Jak položit laminátovou podlahu.

15 kroků, jak položit laminátovou podlahu

Laminátové podlahy jsou dodnes hodně oblíbené, i když zákazníci stále více častěji chtějí na podlahu vinyl. Pokud si na podlahu přejete „lamino“, možná vás bude zajímat, jak si laminátovou podlahovou krytinu položit i svépomocí. Postupujte podle 15 kroků v článku, ať na nic nezapomenete.

Instalace laminátové podlahy – jak na ni?

Chcete si laminát na podlahu položit svépomocí, máte už podlahu vybranou nebo dokonce nakoupenou? Pamatujte na to, že je zapotřebí mít pár lamel navíc pro případné prořezy. Stačit by mohlo 10 či 15 % navíc, podle členitosti místnosti.

Podívejte se, jak postupovat před a během pokládky laminátu na podlahu.

1) Připravte kvalitní podklad

Zmiňujeme to často – pod každou podlahovou krytinu je potřeba mít připravený kvalitní, pevný, rovný a suchý podklad. Pokud laminátem nahrazujete starou krytinu, podklad nejprve srovnejte, zbruste případné nerovnosti. Jemné nerovnosti pomůže vyrovnat vhodná podložka, ale neměly by být větší než cca 2 milimetry.

Může se hodit: Nivelační stěrka – Jak na vyrovnání podlahy?

Tuhnoucí nivelační stěrka.
Tuhnoucí nivelační stěrka.

2) Přečtěte si pokyny výrobce a použijte vhodnou podložku

Každá podlaha bývá jiná a odlišná může být i výrobcem doporučená podložka pod podlahu. Je rozumné se s informacemi od výrobce seznámit a vybrat tu správnou. Podložka slouží jako tepelná izolace, aby podlaha neprochládala od podkladu, anebo aby naopak dobře vedla teplo od podlahového topení.

Další funkcí podlahové podložky je akustická, kročejová izolace k potlačení kročejového, pochozího hluku způsobeného při chůzi. A do třetice podložka podlahovou krytinu izoluje proti vlhkosti, která by mohla podlahu poškodit. Podložky jsou k dispozici v rolích či skládané.

Podložka pod plovoucí podlahu.
Podložka pod plovoucí podlahu.

Některé laminátové podlahy už mají podložku nebo její část integrovanou v sobě, pak vám může stačit pod podlahu položit jen podkladové pásy s parotěsnou zábranou. Jednotlivé pásy mívají na straně samolepicí vrstvu. Umisťujte je na podlahu tak, aby samolepicí strana směrovala vždy k dalšímu navazujícímu pásu, nikoliv ke stěně. Následující pás vsuňte pod okraj předchozího a pomocí samolepicí strany přilepte k sobě.

3) Zvolte optimální směr pokládky dílců

Nakoso plovoucí podlahu z laminátu asi pokládat nebudete, ale i tak máte dvě možnosti, jak podlahové dílce do místnosti položit. Je lepší dekor směrovat souběžně s okny nebo napříč k nim? Směr pokládky podlahy se dá posuzovat z více úhlů pohledu. Lépe napoví článek Pokládka plovoucí podlahy – jaký zvolit směr?

Plovoucí podlahu pokládejte souběžně s okny.
Plovoucí podlahu pokládejte nejlépe souběžně s okny.

4) Nechte podlahu odpočinout

Než si promyslíte směr pokládky, nechte zabalenou zakoupenou podlahu uprostřed místnosti aklimatizovat, a to nejméně 2 dny. Vyrovnají se teploty, laminát se přizpůsobí i vzdušné vlhkosti. Obzvlášť důležité je to tehdy, když se podmínky venku a v interiéru výrazně liší, v horkém létě a studené zimě.

5) Připravte podél stěn dilatační mezery

Je velice důležité, aby po okrajích plovoucí podlahy u stěn zůstala dilatační spára. Každá plovoucí podlahová krytina se v létě rozpíná, v zimě malinko smršťuje. Kdyby byla napasovaná až ke stěně, mohlo by v průběhu roku dojít k jejímu vyboulení. Dilatační spára je důležitá. Aby nebyla vidět, nakonec ji zakryjete podlahovou lištou.

