Holandský styl bydlení

Holandský styl bydlení: Od zlaté éry k minimalismu

Holandský styl bydlení může mít různé podoby, ale existuje několik společných znaků, které jsou pro bydlení lidí v této zemi typické. Jaká je jeho historie a jak si bydlení po holandsku zařídit?

Holandský styl bydlení se vyvíjel několik století, ovlivnily jej různé trendy a historické události, jež vedly ke změnám v designu i podobě interiérů.

Holandské baroko a zlatá éra 17. století

Historie holandského stylu bydlení sahá zhruba do 17. století, kdy bylo Holandsko jednou z nejbohatších zemí Evropy. V té době se vyvinul takzvaný holandský barokní styl. Bylo v něm patrné velké bohatství a síla této přímořské země.

Holandský barokní styl se dostal nejen do architektury a umění, ale i do interiérů lidských obydlí. Lidé si domácnosti vybavovali velkolepým nábytkem, drahými koberci, vzácnými předměty a uměleckými díly. Kladli důraz na luxus a bohatství, interiéry byly bohatě zdobené.

Odlehčené a elegantní rokoko 18. století

Na holandské baroko v 18. století navázalo holandské rokoko, charakteristické svou lehkostí a elegancí. Interiéry už nebývaly tak moc zdobené, lidé si svá obydlí zařizovali více funkčně a pohodlně. Nábytek truhláři vyráběli z lehčích materiálů, design byl jednoduchý až minimalistický.

Nazdobený novoromantismus

Později se do Holandska dostal novoromantismus a historie se opakovala. Interiéry byly opět hojně nazdobené, domácnosti zkrášlovala keramika, porcelán, textilie i výrobky z drahých kovů.

Masová výroba a industrializace v 19. století

Během industrializace v průběhu 19. století se nejen v Holandsku rozvíjela průmyslová výroba nábytku, což umožnilo jeho masovou výrobu a snížení nákladů na pořízení.

Architektura v Haagu
Architektura v Haagu.

Jednoduchost a praktičnost bydlení během válek

Další větší proměna stylu holandského bydlení začala během světových válek. Během 1. i 2. světové války došlo v Holandsku k válečným konfliktům a hospodářským krizím, které vedly k úbytku prostředků pro možnost investic do luxusního nábytku a interiérů. To mělo za následek přechod k jednodušším, praktičtějším a funkčnějším designovým prvkům. 

Modernismus, funkčnost a jednoduchost současnosti

Po druhé světové válce se v Holandsku prosazoval moderní styl, který byl charakteristický svou jednoduchostí, minimalismem a funkcionalitou. Tento styl se stal velmi populárním a trvá dodnes.

Moderní holandský styl bydlení
Moderní holandský styl bydlení.

Jaké mívají lidé doma podlahy?

V Holandsku jsou běžně používané různé typy podlahových krytin:

Dřevěné podlahy jsou populární pro svůj přírodní vzhled a pocit tepla. Bývají vyrobené z různých druhů dřeva, mohou mít například podobu parket nebo podlahových prken.

Dřevěná plovoucí podlaha
Dřevěná plovoucí podlaha.

Koberce jsou v Holandsku také poměrně běžné a populární pro svou měkkost a pohodlí při chůzi. Bývají vyrobené z různých materiálů – přírodní vlny, umělého nylonu či polyesteru.

Keramické dlaždice jsou oblíbené díky snadné údržbě, a to nejen na podlaze v koupelně či kuchyni, ale třeba i celém domě. Avšak pokud není v domě podlahové topení, působí poněkud chladně a ani akustické vlastnosti nemají příliš dobré.

PVC podlahy jsou oblíbené pro svou trvanlivost a odolnost vůči vlhkosti. Nejen v Nizozemí si je lidé nechávají instalovat zejména do koupelen nebo kuchyní.

Vinylová podlaha patří mezi novější typy podlah, je žádaná pro svou odolnost, výborné izolační i protihlukové vlastnosti, snadnost pokládky a velký výběr barev, rozměrů, dekorů.

