Moderní styl bydlení

Elegantní a funkční moderní styl bydlení. Jak si jej zařídit?

Moderní styl bydlení je charakteristický svou jednoduchostí, čistotou a funkčností. Zjistěte, co tento styl definuje a jak jej můžete aplikovat ve svém bytě či domě. Vytvořte si příjemné a moderní prostředí, které odráží vaši osobnost a zároveň splňuje všechny praktické potřeby. Čtěte dál.

Obývací pokoj propojený s jídelnou
Obývací pokoj propojený s jídelnou.

Znaky moderního stylu bydlení

Minimalismus – méně je více

Jedním z hlavních rysů moderního stylu bydlení je minimalismus. Méně totiž mnohdy znamená více. Jak na to? Umístěte do interiéru jen minimum nábytku a dekorací. Dejte důraz na prostor a světlo, čímž pomůžete navodit pocit klidu a pohody.

Minimalismus moderního stylu bydlení
Minimalismus moderního stylu bydlení.

Funkčnost – žádné zbytečnosti

Funkčnost je klíčovým prvkem moderního stylu bydlení. Každý kousek nábytku nebo dekorace by měl mít svůj účel a být praktický. Místo zbytečných ozdob se raději soustřeďte na výběr kvalitní a užitečné výbavy a doplňků.

Otevřený prostor bytu dodá pocit vzdušnosti
Otevřený prostor bytu dodá pocit vzdušnosti.

Otevřený prostor pro lepší pocit

Moderní interiéry často mívají otevřené prostory, které propojují jednotlivé funkční zóny domu nebo bytu. Otevřené prostory umožňují volnější pohyb obyvatel a vytvářejí pocit lepší „vzdušnosti“.

Moderní podlahy pro moderní byt – jakou vybrat?

Dřevěná podlaha z masivu i vícevrstvá

Dřevěné podlahy patří mezi nejoblíbenější materiály pro moderní interiéry. Jejich hlavní výhodou je přírodní vzhled, který dodává prostoru teplý a příjemný pocit z pobytu v něm. Dřevěné podlahy jsou odolné a vydrží mnoho let. Ale plný masiv je poměrně drahý a náročnější na údržbu. Může být lepší zvolit dvouvrstvou dřevěnou podlahu nebo třívrstvé dřevěné podlahy. Kromě příznivější ceny mívají i lepší vlastnosti.

Dřevěná podlaha je stále oblíbená
Dřevěná podlaha je stále oblíbená.

Vinylová podlaha do moderního bytu

Moderní vinylová podlaha může být odolná vlhkosti a opotřebení. Je ideální volbou do kuchyně, koupelny i obytné místnosti. Vinylové podlahy jsou příjemné na chůzi, dobře tlumí kročejový hluk, snadno je budete udržovat a čistit. Vinylovou podlahu seženete v různých odstínech, dekorech dřeva, dlažby, kamene nebo také v abstraktních vzorech.

Barevná vinylová podlaha v dětském pokoji
Barevná vinylová podlaha v dětském pokoji.

Jaký vybrat nábytek pro současné bydlení

Dřevo, kámen i sklo

Při výběru nábytku pro moderní interiér vybírejte kvalitní a trvanlivé materiály. Oblíbené jsou přírodní materiály, jako je dřevo, kámen nebo sklo. Oblíbené jsou i kovové prvky, které dodávají interiéru moderní vzhled.

Dřevo, kámen i sklo v moderním stylu bydlení
Dřevo, kámen i sklo v moderním stylu bydlení.

Tvar a design nábytku raději jednodušší

Nábytek v moderním stylu bydlení se vyznačuje jednoduchými a čistými liniemi. Vyhněte se příliš zdobeným a komplikovaným kouskům. Minimalistický design a funkčnost by měly být prioritou u skříní, křesel i sedací soupravy.

Světlé barvy, bílá a krémová moderního stylu bydlení
Světlé barvy, bílá a krémová moderního stylu bydlení.

A co barvy?

Barevné schéma moderního interiéru bývá často založené na neutrálních tónech, jako jsou bílá, šedá či béžová. Můžete však přidat i několik kontrastních barev, které prostor zpestří. Důležité je udržet jednoduchost a vyhnout se příliš rušivým kombinacím.

Podívejte se také na minimalistický, elegantní a funkční styl – Jaké je to bydlet v Bauhausu?

Kontrast světlých a tmavých barev v interiéru
Kontrast světlých a tmavých barev v interiéru.

Dekorační prvky pro moderní styl bydlení

Moderní a estetické osvětlení

Osvětlení má v moderním interiéru důležitou roli. Mělo by být funkční, ale zároveň estetické. Použijte moderní stropní LED svítidla, stojací lampy nebo závěsná světla, která celkový vzhled místnosti hezky doplní.

Moderní svítidlo v moderním bytě
Moderní svítidlo v moderním bytě.

Polštáře a deky – ano či ne?

Textilie by měly být v moderním interiéru jednoduché a kvalitní, podobně jako další vybavení. Je dobré když přikrývky, polštáře a závěsy dobře ladí s celkovým barevným schématem a dodávají bydlícím i návštěvám pocit pohodlí.

„Sterilitu“ minimalismu pomohou zpříjemnit barevné polštářky, třeba ručně pletené
„Sterilitu“ minimalismu pomohou zpříjemnit barevné polštářky, třeba ručně pletené.

