Podlahový slovniček – PUR vrstva, prořez, kročejový hluk

Podlahový slovníček: Co je kročejový hluk, prořez či PUR vrstva podlahy?

Co znamenají termíny kročejový hluk nebo prořez podlahové krytiny? Jaké vlastnosti má podlaha s PUR vrstvou? Podívejte se do podlahového slovníčku.

Kročejový hluk

Chůze po podlaze
Chůze po podlaze.

Kročejový hluk je zvuk, který lidé vydávají při chůzi po podlaze – zvuk vzniká ve chvíli, kdy se nohy dotknou podlahy, když kráčejí po podlaze. Kroky při dotyku s podlahou vytvářejí zvukové vlny. Zvukové vibrace se odráží od podlahy, stěn, stropů, šíří se podlahovými deskami a stropní konstrukcí.

Bydlíte-li ve vícepodlažním domě, možná slyšíte sousedy, kteří bydlí nad vámi, případně i pod vámi. Pokud nemají na podlaze koberec nebo nosí domácí obuv s tvrdou podrážkou, jsou jejich kroky hlasitější.

Z podlahových krytin je kročejový hluk nejvíce slyšet při chůzi po tvrdé dřevěné podlaze, bambusové podlaze, laminátové podlaze nebo dlažbě. Naopak dobře tlumí hluk korková podlaha, vinylová plovoucí podlaha a nejvíce koberec

Útlumu kročejového hluku zabráníte kročejovou izolací – izolační podložkou. 

Čtěte také: Jaké druhy podlahové izolace existují a proč je potřeba?

Ochranná PUR vrstva

Vinylová podlaha
Vinylová podlaha.

Dílce plovoucí podlahy se skládají z několika vrstev. Jednou z vrstev je právě PUR vrstva. PUR vrstva je poslední ochranná vrstva na nášlapné vrstvě, případně na protiskluzové vrstvě u PVC podlahy. Vrstva polyuretanu utěsňuje póry na povrchu podlahového materiálu a rovněž zvyšuje jeho pevnost. 

Výhody plovoucí podlahy s PUR vrstvou:

  • dlouhá životnost,
  • snadná údržba, bez nutnosti leštění,
  • odolnost proti poškrábání i chemikáliím,
  • podlaha má dobré antibakteriální vlastnosti.

U podlahy s PUR vrstvou se vyhněte broušení a voskování.

Polyuretanovou vrstvou bývají ošetřené některé PVC podlahy, například PVC podlaha značky IVC a vinylové podlahy, třeba plovoucí vinylová podlaha od značky Fatra.

Může se hodit: 7 způsobů, jak řezat plovoucí podlahu

Prořez podlahové krytiny

Pokládka laminátové podlahy
Pokládka laminátové podlahy.

Prořez podlahové krytiny je odpad, který vzniká při pokládce podlahy. Jednotlivé podlahové dílce je totiž nutné u stěn a prahů odříznout a upravit na potřebný rozměr. Při pořizování nové plovoucí podlahy je proto potřeba započítat i prořez a zakoupit podlahy o něco více než odpovídá rozměrům samotné místnosti. 

Většina místností má prořez 5–10 %. Záleží na tom, jak moc je prostor členitý, na množství rohů, výklenků a tvaru místnosti. U místnosti s pravými úhly a se 4 rohy stačí prořez 5 %. Pro místnost s více rohy a výklenkem zvolte raději prořez 10 %. U členitého prostoru s křivými stěnami, výklenky bude lepší připočítat prořez i 15 %. 

Pokud přemýšlíte, jak prořez přesně vypočítat, poraďte se svým dodavatel podlahy nebo nás kontaktujte.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.