Jakou podlahu do paneláku.

Jakou podlahu do paneláku? Myslete na odhlučnění

Renovujete byt v paneláku nebo bytovém domě? Začněte od podlahy. Například stará parketová podlaha může vypadat hezky, ale kdo ví, co se skrývá pod ní. Navíc jsou dnes k dispozici moderní materiály, které vám podlahu i byt odhluční. Asi nikdo totiž nechce, aby mu na stole poskakovaly skleničky, když si sousedovic dítko dupne. Zjistěte v článku, na co se při rekonstrukci podlahy v panelovém domě zaměřit.

Bouráte, přestavujete byt? Ohlašte to na družstvu nebo Stavebním úřadě

Jestliže máte družstevní byt, všechny stavební úpravy je dobré konzultovat s vedením družstva. Záleží, co je v družstevních stanovách.

Vlastníte-li byt v osobním vlastnictví, některé výraznější úpravy, které zasahují do nosných konstrukcí, podléhají stavebnímu povolení či ohlášení na Stavebním úřadě – například demolice bytového jádra, bourání příček.

V paneláku bývá všechno slyšet.
Rekonstrukce bytu v paneláku se řídí různými předpisy.

Pokud plánujete ve starém bytě bourat stěny, pozvěte si nejprve raději statika, který vypracuje statický posudek. Díky tomu zjistíte, zda nedojde do zásahu nosných konstrukcí, aby vám pak nespadl strop na hlavu.

Jestliže do nosných konstrukcí zasahovat budete, musíte k žádosti o povolení přiložit legislativou určené doklady, například projektovou dokumentaci. Stavební zákon uvádí, že máte dodržovat příslušné normy a technické požadavky výstavby. Někdy je potřeba mít stavební dozor. Více vám poradí na Stavebním úřadě.

Oznamte rekonstrukci sousedům, ať si to v novém bytě hned nezavaříte

Toto není asi úplně povinné, ale slušné určitě ano. V paneláku nebo bytovce nebydlíte sami. Když soused v bytě několik týdnů buší, není to pro obyvatele vedlejších bytů nic příjemného.

Je proto lepší sousedy předem osobně obejít a o plánovaném průběhu i době rekonstrukce je informovat. Osobně je to nejlepší. Pokud sousedy nezastihnete, náhradou může být letáček vhozený do schránek s kontaktem na sebe. Ochráníte si tím sousedské vztahy.

Rekonstrukce bytu v panelovém domě.
Rekonstrukce bytu v panelovém domě.

Dodržujte domovní řád a používejte zdravý rozum

Je jasné, že přes den třeba pracujete a na práce v novém bytě máte čas jen v pozdním odpoledni či o víkendu. Jenže ostatní obyvatelé domu také přes den pracují. A večer i o víkendu si chtějí odpočinout. Je vhodné to respektovat a nebušit od 6 od rána a do 22 do večera, což domovní řády běžně umožňují.

Na nejhlučnější aktivity, například bourání, si vezměte dovolenou a realizujte je přes den, když jsou lidé v práci. O víkendu a přes týden pozdě odpoledne se můžete zaměřit třeba na spárování, lití stěrky a další takřka nehlučné práce.

Pozor na prach, ať vám sousedka nedá přeprat své ušpiněné prádlo

Při rekonstrukci se dost práší, hlavně když likvidujete starou podlahu, příčky nebo bytové jádro. Aby se prach nevířil po celém okolí a sousedce neušpinil právě vyprané prádlo, raději se v bytě zabedněte, okna přelepte ochrannou fólií. Alespoň po dobu, než si prach sedne na zem.

Použijte respirační přístroj a další ochranné pomůcky, ať neskončíte na plicním.

Rekonstrukce bytu v paneláku.
Rekonstrukce bytu v paneláku.

Staré podlahy raději odstraňte

Může se zdát jako dobrý nápad a finančně i časově úsporné řešení novou podlahovou krytinu položit na tu starou. To však nedoporučujeme. Pod starou podlahou se někdy skrývá „bubák“, například nasypaná škvára jako podklad parket, různé zplesnivělé podložky, které pak mohou být zdrojem plísní i prachu. Zajisté si nepřejete, aby vám pak po tomto v bytě běhaly děti.

Chcete-li mít jistotu, po čem chodíte, staré podlahové krytiny raději odstraňte, podklad vyčistěte a připravte nový, například pomocí samonivelační stěrky.

Lití nivelační stěrky na podlahu.
Lití nivelační stěrky na podlahu.

Může se hodit:

Zaměřte se na odhlučnění podlahy

Staré podlahy mívaly odhlučnění minimální nebo žádné. Proto obyvatelé bytu ani nevěděli, zda se dívá někdo na televizi ve druhém pokoji, anebo je to soused ve vedlejším bytě. A také když sousedka nad vámi spláchla záchodovou mísu, znělo to skoro jako když se vám na hlavu řítí Niagarské vodopády.

Podstatou šíření hluku z kroků, nárazů a posouvání předmětů v bytě je přenášení otřesů do stropů a zdí. Tím dochází k šíření zvuku. Tvrdé materiály otřesy netlumí, ale naopak je snadno přenášejí dál.

Pod tvrdé podlahy, jako je laminát, dřevo, dlažba, před pokládkou položte akustickou izolaci. Může jí být například podložka z korku, dřevovláknité desky nebo jiná vhodná protihluková izolace. Akustická izolace bývá často i součástí podlahových dílců.

