Podlahové zásuvky.

Zakopáváte o kabely? Podlahová zásuvka je řešením

Máte hodně prostorný byt a chcete umístit televizi doprostřed obýváku? I když dnes hodně zařízení funguje bezdrátově, bez elektřiny to asi nepůjde. Jak vyřešit přívod elektřiny, aby přes celou místnost nevedly položené kabely? Ukrýt je do lišt nebo to jde i jinak? Dobrým řešením jsou podlahové zásuvky. Podívejte se, jak vypadají.

Vedení elektroinstalace v podlaze je elegantním řešením hlavně pro rozlehlé místnosti, jako jsou obytné haly, velké obývací pokoje, společenské místnosti, ale mohou být i v podlaze obchodu, vzorkovny, muzejních a výstavních prostor.

V těchto typech interiérů bývá potřeba umístit různé elektrospotřebiče i doprostřed místnosti. O volně natažený kabel by však návštěvníci zakopávali a lišta zase nevypadá moc pěkně.

Uzavřená podlahová zásuvka.
Uzavřená podlahová zásuvka.

Vedení elektřiny i datové sítě v podlaze

Nejlépe vypadá, když přívody silové elektřiny či datové linky nejsou vůbec vidět. Pro tyto účely slouží podlahové zásuvky. Můžete k nim připojit vedení jednofázové i třífázové elektřiny, datové a komunikační sítě, telefonní linky, přívody audio, video signálů.

Podlahová zásuvka.
Otevřená podlahová zásuvka starého typu.

Vedení je ukryté pod podlahou a vyvedené do odpovídajících zásuvek. Ty jsou ukryté v prostoru podlahy. Podmínkou je, aby se i přes prostor se zásuvkami dalo chodit nebo i přejíždět manipulačním vozíkem nebo dokonce autem – to v případě, kdy jsou zásuvky ukryté v podlaze garáže.

Pro co nejlepší implementaci do podlahy slouží krycí víko, které může vypadat stejně jako podlahová krytina. Po stranách mívá výřezy, skrze které můžete do zásuvkového boxu protáhnout napájecí šňůry či kabely a víkem zásuvkovou šachtu zakrýt.

Na přívod je dobré myslet před realizací podlahy

Je jasné, že i podlahovou zásuvku je potřeba ke zdroji elektřiny nějak připojit. Pod hotovou podlahovou krytinou půjde přívod k zásuvkám natáhnout jen stěží. Máte-li rozebiratelnou podlahu, například plovoucí vinylovou podlahu, může být řešením ji demontovat, podlahovou zásuvku s přívodem doplnit a pak podlahu znovu smontovat.

Alespoň 10 cm hloubky v prostoru podlahy

Aby bylo možné zásuvky do podlahy zabudovat, je zapotřebí, aby to umožňovala i konstrukce nosného podkladu. K realizaci potřebujete zhruba 10 cm hluboký otvor, do kterého se pak vsadí elektroinstalační krabice se zásuvkami. To půjde těžko v případě, jestliže bydlíte v paneláku nebo máte v podlaze už hotové podlahové vytápění.

Když však na potřebu podlahových zásuvek budete myslet ještě před realizací podlahového topení, kombinovat se to dá.

Přívod elektřiny nebo datových sítí se k zásuvkové šachtě realizuje klasicky skrze ohebné PVC hadice, takzvané husí krky. Ty po protažení můžete zalít třeba samonivelační podkladovou vrstvou.

Víko nebo sloupek s podlahovou zásuvkou

Kromě řešení v podobě zakrytí zásuvkového prostoru víkem v dekoru podlahové krytinu lze zvolit systém výsuvného sloupku. Ten může být vodotěsný, hodí se tak i pro exteriér, na terasu, do dílny, do venkovního altánu. Zásuvkový box v podlaze může být rovněž uzamykatelný.

Jeden z typů zásuvek v podlaze.
Jeden z typů zásuvek v podlaze.

Na trhu pořídíte různé konstrukce zásuvkových krabic určených pro instalaci do podlahy, od několika výrobců. Pár z nich jsme představili ve vložených videích.

Používáte podlahové zásuvky? Jaké řešení vám vyhovuje?

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.