Dilatační spára u stěn plovoucí laminátové podlahy.
Dilatační spára u stěn plovoucí laminátové podlahy.

Aby se vám dařilo pokládku realizovat rovně, nalepte na stěnu distanční pěnu. Jiným řešením jsou distanční klínky. Distanční pěnu či pásku stačí přilepit ke dvou stěnám, od kterých budete pokládku laminátových lamel zahajovat.

6) U krajových dílců uřízněte pera

Pera a drážky či zámky slouží k pohodlnému skládání podlahových dílců do sebe. Na krajích podlahy nejsou u stěn potřeba, překážely by. Uřízněte je opatrně přímočarou pilou.

Řezačkou se dá řezat i laminátová plovoucí podlaha.
Řezačkou se dá řezat i laminátová plovoucí podlaha.

7) Spočítejte si, jak vám dílce vyjdou

Ještě, než se do pokládky pustíte, spočítejte si, jak vám podlahové dílce vyjdou ke druhé straně místnosti. Cílem je, aby byla při ukončování podlahy poslední lamela širší než 5 centimetrů. Pokud by vyšla užší, pracovalo by se s ní hůře a ani by to nemuselo vypadat hezky.

Rozměřování laminátové podlahy.
Rozměřování laminátové podlahy.

V případě předpokládané příliš úzké poslední řady podlahových dílců bude potřeba zúžit první řadu dílců, aby byly obě krajové řady souměrnější.

8) Pokládejte dílce podlahy od stěny

Máte srovnaný podklad, položenou podložku, na stěnách nalepenou distanční pěnu? Hurá na pokládku nové podlahy! Položte první díl plovoucí podlahy stranou s odříznutým perem směrem ke stěně. Předem nalepená distanční pěna udrží podlahové „prkno” potřebných 1–1,5 cm od stěny.

Při pokládce plovoucí podlahy je potřeba zachovat dilatační spáry.
Při pokládce plovoucí podlahy postupujte od stěny a zachovejte dilatační spáry.

Tip: Budete-li odebírat podlahové dílce současně ze třech balení najednou, bude pak podlaha vypadat souměrněji: Použijte 1. lamelu z 1. balení, pak 1. lamelu ze 2. balení, 1. lamelu ze 3. balení, následně 2. lamelu z 1. balení, 2. lamelu ze 2. balení, 2. lamelu ze 3. lamelu a tak dále.

8) Pokládejte další dílce první řady podlahy

K prvnímu dílci laminátové podlahy položte další, a to čelní (kratší) stranou. Nepřikládejte je k předchozí lamele úplně vodorovně, ale naklopte ji. To znamená, že spojovací zámky lamel budou u sebe a druhá, volná strana pokládané lamely bude cca 10–20 cm nad podlahou. Přiložte zámky k sobě a pokládanou lamelu položte k podkladu. Zámky se tím spojí a zacvaknou do sebe.

Zaklapávání zámku laminátové podlahy.
Zaklapávání zámku laminátové podlahy.

9) Upravte rozměr poslední lamely

Daří se? Pokud ano, už jste asi s první řadou laminátové podlahy u konce stěny. Poslední podlahový dílec je potřeba přiříznout. Otočte jej „vzhůru nohama“, přiložte ke stěně. Jedna strana bude tedy u stěny, druhá nad předposlední lamelou. Pozor, pamatujte i zde na distanční mezeru. Posuňte lamelu asi 1 cm od stěny, pak si na její spodní straně podle konce předposlední lamely vyznačte tužkou čáru. Podle ní poslední lamelu přeřízněte.

Měření dílců laminátové plovoucí podlahy.
Měření dílců laminátové plovoucí podlahy.

Otočený laminátový dílec řežte řezačkou na laminát, a to tak, aby byla její spodní strana nahoře. Eliminujete tím vznik odštěpů. Vhodná by mohla být i okružní pokosová pila s vhodným řezacím kotoučem.