Lepená click vinylová zaklapávací podlaha.
Pokládání vinylové podlahy.

Mirelon moc netlumí, korek lépe

Dříve hojně používaný mirelon s tloušťkou 2–3 mm není pro zvukovou izolaci v panelových domech dostatečný. Je třeba použít buď silnější nebo využít jiný typ izolace, například korkové podložky.

Do paneláku se hodí měkčí typy podlah

Měkké a pružné podlahy, jako je PVC, linoleum, marmoleum, korek, vinyl, koberec, kroky a nárazy částečně tlumí přirozeně díky svému složení. Ale nepomáhají zlepšit celkovou akustiku v místnosti. Pro použití v panelových bytech jsou však vhodnou variantou podlahové krytiny.

Vícevrstvé podlahy v izolačním loži tlumí hluk výrazněji

Hlučnost podlahy neovlivňuje jen materiál, z něhož je vyrobená, avšak i celá její konstrukce. Dokonalou zvukovou izolaci zajistí podlaha složená z několika silných vrstev, z nichž jedna je právě izolační.

Ideální volbou jsou plovoucí podlahy, jejichž pružná kročejová izolace odděluje horní vrstvu podlahy od nosné konstrukce stropu i svislých stěn. Díky tomu nepřenáší otřesy a zvuky do konstrukce domu, takzvaně „plave“ v izolačním loži.

Laminát může být sice plovoucí, ale zároveň hlučný

Pojem „plovoucí“ lidé často chybně zaměňují s laminátovými podlahovými krytinami. Termín „plovoucí podlaha“ znamená způsob konstrukce podlahy bez pevného přichycení k horizontální či vertikální konstrukci. Plovoucím způsobem můžete pokládat různé druhy lamelových podlah, například i vinylovou nebo korkovou.

Pokládka podlahy v bytě.
Pokládka podlahy v bytě – laminátová podlaha bývá hlučná.

Náš tip: Korková podlaha je jednou z nejvhodnějších podlahových krytin do panelových bytů, a to díky přirozené elasticitě materiálu, absorpci zvuku a dokonalé tepelné izolaci.

Korkové podlahy Wicanders jsou dostupné jako plovoucí podlahy i v provedení dlaždic pro pevné lepení. Můžete si vybrat korkové podlahy bez povrchové úpravy, s povrchovou úpravou keramickým lakem či povrchovou úpravu vinylovou fólií a lakem HPS. Poslední zmiňovaná je vhodná například do bytu s domácími mazlíčky a malými dětmi.

Jakou podlahovou krytinu vybrat do panelového bytu?

Záleží na tom, zda provádíte celkovou rekonstrukci podlahy nebo hledáte rychlé a finančně nenáročné řešení.

V prvním případě nemáte ve výběru podlahové krytiny takřka žádná omezení. Je však lepší se obrátit na odborníky podlaháře, kteří provedou rekonstrukci i odhlučnění podlahy profesionálně.

Ve druhém případě doporučujeme zvolit pružnější materiály, jako je korek, vinyl, PVC, přírodní linoleum, marmoleum. Výborným tlumičem kročejového hluku je i celoplošný koberec, zvláště takový, který má vysoký hustý vlas a filcový podklad.

Pokládku PVC podlahové krytiny zvládnete i svépomocí.
Pokládku PVC podlahové krytiny zvládnete i svépomocí.

Hodí se do paneláku dlažba?

Dlažba je praktická v koupelně i kuchyni, hlavně pro snadnou údržbu. Působí však chladně a někdy až příliš sterilně. Největším problémem je ale její hlučnost – pokud ji pokládáte běžným způsobem.

Existují i způsoby odhlučnění dlažby, avšak bude vás to stát o něco více. Konstrukci, na kterou dlažbu lepíte, je třeba opatřit kročejovou izolací. K tomu slouží speciální zvukově izolační vložky, které vkládáte mezi vrstvy lepidla během pokládky dlaždic.

Myslete i na podlahové lišty

Důležitým doplňkem podlah jsou podlahové lišty. Kromě tradičních obvodových lišt existují i lišty vyrovnávací, pro přechod mezi dvěma druhy krytin.

Dalším typem jsou přechodové lišty, které nahrazují práh. Slouží k překlenutí spojů v rámci jednoho druhu krytiny. Dále se vám hodí ukončovací lišty a různé doplňky, například kroužky vhodné pro umístění kolem rour vytápění nebo schodové lišty. 

Čtěte také: Víme, jak vybrat vhodné podlahové lišty k vaší podlaze

Světlé podlahové lišty.
Okrajové lišty v barvě podlahy interiér vizuálně zvětšují.

S profesionály bude výměna podlahy v panelovém bytě snadná

Vyhněte se trablím spojeným s výměnou podlah v paneláku. Ušetřete čas a starosti a obraťte se na odborníky. MojePodlaha za vámi přijede až domů. Omrkneme to u vás, poradíme vhodné řešení.

Pokud se domluvíme, renovaci podlahy zrealizujeme. Zavolejte nám nebo napište, anebo se zastavte ve vzorkovně podlah, kde si krytinu zároveň vyberete.

A na vás pak už bude jen užívat si na nové podlaze, bez nadměrného hluku od sousedů.

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.