Newyorský styl bydlení

Newyorský styl bydlení –  jak bydlí ve městě, které nikdy nespí

New York, město, které nikdy nespí, je domovem nesčetných příběhů, kultury a historie, které se odrážejí v jeho jedinečném stylu bydlení. Majestátní brownstone domy, industriální lofty a další typy newyorských bytů v sobě nesou kus městské duše a příběhu. Newyorský bytový symbolizuje, jak žijete – kombinací funkčnosti, estetiky a osobního projevu v omezeném prostoru. Podívejte se na vznik a vývoj newyorského bydlení, prozkoumejte možnosti zařizování bytu v newyorském stylu od podlah po strop a získejte tipy, jak si vytvořit vlastní kousek New Yorku u sebe doma. 

Pojďme objevit, jak se dá proměnit český byt v útulné útočiště, které vyjádří pulzující energii a nekonečné možnosti New Yorku.

Historie a vývoj newyorského bydlení

New York je město s bohatou a pestrou historií, což se odráží i v jeho architektuře i stylech bydlení. Od honosných brownstone apartmánů přes účelné railroad byty až po industriální lofty – každý typ bydlení v sobě nese stopy minulosti a příběhy lidí, kteří v těchto prostředích žili.

Ve kterých tradičních prostorách Newyorčané bydlí?

Brownstone apartmány, pojmenované podle charakteristického hnědého pískovce, z kterého jsou postavené, představují jeden z nejikoničtějších obrazů newyorského rezidenčního života. Řadové domy, které lidé začali stavět v 19. století, jsou dnes vyhledávané pro svůj historický šarm, vysoké stropy a bohatě zdobené fasády.

Brownstone domy v New Yorku
Brownstone domy v New Yorku.

Railroad byty a tenement buildings jsou typické svým jednoduchým, ale funkčním designem, kde místnosti vedou jedna do druhé bez chodeb, což je praktické řešení pro omezený prostor, ale často s sebou nese potřebu řešení přístupu k přirozenému světlu.

Loftové byty vznikly přeměnou průmyslových budov na obytné interiéry. Jsou oceňované pro své vysoké stropy, velká okna a otevřené prostory. Lofty si oblíbili umělci a kreativci, kteří v nich nacházejí ideální prostor pro život i tvorbu.

Loftový byt
Loftový byt.

Ověřte si: Podlahové krytiny – znáte všechny typy?

Prewar (předválečné) a postwar (poválečné) byty představují další významnou část newyorského bydlení. Prewar byty, postavené před druhou světovou válkou, jsou ceněné pro svou robustní konstrukci a bohaté architektonické detaily, zatímco postwar byty, budované po válce, jsou typické svou jednoduchostí a funkčností.

Bytové domy New York 19. století
Bytové domy New York 19. století.

Studio apartmány, původně navržené jako luxusní prostory pro bohaté umělce, dnes charakterizují praktické řešení pro efektivní využití malého prostoru. Jsou oblíbené mezi mladými profesionály a studenty.

Historie newyorského bydlení ovlivnila i současný vzhled a styl bytů v městě. Adaptace starých průmyslových budov na moderní lofty, zachování historických brownstone domů a vývoj nových stavebních projektů odrážejí dynamický charakter města a jeho neustálou evoluci.

Různé typy bydlení nabízejí širokou škálu možností pro ty, kteří chtějí v New Yorku žít, a zároveň zachovávají jedinečný duch a atmosféru města, jež „nikdy nespí.“

Domy v Brooklynu
Domy v Brooklynu.

Podlaha pro newyorský styl bydlení

Výběr správné podlahy pro váš byt laděný ve stylu bydlení v New Yorku, může výrazně ovlivnit celkový vzhled a pocit z domova. Podlahy přidávají estetickou hodnotu, musí také vyhovovat životnímu stylu a funkčním potřebám jednotlivých místností. 

Který typ podlahové krytiny je vhodný?

Podlahy z dlaždic jsou odolné vůči vlhkosti a snadno se udržují, ideální pro kuchyně a koupelny. Mají širokou škálu designů, od keramických až po porcelánové dlaždice.

Koberce navozují teplý a útulný pocit a jsou dobrým výběrem třeba i do ložnice. Moderní technologie umožňují vybrat varianty odolné proti skvrnám a snadno se udržují.

