MP9006-Jak-pripravit-podklad-pod-podlahu-uvodni-MojePodlaha-cz

5 kroků, jak připravit podklad pod novou podlahu

Ať už plánujete položit podlahu v novostavbě, starším domě či bytě, je potřeba podklad zkontrolovat, opravit a vyčistit. Díky tomu vám nová podlaha vydrží dlouho. Jak by měla ideálně vypadat příprava před položením nové podlahové krytiny? Postupujte podle pěti uvedených bodů.

1) Zkontrolujte povrch, změřte vlhkost

Před pokládkou podlahové krytiny povrch zkontrolujte. Měl by být pevný, rovný, tvrdý, trvale suchý, čistý a hladký.

U novostaveb prověřte, zda je beton či anhydrit už dostatečně vyzrálý a vyschlý, jinak by zbytková vlhkost mohla časem novou podlahu poničit. Podlaháři používají k měření vlhkosti speciální měřič vlhkosti dřeva a betonu.

Jaká je ideální vlhkost podkladu, zjistíte v článku Správná vlhkost podkladu před pokládkou nové podlahy.

2) Opravte povrch

Plánujete-li položit novou podlahu ve starším domě, původní krytinu odstraňte, staré nátěry a anhydritové samonivelační potěry přebruste. Opravte nerovnosti podkladu, případně zatmelte. U starých dřevěných podlah dotáhněte šrouby.

Postup opravných prací závisí na typu podkladu. Je-li povrch velmi poškozený, je nutné jej vyrovnat.

Vyrovnání podlahy.

3) Vyrovnejte podklad

Pokud je povrch nerovný, máte několik možností, jak podlahu vyrovnat. Hodí se tyto materiály a postupy:

a) Betonová směs – způsob vhodný pro betonovou konstrukci, betonový strop domu. Počítejte s tím, že vylití podlahy betonem je poměrně zdlouhavé. Musíte počkat na vyschnutí betonové směsi i několik dní a někdy se mohou objevit i trhliny.

b) Samonivelační hmota – před vylitím podlahy nivelační stěrkou opatřete plochu hloubkovou penetrací stejného výrobce, od něhož máte i nivelační hmotu. Samonivelační hmotu naneste, rozetřete a nechte ztuhnout podle návodu.

c) Suché vyrovnání – vyrovnání podkladu suchou cestou provedete pomocí suchého zásypu, na který položíte podkladové desky, například OSB, dřevotřískové nebo sádrovláknité desky.

Tato metoda je rychlá a vhodná pro dřevostavby a staré domy, kde jsou dřevěné stropy. Výhodou je nízká hmotnost posypu. Po vyrovnání můžete po podlaze hned chodit a pokládat finální podlahovou krytinu.

d) Speciální stěrka – existují také speciální stěrky a malty, u kterých na sebe vrstvíte několik vrstev, nikoliv pouze jednu, jako u předchozích způsobů. Tuto metodu však raději nechte na odborníkovi.

Nivelační hmota.

4) Vyčistěte povrch

Je-li nyní povrch suchý, pevný a bez nerovností, je nutné jej vyčistit. Podlahu důkladně zameťte, a to i několikrát za sebou, anebo vysajte vysavačem.

Až bude podlaha čistá, můžete položit podlahovou krytinu.

5) Vyberte a připravte podklad pod plovoucí podlahu

Potom pod plovoucí podlahu použijte vhodnou podložku, tedy pokud už ji podlahová krytina neobsahuje. Podložka vyrovná drobné nerovnosti povrchu, tlumí hluk při chůzi a izoluje teplo. Podložky seženete buď v rolích nebo ve formě skládacích desek.

U laminátové podlahy u stěn udělejte dilatační spáry, které zabrání rozpínání při změnách teploty. Na zem položte parotěsnou fólii, pásy spojte hliníkovou těsnicí páskou. U některých typů podlah umístěte pod stranách místnosti distanční pásky.

V dalších článcích postup přípravy rozebereme třeba trochu více.

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.