Betonová podlaha

Betonová podlaha v interiéru: Moderní, praktická i hřejivá

Betonové podlahy se v posledních letech stávají stále oblíbenějšími i v interiérech domů a bytů. Jejich moderní vzhled, dlouhá životnost a snadná údržba podlahy je činí atraktivní volbou pro mnoho zájemců o moderní podlahu. Má své výhody i nevýhody, může sloužit jako podklad pro další podlahovou krytinu nebo být i pochozí a dokonce i hřejivá – pokud do ní zabudujete podlahové vytápění. Zjistěte, jak betonovou podlahu v interiéru vytvořit a na co si dát pozor při její instalaci i následné údržbě.

Betonová podlaha jako pochozí vrstva
Betonová podlaha jako pochozí vrstva.

Výhody betonové podlahy v interiéru

Betonové podlahy v interiéru jsou odolné, snadno se dají udržovat a mají dlouhou životnost. Díky svému neutrálnímu vzhledu se hodí do různých stylů a zařízení interiérů, od industriálního po minimalistický styl bydlení. Podlaha z betonu dobře akumuluje teplo, hodí se i na podlahové vytápění.

Beton na podlaze může být díky podlahovému vytápění i hřejivý
Beton na podlaze může být díky podlahovému vytápění i hřejivý.

Příprava podkladu je důležitá

Před zahájením realizace betonové podlahy v interiéru je potřeba správně připravit podklad. Odstraňte veškerý stávající povrch a starou podlahu, jako jsou dlaždice nebo zbytky parket. Důkladně vyčistěte podklad a zkontrolujte, zda je rovný a bez trhlin či děr. V případě potřeby podklad vyrovnejte a opravte velké trhliny.

Může se hodit: 5 kroků, jak připravit podklad pod novou podlahu

Realizace betonové podlahy
Realizace betonové podlahy.

Izolujte budoucí podlahu proti vlhkosti, také potrubí a vedení

U betonových podlah je důležité zajistit správnou izolaci proti vlhkosti a tepelným ztrátám. Použijte vhodnou izolační vrstvu, jako je extrudovaný polystyren nebo izolační desky. Nezapomeňte zohlednit umístění potrubí pro vedení vytápění, vodovodu či elektroinstalace, které mohou být do podlahy zabudované.

Betonová podlaha musí pořádně uschnout
Betonová podlaha musí pořádně uschnout.

Které použít materiály a nástroje?

Pro vytvoření betonové podlahy budete potřebovat betonovou směs, která se skládá z cementu, písku, vody a někdy drceného kameniva. K výztuži silnější vrstvy betonové podlahy se často používá ocelová, kari síť. Mezi potřebné nástroje a nářadí patří míchačka betonu, hladítka, výbava na nivelaci a zaměření.

Jak vytvořit betonovou podlahu

Namíchejte betonovou směs dle doporučených poměrů a nalijte ji postupně na připravený a penetrovaný podklad s izolační vrstvou. Použijte hladítka pro rovnoměrné rozložení betonu a jeho vyhlazení.

Betonová podlaha v bytě
Betonová podlaha v bytě.

Nechte betonovou podlahu řádně vyschnout, což může trvat několik dní až týdnů v závislosti na tloušťce podlahy a vlhkosti okolního prostředí. Pro získání potřebné pevnosti musí beton na podlaze řádně vyschnout. Následuje zbroušení povrchu a případné dorovnání, aby byl hladký a připravený pro další úpravy či instalaci finální podlahové krytiny.

Upravte povrch betonové podlahy

Po zaschnutí betonové podlahy můžete přistoupit k úpravě povrchu. Povrch zbruste podlahovou bruskou, ať odstraníte nerovnosti a dosáhnete hladkého vzhledu betonu. Pro zvýšení estetického efektu a ochrany podlahy můžete betonovou podlahu dále impregnovat, natřít speciálními barvami nebo povrch ošetřit speciálním transparentním lakem.

Betonová podlaha v bytě
Betonová podlaha v bytě.

Teplovodivá podlaha z betonu

Betonová podlaha v interiéru může být kombinovaná s podlahovým vytápěním. V takovém případě je samozřejmě potřeba teplovodní hadice nebo elektrický topný kabel či síť instalovat ještě před nalitím betonové směsi. Teplovodivá podlaha s betonovou podlahou poskytuje příjemné teplo a pohodu v chladnějších měsících. Jistě to znáte – největší zima bývá od nohou.

Barevná betonová podlaha
Barevná betonová podlaha byt hezky zpestří.

Podlahové vytápění je optimální pro tepelná čerpadla a další zdroje tepla, které nejlépe fungují s nižší teplotou topného média.

Tip: Podlahové topení v bytě – je lepší elektrické či teplovodní?

Údržba a čištění betonových podlah

Údržba betonových podlah v interiéru je snadná a nevyžaduje zvláštní postupy. Pravidelně vysávejte nebo zametejte podlahu, aby byla čistá od prachu a nečistot. Pro hlubší čištění použijte vlažnou vodu s přídavkem neutrálního čistícího prostředku. Vyvarujte se používání abrazivních čisticích prostředků a písků, které by mohly povrch podlahy poškodit.

Robotický vysavač a mop na podlahu.
Robotický vysavač a mop na podlahu zvládne vyluxovat i podlahu z betonu.

Betonová podlaha jako podklad pod podlahovou krytinu

Pokud plánujete použít betonovou podlahu pro podklad podlahové krytiny, například dřevěné podlahy, PVC, linolea, korkové, laminátové nebo vinylové podlahy, můžete vynechat její finální úpravu broušení do hladka, leštění či nanášení povrchového laku nebo barvy. Ale dokončená betonová podlaha by měla být rovná. Další postup záleží na volbě podlahové krytiny. Bude-li lepená, následuje zpravidla penetrace betonu.

Penetrace podlahy.
Penetrace podlahy.

Betonová podlaha jako pochozí vrstva

Zamýšlíte-li použít betonovou podlahu jako samostatnou pochozí podlahu, je třeba povrch upravit. Broušením a impregnací dosáhnete hladkého a odolného povrchu. Pro větší estetický efekt můžete betonovou podlahu barvit pomocí speciálních barev a technik. Nezapomeňte na pravidelnou údržbu a čištění betonové podlahy, aby zůstala v dobrém stavu.

Podívejte se také na 5 výhod anhydritové podlahy – pevný podklad pod krytinu

Betonová podlaha jako pochozí vrstva se hodí do moderních prostor
Betonová podlaha jako pochozí vrstva se hodí do moderních prostor.

Podlaha, která vydrží dlouho. Nabeton

Betonová podlaha v interiéru je moderní a praktickou volbou, jestliže hledáte odolnou a snadno udržovatelnou podlahu s dlouhou životností. S důkladnou přípravou podkladu, správnou instalací a údržbou získáte podlahu, která vám bude sloužit po mnoho let.

Betonová podlaha v různých interiérech
Betonová podlaha v různých interiérech.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.