Rostliny a pokojovky pro spokojený život

Rostliny jsou vítaným doplňkem moderního interiéru. Mají důležitou roli i v jeho estetice. Jsou přírodním prvkem v prostoru, aniž by narušovaly jeho minimalistický styl, který je pro tento styl bydlení tak typický.

Líbí se vám pokojové rostliny? Do moderního stylu bydlení se hodí
Líbí se vám pokojové rostliny? Do moderního stylu bydlení se hodí.

Navíc, rostliny přispívají k lepší kvalitě vzduchu a mohou zlepšit náladu. Při výběru rostlin pro moderní interiér volte druhy, které jsou jednoduché na údržbu a mají čisté a jednoduché tvary. Je také důležité, aby rostliny ladily s ostatními prvky místnosti, barvami i materiály. Můžete zvolit zelené pokojové rostliny pro jejich klidný a uklidňující efekt, nebo vybrat pestrobarevné květiny, které naplní interiér pomyslnou energií a živostí. 

Pro moderní interiér doporučujeme rozložit rostliny harmonicky po celém prostoru, ať docílíte rovnováhy a přirozenosti.

Udržitelnost bydlení a eko hledisko

Bydlet eko a udržitelně je dnes trendy. A protože k modernímu stylu patří i moderní trendy, jsou udržitelnost a ekologické hledisko jeho součástí. Pokud můžete, při výběru materiálů a nábytku se zaměřte na ekologicky šetrné a obnovitelné zdroje.

Moderní styl bydlení může být příjemně útulný
Moderní styl bydlení může být příjemně útulný.

Moderní technologie pro moderní byt

V moderní domácnost zpravidla najdete moderní technologie, které nejen že usnadňují každodenní život, ale také šetří energie. Chytré domácnosti a zařízení vám umožní automaticky ovládat osvětlení, vytápění či zabezpečení i na dálku.

Technologie pro ovládání vybavení bytu i úsporu energií jsou součástí moderního stylu bydlení
Technologie pro ovládání vybavení bytu i úsporu energií jsou součástí moderního stylu bydlení.

Praktičnost a pohodlí, ale také experimentování

Při zařizování moderního interiéru myslete na praktičnost a pohodlí. Nebojte se experimentovat s různými materiály, barvami a dekoracemi, ale udržujte jednoduchost a harmonii. Při výběru nábytku a doplňků vždy zvažte jejich funkčnost a trvanlivost.

Může se hodit: Hyggekrog a grog. Jak na dánský hygge styl bydlení?

Vinyl na podlaze může být v podobě geometrických vzorů
Vinyl na podlaze může být v podobě geometrických vzorů.

Inspirujte se pro moderní styl bydlení odjinud

Moderní styl bydlení může zahrnovat prvky z různých kultur a designových směrů. Můžete například zařadit skandinávské prvky s jejich jednoduchostí a přírodními materiály nebo japonský minimalismus pro jeho důraz na rovnováhu a harmonii.

Přírodní hnědé barvy v interiéru v zenovém stylu.
Přírodní hnědé barvy v interiéru v zenovém stylu.

Moderní styl bydlení, to jsou takřka nekonečné možnosti pro vytvoření příjemného a funkčního domova. Myslete hlavně na jednoduchost, funkčnost a harmonii při výběru nábytku, barev a dekorací. S touto filozofií si vytvoříte moderní, pohodlné a esteticky přitažlivé prostředí, ve kterém se vám bude dobře bydlet a žít.

Pár otázek a odpovědí závěrem

Jaký je rozdíl mezi moderním a minimalistickým stylem bydlení?

Moderní styl bydlení zahrnuje různé designové směry, zatímco minimalistický styl bydlení se zaměřuje na co nejmenší množství nábytku a dekorací. Minimalismus je často součástí moderního stylu, ale moderní styl může zahrnovat i další prvky a směry.

Které barvy se hodí do moderního interiéru?

V moderním interiéru bývají neutrální barvy, jako je bílá, šedá a béžová, nejčastější. Avšak kontrastní a výrazné barvy můžete použít také, pokud to uděláte s rozvahou a doladíte s celkovým barevným schématem.

Jaké materiály jsou vhodné pro moderní nábytek?

Pro moderní styl bydlení vybírejte nábytek z přírodních materiálů – dřeva, skla či jejich kombinací s kovovými prvky, jež moderní design vkusně doplní.

Jaký je rozdíl mezi moderním a industriálním stylem bydlení?

Moderní styl bydlení je založený na své jednoduchosti, čistých liniích a funkčnosti. Průmyslový neboli industriální styl bydlení se zaměřuje na syrové a nedokončené materiály, jako je kov, cihly nebo beton. I když se oba styly mohou překrývat, průmyslový styl má vizuálně hrubší a neupravenější podobu.

Masivní stůl ideální pro industriál.
Masivní stůl ideální pro industriál.

Dá se kombinovat moderní styl s dalšími styly bydlení?

Ano! Moderní styl bydlení klidně kombinujte s dalšími styly, jako je například skandinávský, japonský styl bydlení, minimalistický styl nebo právě industriální. Důležité je udržet harmonii a jednotný vzhled prostoru. Při kombinaci různých stylů se zaměřte na společné prvky, jako jsou barvy, materiály a designové linie.

Pokoj ve skandinávském stylu bydlení.
Pokoj ve skandinávském stylu bydlení.

Ať se vám dobře bydlí.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.