Jak odmastit podlahu v kuchyni i koupelně i bez agresivní chemie? Pomůže 1000 let starý prostředek – kastilské mýdlo.

Čím odmastit podlahy v kuchyni i koupelně? 1000 let starým čističem

Pokud doma rádi a často vaříte, smažíte, fritujete a nemáte pořádnou digestoř, zřejmě víte, jak je časem kuchyně mastná, včetně podlahy. Skoro jako v restaurační velkokuchyni. Podobně může vypadat od krémů a olejíčků i podlaha v koupelně. Čím podlahy odmastit, aby nedošlo k poškození podlahové krytiny? Co když nechcete používat chemické prostředky? Sáhněte po přípravku s 1000letou historií. Čtěte dál.

Mastnota na podlaze.
Mastnota na podlaze.

Při některých kuchyňských postupech se uvolňuje mastná pára, hlavně během fritování, smažení, ale i například při vaření mastných vývarů. V kuchyni je potřeba uklízet častěji než v jiných místnostech, a jednou za čas pořádně vyčistit podlahu, ať už je podlaha laminátová, máte vinylovou plovoucí krytinu nebo třeba dřevěnou třívrstvou.

Jde to i bez agresivní chemie

Je snadné jít do obchodu a koupit nějaký silný přípravek na čištění podlahy. Avšak ne všechny jsou vhodné pro méně odolné podlahové krytiny. Navíc většinou obsahují dost agresivních složek. Pokud nechcete používat chemický koktejl nebo máte třeba doma alergika, zvolte šetrnější cestu.

Občas to může v kuchyni na podlaze docela klouzat.
Občas to může v kuchyni na podlaze docela klouzat.

Zkuste kastilské mýdlo a rozprašovač

Kastilské mýdlo je jedním z nejstarších čisticích prostředků pro očistu těla i domácnosti. Podle dostupných zdrojů má původ už v 11. století v regionu syrského Aleppa a Levanty ve východním Středomoří. Vojáci si jej oblíbili a postupně se prostřednictvím křížových výprav dostalo až do Evropy.

Původní složení kastilského mýdla je jednoduché: vavřínový olej, čistá voda a zásaditá látka, kdysi uhličitan draselný získávaný z popela – potaš. V současnosti výrobci na tekutá mýdla používají hydroxid draselný neboli louh, na tuhá mýdla pak hydroxid sodný.

Smícháním ve správném poměru dojde k alkalicky katalyzované hydrolýze esterů za vzniku příslušného alkoholu a alkalické soli mastné kyseliny, zjednodušeně ke zmýdelnění.

Olivový olej – základ kastilského mýdla.
Olivový olej – základ kastilského mýdla.

Nejprve se kastilské mýdlo z blízkého východu dostalo do Španělska. Tam je ale vavřínový olej hůře dostupný. Nahradili jej proto olivovým olejem. Potom se přes královské rodiny rozšířilo po Evropě. Dnes výrobci přidávají i jiné oleje, například kokosový + éterické oleje na ovonění. Kastilské mýdlo je přírodního, neživočišného původu.

Podstatné je, že toto polozázračné čistidlo můžete použít skoro na cokoliv. Na mytí těla, jako přídavek na praní i k čištění podlahy.

Jak zbavit podlahu mastnoty

K ekologickému úklidu se vám bude hodit kastilské tekuté mýdlo. Pokud jej ve vaší drogerii nemají, pořiďte přírodní mýdlo z olivového oleje, anebo objednejte na e-shopu. Dále je potřeba rozprašovač na květiny, nějaký voňavý aroma olej a mop s mikrovlákny.

Na úklid je vhodný jemný mop s mikrovlákny.
Na úklid je vhodný jemný mop s mikrovlákny.

1) Zameťte

Než se pustíte do vytírání, nejprve podlahu v kuchyni zameťte nebo vyluxujte, aby na podlaze nebyly drobky od jídla a upadlé minikousky z vaření.

Vysavač odstraní prach a písek z podlahy.
Vysavač odstraní prach a písek z podlahy.

2) Smíchejte si čistidlo

Smíchejte základní složky přírodního čističe v tomto poměru:

  • 1 čajová lžička kastilského tekutého mýdla,
  • 0,7 litru horké vody,
  • pár kapek citronového nebo rozmarýnového vonného oleje.

Všechny složky nalijte do nádobky rozprašovače a zamíchejte.

Mýdlové bubliny.
Mýdlové bubliny.

3) Postříkejte podlahu, otřete mopem

Podlahu jemně postříkejte a nechte několik minut působit. Máte-li doma dřevěnou podlahu, vytírejte jen mírně navlhčeným mopem, aby se vlhkost nedostala mezi spáry. Na dřevěné podlahy je vhodný mop s mikrovlákny. Pokud se vám zdá podlaha stále mastná, postup opakujte.

Mop v akci.
Mop v akci.

4) Pro zvýšení účinku posypte sodou

Pro zvýšení účinku můžete nejvíc mastná a znečištěná místa posypat jedlou sodou. Kastilské mýdlo i soda mají podobnou zásaditou hladinu pH, dají se tedy smíchat. Posypáním podlahy trochou jedlé sody a následným postříkáním vznikne měkká peelingová směs, která čištění usnadní.

mpm9001-babske-rady-na-uklid-podlah-mojepodlaha-cz
Jedlá soda.

Doporučujeme to však použít jen na odolnější podlahy, jako je keramická dlažba, případně si postup čištění se sodou nejprve vyzkoušejte na podlaze v místě, které není tolik na očích, například pod skříňkou.

Jedlá soda pomůže vyčistit větší nečistoty.
Jedlá soda pomůže vyčistit větší nečistoty.

5) Žádná abraziva! A ocet jen pro oplach

Použijete-li nějaké méně kvalitní kastilské mýdlo, mohou se na podlaze po otření mopem objevit světlé flíčky. Na jejich odstranění můžete použít čistou vodu, do které přidejte lžíci octa. Ale nikdy ocet nepřidávejte přímo do směsi s kastilským mýdlem, protože smícháním by došlo k chemické reakci a čistidlo by mohlo přestat účinkovat.

Plochý mop.
Octová voda neutralizuje případné bílé flíčky na podlaze.

Zapomeňte také na abrazivní, drsné látky, jako jsou různé prášky a pasty na čištění. Jejich použitím by mohlo dojít k poškrábání vrchní vrstvy podlahové krytiny.

Pomohl vám 1000 let starý čistič i v moderní domácnosti?

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.