Dřevěné podlahy dodávají eleganci a „teplý“, přírodní vzhled. Hodí se do obývacího pokoje nebo ložnice. Dřevo na podlaze je zapotřebí pravidelně udržovat, ale se správnou péčí může takový podlaha vydržet desetiletí.

Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha.

Laminátové podlahy jsou ekonomickou alternativou k dřevěným podlahám, poměrně snadno se instalují a udržují, vhodné pro oblasti s vyšším provozem díky své odolnosti vůči poškození.

Vinylová podlaha může být voděodolná a skvělou volbou pro většinu místností v bytě. Luxusní vinylové podlahy pořídíte v realistických imitacích dřeva, kamene, dlažby i v abstraktních dekorech.

Vinylová podlaha Tarkett Iconik Pietra Sacra Light Grey
Vinylová podlaha Tarkett Iconik Pietra Sacra Light Grey.

Kromě zmíněných podlahových krytin si můžete zvolit takřka jakoukoliv podlahu, i méně běžnou.

Linoleum či Marmoleum je ekologickou možností, která může doplnit i retro dekor. Je k mání v různě barevných variantách a dekorech.

Podlahový beton je zpravidla hladký, bezespárový, s možností přizpůsobení barvy a povrchové úpravy. Jedná se o ideální podlahovou variantu pro industriálně laděné prostory.

Betonová podlaha jako pochozí vrstva se hodí do moderních prostor
Betonová podlaha jako pochozí vrstva se hodí do moderních prostor.

PVC či gumové podlahové dlaždice jsou měkké a poměrně odolné, vhodné například do části dětského pokoje nebo fitness prostor.

Terazzo či teraco je luxusní volbou, jež kombinuje kameny nebo mramorové úlomky pro jedinečný texturovaný vzhled.

Podlahový korek patří mezi přírodní materiály, je krásně teplý na dotek a má vynikající izolační vlastnosti. Je to ideální podlaha pro tišší a pocitově teplejší prostory, jako jsou třeba ložnice.

Jak je vidět, podlaha se dá vybrat skoro jakákoliv.

Může se hodit: 9 častých chyb při pokládce plovoucí podlahy

Při výběru podlahy pro váš „newyorský byt“ je dobré zvážit kombinaci estetických preferencí, funkčních potřeb a praktických omezení. Nebojte se prozkoumat různé materiály a dekory, ať najdete perfektní podlahu, která bude odpovídat vašemu životnímu stylu a zároveň obohatí prostor domova.

Tip: Jak vybrat podlahu? 6 důvodů, proč navštívit vzorkovnu podlah

Vybavení a dekorace bytu v newyorském stylu

Čím si vybavit byt v newyorském stylu?

Umělecká díla do bytu

Vyberte a umístěte do bytu umělecká díla, která vyjadřují vaši osobnost, přinášejí barvu a život do prostoru, kde žijete. Ve velkých, otevřených prostorách typických pro loftové byty může být umístění výrazných uměleckých děl obzvlášť přínosné.

Umělecká díla v bytě
Umělecká díla v bytě.

Velká sekční sofa jako z Přátel

Rozměrná „sedačka“ poskytne dostatek sedacího prostoru a pomáhá definovat oblasti v otevřených půdorysech. Vyberte pohodlnou, ale stylovou sofa, která ladí s celkovým designem bytu barevně i materiálově. Třeba jako měli v bytě v seriálu Přátelé.

Velká pohodlná pohovka
Velká pohodlná pohovka.

Přehozy a polštáře interiér zútulní

Přehozy, plédy, polštáře a polštářky dodají interiéru pocit pohodlí, texturu a barvu. Jejich promyšlené využití může okamžitě zlepšit vzhled a pocit z prostoru.

Hrajete? Koncertní křídlo přijde vhod

Pokud vám to prostor a rozpočet umožní, koncertní klavírní křídlo přidá eleganci a kulturu do obývacího pokoje a pravděpodobně se stane centrálním bodem místnosti.

Klavír v obývacím pokoji
Klavír v obývacím pokoji.

Domácí zábavní centrum

Zvolte design elektroniky, která bude ladit s ostatním vybavením, a ujistěte se, že velikost televize je vhodná pro velikost místnosti a vzdálenost od sezení.

