Jak správně změřit podlahu.

Vybíráte podlahu? Změřte si ji správně. Návod, jak na to

Možná to máte taky tak. Když jste doma naposledy v obýváku měnili podlahovou krytinu, dost jí pak zbylo v garáži. A předtím zase během pokládky podlahy v kuchyni kus chyběl, zrovna v neděli, když bylo zavřeno. Příště už ale množství objednáte přesněji – pokud vyzkoušíte návod na změření podlahy. Čtěte, jak na to.

Jednou kus podlahové krytiny chybí, jindy zase přebývá. Když ne moc, je to v pořádku. Jenže občas přebývá i několik metrů čtverečných. Co pak s nimi?

Pomůcky na měření podlahy

Potřebovat budete dostatečně velký papír, například milimetrový, tužku, svinovací metr (hodí se pětimetr) a kalkulačku, mobil, chytrou hlavu nebo jiné počítadlo.

Pomůcky pro měření podlahy.
Pomůcky pro měření podlahy.

Dvakrát měř, jednou řež

1) Pro každou místnost si papír nadepište, měřte ve stejných jednotkách

Jestliže objednáváte podlahu do více místností, nadepište si na papír, k jaké místnosti rozměry patří. Používejte stále stejné jednotky, třeba centimetry.

2) Změřte strany a vynásobte

Má-li místnost půdorys obdélníku, je to jednoduché. Prostě změřte obě strany a pak vynásobte. Počítejte také s přesahy, které budou schované pod prahem, hlavně v případě pokládání PVC podlahy, linolea nebo koberce.

Pokud má tedy obývací pokoj rozměr 5,1 × 3,63 metru a vedou z ní na delší straně jedny dveře ven, připočítejte si něco pod práh. 10 cm by mohlo stačit. Výsledný potřebný rozměr pak bude 5,2 × 3,63 m.

Stejně postupujte i v případě, jestliže je v místnosti nějaký výklenek.

Příklad výpočtu:

520 cm (5,2 m) × 363 cm (3,63 m) = 188760 cm² = 18,876 m².

3) Přidejte 5–10 % na ořezy

K ploše přičtěte 5–10 % navíc, pro případné ořezy. Celkem to pak bude 20,76 = cca 20,8 nebo rovnou 21 m².

Jestliže však objednáváte typ krytiny, který je v roli – PVC, koberec, linoleum, stačí navíc o něco méně, nemusí to být 10 %. Na každé straně přihoďte třeba 5–10 cm, podle toho, jak jsou stěny rovné.

Budete-li měřit přesně, mohlo by to stačit. Místnosti, zvláště ve starších domech, nebývají však vždy úplně rovné. Počítejte raději s nějakou vůlí.

4) Promyslete si vhodnou šířku PVC či koberce

Pokud si pořizujete PVC nebo koberec se vzorem, promyslete si, jakou šíři budete potřebovat, aby bylo odpadu co nejméně. Posuzujte to i podle toho, kam si přejete mít směrovaná „prkna“ nebo jiný vzor.

Vhodné směrování vzoru dekoru může pomoci místnost vizuálně rozšířit i zúžit. Více o tom si přečtěte v článku Tmavá vs. světlá podlaha – Kam se která hodí?

Měření podlahy svinovacím metrem.
Měření podlahy svinovacím metrem.

Běžný metr a jak se počítá

U metrážových podlah prodejci používají zkratku bm, která se používá pro takzvaný běžný metr. Vyjadřuje obvyklé množství materiálu – šířku, hloubku, tloušťku – na jeden metr délky.

U podlahových krytin se potom běžný metr používá pro podlahy, které si pořizujete v rolích, například koberec, PVC, marmoleum. Běžný metr v tomto případě znamená 1 délkový metr materiálu odvinutého z role, bez ohledu na to, jaká je tloušťka nebo šířka role.

5) Nepravidelnou místnost rozdělte na obdélníky

Je váš obývák, chodba nebo jiná místnost podobná tak trochu bludišti s mnoha slepými uličkami? Rozdělte ji na obdélníky a měřte jeden za druhým. Pro každý obdélník spočítejte plochu a pak všechny zjištěné podlahové plochy sečtěte.

Tento postup je ale vhodný spíš jen u podlah, které pokládáte a zacvakáváte do sebe postupně, například vinyl, lamino, dřevo, korek nebo třeba dlažbu.

Koberec, linoleum ani PVC asi na kousky kupovat nebudete. Avšak šikovní podlaháři dokáží jednotlivé kusy PVC i linolea k sobě svařit tak, že ani skoro není vidět spoj.

Podlahová plocha.
Podlahová plocha.

6) Tip na závěr – zapůjčte si rouru

Jedete-li pro podlahovou krytinu v roli třeba do hobby marketu a budete ji převážet v kufru auta, raději si zapůjčte rouru, papírovou trubku. Většinou na ni chtějí zálohu, ale je to lepší než aby se vám smotaná role nové podlahy po cestě zlomila.

Jak mít jistotu? Podlaháři vám podlahu změří i poradí s výběrem

Máte obavu, že podlahu zaměříte špatně a pak vám bude kus chybět nebo hodně přebývat? Pozvěte si domů či do firmy podlaháře. Zaměří vám podlahu přesně a zároveň poradí s výběrem vhodné podlahové krytiny. Objednejte si návštěvu.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.