lepená vinylová podlaha existuje buď v roli nebo v dílcích. Její pokládka je o něco složitější než u zámkového systému. Krytinu přilepíte speciálním podlahářským lepidlem, bez použití podložky. Povrch před pokládkou vyrovnejte samonivelační stěrkou, aby byl zcela rovný.

Lepený vinyl má tloušťku 2 až 3 mm, je ideální na podlahové topení. Dílce u vinylové podlahy „click“ jsou naopak silnější a mají tak horší tepelnou propustnost.

Sháníte-li vinylovou podlahu do koupelny nebo kuchyně, zvolte lepenou variantu.

Šeda vinylová podlaha v koupelně.

Kolik asi vinylová podlaha přibližně stojí?

Ceny se liší podle výrobce a typu vinylové podlahy:

  • lepený vinyl – 400–1500 Kč,
  • plovoucí podlahy na HDF desce – 600–1200 Kč,
  • vinyl s korkovým, keramickým nebo vápencovým jádrem – 900–1300 Kč,
  • tkaný a sametový vinyl – 800–2000 Kč.

U lepené vinylové podlahy připočítejte náklady na stěrkování podlahy a lepidlo, u plovoucího zaklapávacího „click“ vinylu cenu za podložku.

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.