Betonové a lité podlahy také patří mezi oblíbené podlahy moderní doby, a to buď jako nosný podklad podlahových krytin nebo přímo jako pohledová podlaha.

Stejně jako jinde, i v Nizozemí si lidé podlahu vybírají podle svých preferencí a potřeb.

Holandský styl bydlení je praktický, charakteristický svou jednoduchostí a elegancí. Jak to doma u lidí může vypadat?

Jak vypadá holandský styl bydlení

1) Světlé prostory a velká okna 

Holanďané rádi využívají světlé a prosluněné prostory, mnoho domů má velká okna, a francouzské prosklené dveře či okna.

Velké okno v moderním interiéru
Velké okno v moderním interiéru.

2) Minimalistický design, přehledný a čistý interiér

Lidé v Nizozemsku často upřednostňují jednoduchý a minimalistický design. Interiéry bývají vizuálně velmi čisté, přehledné. Dominantními barvami jsou například bílá a šedá, ale dají se spatřit i jemné pastelové tóny nebo naopak kontrastní barevné prvky.

3) Funkčnost a multifunkční nábytek

Holanďané dbají na praktičnost a funkčnost. V interiérech mnohdy mívají multifunkční nábytek a úložné prostory. Velký důraz lidé dávají na správné uspořádání a organizaci prostoru.

Domácí prádelna Holandsko
Domácí prádelna Holandsko.

4) Přírodní prvky, květiny i kameny

V Holandsku je mnoho parků a zahrad, přírodní prvky se objevují i v interiérech lidských obydlí. Byty zdobí květiny, pokojové rostliny, dřevo i prvky z kamene.

Přírodní prvky v interiéru
Přírodní prvky v interiéru.

Může se hodit: Dřevěné podlahy: 17 častých otázek a odpovědí

5) Klasické prvky, vysoké stropy či tradiční dlaždice

Holanďané mají úctu ke své historii a tradicím. V některých interiérech najdete klasické prvky, jako jsou tradiční dlaždice, vysoké stropy či původní dřevěné trámy.

Podkroví domu v Rotterdamu
Podkroví domu v Rotterdamu.

6) Otevřené plánování – kuchyň s obývákem

Mnoho moderních domů v Holandsku má takzvané otevřené plánování, kde je kuchyně spojená s obývacím prostorem. Tento trend je velmi oblíbený. K dispozici je díky tomu ideální prostor pro přátelská setkání a společné rodinné aktivity.

Interiér ve světlých tónech
Interiér ve světlých tónech.

Znáte 6 tipů, jak ochránit podlahu, když máte doma pokojovky?

7) Kvalitní výrobky ze dřeva, keramiky i skla 

Holanďané jsou známí i pro svou kvalitní práci se dřevem, keramikou, sklem. Domácnosti zdobí dekorace z těchto materiálů.

8) Komfort, útulnost, měkké polštáře a pohodlí

Holanďané rádi tráví čas i doma, cení si pohodlí a útulnosti. V mnoha domovech jsou měkké polštáře, přikrývky a pohodlná křesla a pohovky, které lidem umožňují lépe relaxovat a užít si pohodu.

Minimalistický, ale útulný interiér bytu
Minimalistický, ale útulný interiér bytu.

9) Důraz na energetickou účinnost a ohled na životní prostředí

V Holandsku mají lidé dobré povědomí o energetické účinnosti a dbají na šetrnost bydlení s ohledem na životní prostředí. V interiérech se často objevují prvky a technologie, které pomáhají snižovat spotřebu energie, například okna s izolačními dvojskly a tepelně izolační dveře, úsporné osvětlení či systémy pro sběr dešťové vody.

Celkově je holandský styl bydlení oblíbený pro svou jednoduchost, praktičnost a eleganci. Holanďané se snaží žít udržitelně a v souladu s přírodou. Holandské domácnosti doplňuje vybavení, které snižuje ekologickou stopu.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.