jak vybrat podlahu

Co musíte vědět, než začnete vybírat novou podlahu

Výrobci podlahových krytin dnes nabízí nepřeberné množství materiálů, povrchových úprav, stylů a designů, ze kterých až přechází zrak.

Jak začít?

Po prvotním prozkoumání nabídky podlah na trhu Vás asi napadne, že byste potřebovali hned několik bytů či domů, abyste mohli zrealizovat všechny své představy a přání. Pro usnadnění výběru jsme pro Vás připravili pár základních kritérií, které Vám možnosti trochu zúží.

Rozpočet

Ač se to nezdá, může to být kritérium dost zásadní. Cenové rozpětí podlahových krytin je široké. Pohybuje se zhruba od 100 Kč/m2 až do několika tisíc za m2. Proto si nejdřív určete maximální částku, kterou můžete do nové podlahy investovat, změřte si prostor, který chcete pokrýt a dostanete se k cenové hladině, ze které můžete vybírat.

Věřte, že Vám to ušetří mnoho času při listování jednotlivými typy podlahových krytin.

Pokud si nejste jistí, kolik do podlahy vložit peněz, uvědomte si, že je to dlouhodobá investice, u které se nevyplatí šetřit. Kvalitní dřevěná, nebo vinylová podlaha s perfektními uživatelskými vlastnostmi logicky nemůže být úplně levnou záležitostí.

vinylova podlaha floor forever style floor

Styl a funkce místnosti

Dalším důležitým kritériem je funkce místnosti, ve které chcete pokládat novou podlahu. Jiný typ podlahy budete vybírat ke vchodu či do koupelny, kde se drží vlhkost a jiný typ bude vhodný do dětského pokoje, kde polezou po kolenou Vaše malé děti. Někam se lépe hodí dlažba, jinde využijete spíše vlastností laminátové podlahy a někde se třeba neobejdete bez koberce. Záleží i na Vašich osobních preferencích a pocitech z různých materiálů. Některé jsou příjemnější pro chůzi na boso, než jiné.

Když jsme u té místnosti, myslete také na celkový dojem, který má tvořit. Snažte se sladit všechny základní prvky v místnosti do jednoho stylu. Podlaha, malba a nábytek by spolu měly korespondovat, aby pokoj působil celistvým dojmem. V současnosti jsou velice oblíbené vzdušné prostory bez zbytečného nábytku, kde podlaha obzvlášť vynikne. Velký boom také zažívá Vintage styl, který naopak využívá zastaralého až omšelého vzhledu jednotlivých prvků interiéru.

Ať už upřednostňujete jakýkoli styl a materiál, vždy budete mít na výběr z mnoha možností.

rucne opracovana drevena podlaha
Materiál

I výběr materiálu ze značné části závisí na místnosti, kam kde se bude podlaha používat. Nedá se říct, že by některý z materiálů použitých na výrobu podlah byl vyloženě nekvalitní. Spíš se jedná o konkrétní vlastnosti a funkčnost – plovoucí podlaha většinou nemá ráda větší vlhkost (koupelna, kuchyň), masivní dřevěná podlaha není úplně nejvhodnější na podlahové topení a ani koberec s vysokým chlupem nemůžete umístit všude (komerční prostory – obchody, hotely apod.). Myslete také na míru zátěže, které bude muset podlaha odolávat.

Čištění a údržba

Abyste netrávili hodiny drhnutím špinavé podlahy, snažte se sáhnout po takové, která se bude snadno čistit, nejlépe bez speciálních chemických přípravků. Nebuďte otrokem své domácnosti, když nemusíte. Nevíte jaké čistící prostředky zvolit? Poradíme Vám.

Stále z toho nejste chytří?

Víme, že zvolit si tu pravou není lehké v životě, ani v našem podlahovém ráji. Máte-li stále nějaké pochybnosti, neváhejte a kontaktujte nás.

Rádi Vám pomůžeme s výběrem nejvhodnějšího materiálu, doporučíme typ pokládky, případně poradíme se sladěním dekorů v jednotlivých místnostech. Ptejte se na cokoli, co Vás napadne.