Podívejte se: Čím řezat vinylové podlahy i laminát? Pomůže řezačka

10) Pokládejte další řadu

Co se zbytkem z uříznuté poslední lamely první řady podlahy? Použijte jej jako první kousek druhé řady. Přiložte a zkontrolujte, zda jsou od sebe spojovací spáry vzdálené alespoň na třetinu délky podlahového dílce. Pokud ne, bude zapotřebí vzít nový dílec a na potřebnou délku si jej upravit.

Přiložte první dílec druhé řady, ale do zámku prvního dílce první řady jej zatím nezacvakávejte. Postupně k sobě zaklapávejte další dílce druhé řady. Ten poslední bude zřejmě zapotřebí opět upravit na potřebnou délku, podobně jako u první řady.

11) Zacvakněte celou druhou řadu do první

Máte sestavenou druhou řadu dílců? Teď ji kompletně celou zacvakněte do první řady. Celou řadu naklopte, zasuňte druhou řadu do první řady a položením zacvakněte. Pokud je řada podlahových dílců hodně dlouhá, bude se vám hodit pomocník.

12) Pokládejte další řady laminátové podlahy

Stejným způsobem položte další řady podlahy, až dojdete ke konci místnosti.

MDF deska jako nosné jádro laminátové podlahy.
Dílce laminátové podlahy s jádrem z MDF desky.

13) Přizpůsobte podlahu překážkám a nerovnostem

Vedou v místnosti skrze podlahu trubky topení? Anebo je některá stěna nerovná? Podlahové dílce bude potřeba přizpůsobit.

U každé překážky vždy počítejte s dilatační mezerou 1 cm. Pokud skrze podlahu vedou k radiátoru například měděné trubky Cu 15/1 mm, připravte pro ně frézkou otvory o průměru 15 + 10 + 10 mm. Celkový otvor bude mít tedy průměr 35 mm.

Trubky skrze otvory podlahového dílce však asi neprotáhnete. Přeřízněte jej v místě středu vyfrézovaných otvorů napůl. Zacvakněte jednu stranu dílce k předchozímu dílci. Na hranu druhého kousku přeříznutého dílce naneste trochu lepidla na parkety a přiložte k předchozímu kousku.

Pokud je stěna nebo část stěny nerovná, bude opět zapotřebí krajový dílec (lamelu) upravit. I v tomto případě myslete na dilatační mezeru. Postupy, jak na to, jsou různé. Nejsnazší je pořídit potřebné vybavení, podívejte se na videoukázku.

Budete-li podlahovou lamelu přikládat k dřevěné zárubni dveří, můžete zárubeň u podlahy naříznout, aby podlahový dílec k zárubni mohl lépe přiléhat a zůstala zachovaná dilatační spára. V případě kovové zárubně to však doporučujeme, je lepší upravit podlahový dílec.

14) Poslední řadu upravte

Už jste u poslední řady nové laminátové podlahy? Upravte šířku podlahových dílců na potřebný rozměr. I zde počítejte s dilatační spárou. Na závěr zaklapněte do předposlední řady a máte hotovo.

15) Odstraňte distanční pěnu, instalujte podlahové lišty

Na konec odstraňte distanční pásky ze stěn místnosti, aby zůstaly dilatační spáry na všech stranách volné.

Co dál? Pro vizuální zakrytí dilatačních spár a přechodu do další místnosti použijte podlahové lišty. Lištám se věnujeme v článku Jak vybrat vhodné podlahové lišty k vaší podlaze.

Upevňování podlahové okrajové lišty.
Upevňování podlahové okrajové lišty.

16) Pozvěte si odborníky

Poslední krok postupu může být zároveň tím prvním a nejjednodušším. I když není pokládka laminátové podlahy nic moc složitého, je zapotřebí mít potřebné vybavení, dostatek času a hodí se i zkušenosti.

Jestliže se vám do pokládky nové podlahy svépomocí nechce, zvolte raději jednodušší cestu – přizvěte si podlaháře.

Laminátová podlaha složená ze širokých dílců.
Hotová laminátová podlaha složená ze širokých dílců.

Poradíme vám s výběrem vhodné podlahy, zajistíme její instalaci. Navštivte nás v podlahovém studiu, ve vzorkovně podlahy.

Vzorkovna podlahy Praha.
Vzorkovna podlah Praha.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.