Nástěnné komody a moderní konferenční stolky

Využijte komody a stolky i pro uložení věcí nebo jako plochu na dekorace. Vyberte kousky, které styl vašeho interiéru doplňují a budou s ním ladit.

Designové zásady pro byt v neworském stylu

Jednoduchost a konzistence

Udržujte interiér bytu jednoduchý a konzistentní, aby působil hezky uklizeně a nepřeplněně. Tím zvýrazníte krásu a funkčnost vybraných kusů nábytku.

Logické rozmístění nábytku

Plánujte uspořádání nábytku tak, aby umožňovalo volný pohyb v interiéru a zároveň vytvářelo útulné a funkční oblasti v bytě.

Dodatečné tipy pro zařízení bytu

Vertikální prostor a zrcadla

Využijte vertikálního prostoru pro uložení věcí a zrcadla pro optické zvětšení místnosti i lepší rozptyl světla.

Osvětlení bytu

Experimentujte s různými zdroji světla pro navození různých podob atmosféry a funkčních zón.

Multifunkční nábytek

Do malých prostor hledejte kousky nábytku, které poslouží více účelům, například rozkládací pohovky nebo stolky s úložným prostorem.

Praktická multifunkční pohovka
Praktická multifunkční pohovka.

Život v newyorském stylu: Proměna bytu v útulné útočiště

Jak si vybavit různé typy bytů?

  • Studiové a „railroad“ byty: Využijte každý centimetr prostoru. Rozdělte jednotlivé zóny bytu pomocí nábytku nebo dekorativních prvků, koberců či přehozů. Využijte i vertikální prostor, například na uložení předmětů a dekorací.
  • Mikro byty: Efektivní využití prostoru je zde zásadní. Zrcadla místnosti rozšíří, multifunkční nábytek vám ušetří místo. Využijte i kreativní úložné řešení, výsuvné police nebo postel s úložným prostorem.
  • Sdílené byty: Nalezení rovnováhy mezi soukromím a společnými prostorami je ve sdílených bytech velkou výzvou. Použití rozdělovačů místnosti, regálů, a paravánů se dají vytvořit osobní zóny. Důležité je také sdílet a sladit designové preference s vašimi spolubydlícími.
Moderní interiér bytu
Moderní interiér bytu.

Dejte důraz na organizaci a světlo

Využijte stěny pro ukládání knih, umění, rostlin a ušetřete podlahový prostor. Zároveň to dodá bytu charakter. Nezapomeňte na montované police a výklopné skříňky pro maximální využití prostoru.

Správné osvětlení může atmosféru místnosti proměnit. Zkuste různé zdroje osvětlení, stojací lampy i zabudovaná světla, aby byl každý kout bytu dobře osvětlený. Barevná schémata ovlivní vnímání prostoru i velikosti místnosti. Vybírejte barvy, které vyjádří vaši osobnost a zároveň prostor pocitově oteplí.

V newyorských bytech, kde je cenný každý centimetr, je nezbytné najít chytrá řešení pro uskladnění a organizaci. Vhod proto přijdou vysouvací zásuvky pod postelí i vysoké knihovny, sahající až ke stropu.

Kreativní využití místa pod schodami nebo využití multifunkčního nábytku rovněž úložný prostor rozšíří a zachová pocit otevřeného a vzdušného prostoru.

Dodejte osobní dotek

Přidáním osobních předmětů, rodinných fotografií, sbírek nebo uměleckých děl pomůžete vytvořit pocit domova a zároveň vyjádříte svou jedinečnou identitu.

Osobité bytové doplňky
Osobité bytové doplňky.

V menších newyorských bytech je důležité myslet flexibilně. Vyberte si nábytek, který lze snadno přizpůsobit různým situacím. Hodí se například jídelní stoly, jež poslouží i jako pracovní desky, anebo pohovky, které jdou rozložit pro příležitostné hosty.

Při zařizování bytu jako v New Yorku je zásadní najít rovnováhu mezi stylem, funkcionalitou a komfortem.

S uvedenými tipy a nápady vytvoříte útulné a stylové útočiště, které v sobě zachytí esenci dynamického „ducha města“ a zároveň vám umožní vytvořit pohodlný a přívětivý domov.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.