Dřevěná dlažba – hodí se i na terasu?

Dřevěná dlažba je oblíbená podlahová krytina. Jakou vybrat?

Dřevěná dlažba je v posledních letech hodně hledaná a oblíbená podlahová krytina. Jak vypadá, z čeho bývá vyrobená, kam se hodí a jak pokládá? Můžete dřevěnou dlažbu použít jen v interiéru nebo i venku na terase či balkonu? Zjistěte o dřevěné dlažbě více a vyberte tu správnou.

Dřevěné kostky, kvádry i špalíky na podlaze

Klasická dřevěná dlažba je skutečně pouze ze dřeva. Jednotlivé dlaždice mívají tvar kostek, kvádrů nebo špalíků, například o rozměrech 10 × 10 × 10 cm nebo jiných. Je podobná, jako jiná masivní dřevěná podlaha, ale mnohem silnější.

Původně byla určena hlavně do hospodářských prostor, jako jsou stáje, průjezdy, stodoly. Dřevo je příjemné a bezpečné pro chůzi a pobyt nejen koní, ale i lidí, bezpečné pro děti.

Dřevěná dlažba vydrží i v exteriéru.
Dřevěná dlažba vydrží i v exteriéru.

Materiál dřevěné dlažby: smrk, borovice, modřín nebo dub

Dřevěné dlaždice bývají vyrobené z různých dřevin. I zde platí, že čím tvrdší dřevinu použijete, tím déle vám vydrží, hlavně v exteriéru. Smrkové či borové dřevo je sice lehčí a levnější, ale dlažba z dubu zpravidla vydrží déle. Krychle ze dřeva nebo špalíky mohou mít pro lepší vzhled sražené hrany nebo jen rohy.

Klasická dřevěná dlažba – krychlové špalíky.
Klasická dřevěná dlažba – krychlové špalíky.

Špalíky mívají viditelnou strukturu letokruhů a mohou v nich vznikat malé prasklinky. To však není na závadu, je to přirozenou vlastností masivního dřeva.

Dřevěná dlažba kdysi ve stáji, dnes luxusem

I když dříve dřevěná dlažba sloužila hlavně v méně reprezentativních prostorách, dnes se naopak jedná o luxusní podlahovou krytinu. Za pořádně vyschlé, proti škůdcům a nepřízni počasí ošetřené silné dřevěné dlaždice je třeba si pořádně zaplatit. Například cena dubových špalíků o rozměru 100 × 100 × 100 mm může přesáhnout i 2500 Kč / m².

Jak položit dřevěnou dlažbu? Do písku

U dřevěné dlažby můžete při pokládce postupovat podobně jako třeba u betonové. Dlaždiči ji pokládají do zhutněného pískového lože. Písek používají i na spárování. Zachování spár je mezi dřevěnými dlaždicemi nutné, protože působením tepla, zimy, vlhkosti a slunečního záření mohou pracovat, mírně měnit rozměry. Aby se dlaždice od sebe neposouvaly, je třeba vymezit okraje dlážděné plochy například obrubníky.

Dřevěné špalíky pro dřevěnou dlažbu.
Dřevěné špalíky pro dřevěnou dlažbu.

Větší uplatnění bude mít dřevěná dlažba hlavně při rekonstrukcích prostor historických areálů, zámků, dvorů. V případě potřeby většího zatížení, když budou po dlažbě jezdit auta či koňské povozy, je třeba připravit kvalitní, pevný podklad a před nanesením pískového lože vytvořit betonový nebo kamenný základ. Dřevěná dlažba se dá k betonovému podkladu také lepit.

Dřevěná dlažba ve tvaru kvádrů.
Dřevěná dlažba ve tvaru kvádrů.

Do interiéru raději parkety, lamparkety nebo parketové vlysy

Chcete mít doma na podlaze masivní dřevěné špalíky? Pokud nemáte strop 3 metry vysoko, mnohem praktičtější, než mít dřevěnou dlažbu uloženou do písku, bude položit na podlahu parkety, lamparkety či parketové vlysy o tloušťce okolo 8 mm.

Lepení parket.
Lepení parket.

Pokud netrváte na celomasivu, vhodnou moderní variantou jsou i vícevrstvé dřevěné podlahy.

Dřevěná dvouvrstvá podlaha.
Dřevěná dvouvrstvá podlaha.

Jakou dřevěnou dlažbu většinou chtějí lidé? Takovou, která dlažbou není

Na diskusních fórech je „dřevěná dlažba“ hojně probírané téma. Jenže přispívající se většinou zajímají o něco jiného než o pravou dřevěnou dlažbu. Při hledání termínů „dřevěná dlažba na terasu“ či jinam, hledají zájemci informace o podlahové krytině, která jako dřevěná dlažba naoko jenom vypadá.

Dřevěné dílce na plastovém podkladu

V hobby marketech seženete podlahovou krytinu určenou i na terasy, balkóny, pod pergoly, do altánů. Můžete si ji poměrně snadno položit i svépomocí. Není to klasická dřevěná dlažba a nepokládáte ji na pískový podklad. Ale mnoho lidí ji jako „dřevěná dlažba“ označuje.

„Dřevěná dlažba“ na terasu – dílce složené z kousků prken na plastovém roštu.
„Dřevěná dlažba“ na terasu – dílce složené z kousků prken na plastovém roštu.

Ve skutečnosti se jedná o dílce poskládané z dřevěných prkének do tvaru čtverců, jež jsou upevněné na nosném plastovém podkladu, roštu. Ten mívá zámky pro spojení jednotlivých dílců k sobě. Dřevo-plastové dílce se dají i řezat.

Cenově dostupný a rychlý způsob, jak mít dřevo na terase

I když se nejedná o pravou dřevěnou dlažbu ze špalků, je i tato varianta na pohled pěkná a může vám v exteriéru vydržet mnoho let. Její výhodou je také rozebiratelnost a hlavně mnohem dostupnější cena. „Dřevěnou dlažbu“ vytvořenou z podlahových dílců na plastovém základě pořídíte v ceně okolo šesti stovek za metr čtverečný. Můžete ji pokládat rovnou na starou keramickou dlažbu, pozinkový plech nebo jiný pevný podklad.

Dřevěná dlažba odolá vlhku, ale voda proteče

Při výběru dřevěné dlažby je třeba myslet na to, že se nejedná o vodotěsnou podlahovou krytinu. U klasických masivních špalíků voda proteče skrze spáry do písku dál do země. V případě podlahových dřevěných dílců proteče také mezi spárami. Pro snazší odtok vody a rychlejší vyschnutí slouží plastový nosný podklad, rošt.

Asfaltové hydroizolační pásy.
Asfaltové hydroizolační pásy.

Chcete-li dřevěnou dlažbu položit na terasu nebo jiné místo, kam běžně prší a sněží, je třeba nejprve připravit kvalitní podklad a hydroizolaci, aby voda nezatekla do prostor pod terasou. Ve spojení s mrazem by pak mohla narušit i statiku stavby.

Jak se vám dřevěná dlažba líbí?

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.