Historie dřevěné podlahy.

Historie dřevěné podlahy – z Nového světa do současnosti

Dřevěné podlahy jsou v lidských obydlích používané už stovky let. V domech i méně movitých lidí se začaly objevovat s počátky kolonizace Ameriky. Kdy a jak se dřevěná podlaha objevila i v domech běžných obyvatel? Čtěte dál.

V raných obdobích si mohli dřevěné podlahy dovolit jen bohatí členové královských rodin a šlechty. Mistři podlaháři pro ně ručně vyřezávali a skládali složité vzory podlah – intarzie. Ale ještě dříve, v dobách objevení Nového světa, se dřevěné podlahy začaly objevovat v domech prvních osadníků.

Pevnost La Navidad – 1- evropská kolonie v Novém světě.
Pevnost La Navidad – 1- evropská kolonie v Novém světě.

Materiál na stavbu z lesa

Okolo vesnic prvních obyvatel, kteří se z Evropy do Ameriky přes oceán vydali, bylo hodně lesů. Ze dřeva stavěli celé domy. Dřevěné podlahy instalovali do prvních pater domů, jako součást konstrukce celé stavby.

Stará dřevěná podlaha.
Stará dřevěná podlaha.

Jádro kmenů starých stromů je nejtvrdší

Ze kterých stromů první dřevěné podlahy byly? Podle toho, které stromy v okolí obydlí osadníků rostly. Většinou se jednalo o stromy velice staré, s velkým průměrem kmene. První stavebníci na výrobu podlah využívali jádro starých stromů, které bylo velice tvrdé. Dřevěné podlahy díky tomu byly hodně odolné.

Staré obydlí ze dřeva.
Staré obydlí ze dřeva.

Samobroušení podlahy chůzí a hrana do L

Bohatší si mohli dovolit objednat hladké obroušení dřeva na podlahu. Chudší lidé se spokojili s hrubším povrchem ručně řezaných, širokých prken, která postupem času vyhladili častým používáním a chůzí po podlaze. Aby se dalo dřevo lépe opracovat, volili spíš měkčí dřeviny, například borovici.

Kvůli používání celomasivních, ne zcela vysušených prken, docházelo k sesychání a vzniku velkých spár. Těmi, podle dostupných informací, občas lidem z prvního patra dokonce propadávaly menší předměty do přízemí.

Interiér starého domu. Na podlaze hliněná podlaha, nad hlavou dřevěná prkna.
Interiér starého domu. Na podlaze hliněná podlaha, nad hlavou dřevěná prkna.

To skončilo až tehdy, když podlaháři začali hrany prken brousit do tvaru písmene L. Položená prkna přes sebe přesahovala a spáry potom nebyly tolik vidět.

Do ložnice širší, do obýváku užší prkna

Méně formální místnosti domu, jako byly například ložnice a kuchyně, vybavovali obyvatelé prkny o šířce asi 20 centimetrů. Do obytných místností si pokládali užší, elegantnější prkna s šířkou 5–10 cm.

Hrubě opracovaná prkna na podlahu.
Hrubě opracovaná prkna na podlahu s velkými spárami.

Přesnější řezy až na konci 19. století, perodrážka v roce 1885

Přesné řezání podlahových prken umožnilo až strojové zpracování na konci 19. století. Po vynálezu stroje side-matcher v roce 1885 se na podlahách zákazníků objevily první podlahové dílce s perem a drážkou. 

Podlahové palubky mají pero a drážku.
Podlahové palubky mají pero a drážku.

Zhruba o 20 let už výrobci podlah používali stroje, na kterých podlahová prkna přeřezávali z běžné tloušťky ⅞ palce (cca 2,2 cm) na ⅜ palce (cca 0,95 cm). Slabší prkna tak mohla sloužit i jako podkladová.

Úpadek dřevěných podlah během války a jejich znovuobjevení

Během 2. světové války byly používanější spíš levné koberce. Ale zhruba po 30 letech si lidé dřevěné podlahy opět oblíbili, hlavně během jejich obnovy v rekonstruovaných domech.

Následně už začaly vznikat několikavrstvé dřevěné podlahy, aby byly dostupnější více zákazníkům. Dvouvrstvé a třívrstvé dřevěné podlahy jsou oblíbené dodnes. Bývají levnější, dostupnější než masivní dřevo. Použití více vrstev také zaručuje rozměrovou stálost dílců.

Vícevrstvé dřevěné podlahy.
Vícevrstvé dřevěné podlahy.

Na dřevo vosk i lak

Souběžně s novými typy dřevěných podlah výrobci na trh uváděli i ochranné vosky, které chrání povrch dřeva před vlhkostí a opotřebením, také penetrační laky a oleje.

Lakování parket.
Lakování podlahy.

V polovině 21. století už byly dostupné první dřevěné podlahy s tvrdou ochrannou polyuretanovou vrstvou, která texturu dřeva chrání po dlouhou dobu.

Vyberte si ve vzorkovně podlah

Líbí se vám více celodřevěná masivní nebo vícevrstvá dřevěná podlaha? Přijďte si vybrat do vzorkovny podlah.

Vzorkovna podlahy Praha.
Vzorkovna podlahy Praha.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.