vlastnosti podlah filtr

Vlastnosti a parametry podlah v katalogu. Co vysvětlují?

Každý obor má své více či méně odborné výrazy, které mohou laikům pořádně zamotat hlavu. A u podlahářů tomu není jinak. Tloušťky, zátěžové třídy,  a tak podobně. Pokud máte v plánu pořizovat novou podlahu, projděte si alespoň těchto pár základních podlahářských  termínů.

Vlastnosti plovoucích podlah snadno a rychle

Při výběru podlahy je důležité vyznat se, alespoň částečně, v jednotlivých vlastnostech podlahových krytin. Všechny najdete na našich webových stránkách u jednotlivých dekorů i ve vyhledávacím filtru. Proto vám přinášíme souhrn těch základních:

  • Rozměr (lamely) – Jedná se o jeden podlahový dílec (lamelu, prkno). Nejčastěji se s tímto termínem setkáte u vinylových, dřevěných a laminátových podlah.
  • Šířka role – Pokud není podlaha složená z lamel, dodává se v rolích. Podle rozměrů místnosti si tak můžete vybrat ideální šířku role (2 m, 3 m, 4 m). Ne vždy však výrobce dodává/vyrábí všechny rozměry.
  • Tloušťka nášlapu – Nášlap je tenká průhledná vrstva, která chrání podlahu. Čím silnější je, tím je samozřejmě lepší. Do domácností je ideální tloušťka nášlapu 0,3 – 0,4 mm. Pro komerční prostory můžeme doporučit podlahy s nášlapnou vrstvou od 0,5 mm.
  • Celková tloušťka – Tato vlastnost určuje tloušťku, nebo chcete-li výšku podlahy/podlahového dílce.
  • Zátěžová třída – Hodnota zátěžové třídy určuje, pro jaké zatížení je konkrétní podlaha vhodná. Zátěžové třídy jsou pevně stanovené evropskou normou EN 13329 a dělí se na tři skupiny podle účelu (privátní, komerční a průmyslové podlahy).
  • Povrchová úprava – Způsob ošetření, či úpravy povrchu podlahy (lak, olej, vosk, broušení, protiskluzová PÚ, antistatická PÚ atd.)
  • Výška vlasu – Tuto vlastnost najdete samozřejmě pouze u koberců. Kvalitní koberce mají kolem 4 mm. Ručně vázané koberce však mohou mít vlas dlouhý až 20 mm.
  • Způsoby pokládky – Podlahy se pokládají dvěma základními způsoby – buď se připevňují k podkladu napevno (lepením, šroubováním), nebo se instalují plovoucím způsobem (zámkovým spojem, nebo systémem pero-drážka). Každý způsob má své výhody i nevýhody a obecně nelze určit, který je lepší.

Máte dotazy nebo nejasnosti?

Náš katalog podlah, kde výše popsané vlastnosti naleznete: Katalog plovoucích podlah

Snad se nám podařilo vás alespoň částečně zasvětit do základů našeho krásného řemesla. Budete-li chtít, povíme vám v naší pražské vzorkovně další užitečné informace, které vám pomohou při výběru vaší nové podlahy. Obraťte se na nás kterýkoli všední den od 10 do 18 hodin. Budeme se na vás těšit :-).