Dekory dřevěné podlahy – měkké dřevo.

Dekory podlahy 1: V čem je lepší měkká dřevěná podlaha, borovice, smrk?

V malém seriálu postupně představujeme ukázky dekorů různých dřevin. Popisujeme, kam se dřevěná podlaha z měkkého nebo tvrdého dřeva hodí a jaké má vlastnosti. Zjistěte, které výhody mají měkké dřeviny a na co dát při používání podlahy z borovice či smrku pozor.

Co je dekor podlahy?

Slovo dekor, z francouzštiny décor (18. století) či mnohem starší décorer (14. století) vyjadřuje vzhled a zařízení, zkrášlení, a to zpravidla interiéru. Může znamenat také krásu, ladnost, zdobení, barevnost.

V angličtině byla někdy kolem roku 1900 z divadelního prostředí známá fráze home-decor, jež označovala kopie obrazů starých mistrů, používaných jako dekorace. Od konce dvacátých let 20. století je slovo používané také pro dekorace a vybavení místností nebo budov.

V případě podlahy dekor znamená, jak podlaha vypadá, jakou má barevnost, strukturu či vzor.

Dřevěná podlaha, borovice, měkké dřevo.
Dřevěná podlaha, oblíbená borovice s pěknou kresbou dřeva.

Dekory dřeva, kamene i abstraktní

Asi nejčastější jsou u podlah dekory podobající se dřevu. Kromě nich si můžete do interiéru i exteriéru pořídit také dekory vypadající jako dlažba, beton, kámen, jednobarevné i různobarevné abstraktní kombinace a dokonce i podlahy s fototiskem.

Mezi nejoblíbenější patří dekory dřeva. Působí hřejivě, útulně, lidé jsou na dřevěné podlahy zvyklí stovky let.

Přečtěte si: Historie dřevěné podlahy – z Nového světa do současnosti

Podobně, jako je na planetě různých dřevin, si můžete vybírat z různých dřevin i na dřevěné podlaze či jejich imitací na podlahách umělých. Proč si vybrat měkké dřevo na podlaze a jaké dřeviny se mezi ně řadí?

Dřevěná podlaha, smrk, měkké dřevo.
Smrková dřevěná podlaha.

Borovice, smrk a další měkké dřeviny

Mezi měkké dřeviny patří borovice, smrk, jedle, modřín, cypřiš, topol, bříza, olše, jalovec, jíva, vrba, teak nebo třeba ořešák černý. Jiné ořešáky mají většinou dřevo tvrdší. Ne všechny zmíněné dřeva se standardně pro výrobu podlah používají. Ale v případě masivu, pokud seženete materiál a šikovného truhláře, můžete mít na podlaze asi cokoliv.

Dřevěná podlaha, jedle, měkké dřevo.
Méně známá dřevěná podlaha z jedle, má také měkké dřevo.

Proč se měkkým dřevinám říká „měkké“?

Měkké dřeviny mají nižší hustotu než tvrdé, rostou rychleji. Mezi měkkými dřevinami najdete asi nejvíce jehličnanů. Díky rychlejšímu růstu dochází rychleji k jejich rychlejší obnově a z toho důvodu je měkké dřevo levnější. To znamená, že i podlahy z nich vyrobené bývají levnější, což patří mezi jejich výhody.

Dřevěná podlaha, modřín, měkké dřevo.
Dřevěná podlaha z modřín má měkké, načervenalé dřevo.

Jak odborníci měří tvrdost dřeva

Tvrdost dřeviny vyjadřuje sílu či tlak, který je u dřeva nutné vyvinout k průniku cizího tělesa. Existuje několik stupnic a způsobů měření, například Brinellova metoda nebo Janka. Z důvodu odlišností při získání naměřených údajů není vždy možné výsledky různých metod mezi sebou přepočítat. V dnešní době bývá tvrdost dřeva uváděná jako tlak v MPa. Megapascal je shodný se silou 1 newtonu působícího na plochu jednoho mm2.

Mezi měkká dřeva jsou řazené dřeviny s tvrdostí nižší než 40 MPa. Tvrdost 40 až 80 MPa označuje středně tvrdé dřeviny a nad 80 megapascalů tvrdé.

Dřevěná podlaha, topol, měkké dřevo.
Mezi měkká dřeva patří také topol.

Vlastnosti měkkých dřevin

  • Dřevo měkkých dřevin má nižší hustotu.
  • Stromy rostou rychleji, snáze a rychleji se obnovují.
  • Rychleji schnou.
  • Jsou méně odolné ohni, lépe hoří.
  • Stromy měkkých dřevin často bývají vysoké a rovné.
  • Dřevo bývá lehčí než u tvrdých dřevin.
  • Měkké dřevo je snáze opracovatelné.
  • Kromě výroby podlah slouží měkké dřevo na výrobu dveří, oken, papíru.
Dřevěná podlaha, bříza, měkké dřevo.
Březová dřevěná podlaha, bříza má světlejší měkké dřevo.

Odolnost podlahy z měkkého dřeva

Mnoho lidí má v oblibě podlahy spíše ze tvrdých dřevin, například dubové. Ale stejně tak dřevěná masivní podlaha z měkkého dřeva, třeba borovice, může velice zkrášlit váš domov.

Může se zdát, že smrkovou, březovou nebo jinou podlahu z měkkých dřevin snáze promáčknete než podlahu tvrdší. Před úpravou dřeva možná ano.

Dřevěná podlaha, dekor jalovec, měkké dřevo.
Také jalovec má měkké a pěkné dřevo.

Obecně však odolnost dřevěné podlahy hodně záleží na její povrchové úpravě. Bez ní by se časem poničila i podlaha dubová. Je dobré vědět, že i finální povrchová úprava může podlaze dodat trochu odlišný vzhled.

Proto i výběr dřevěné podlahy z měkkého dřeva je dobrou volbou. A to i kvůli krásné kresbě měkkých dřevin. Navíc po delším čase měkké dřeviny mohou získat jakousi patinu, starý vzhled.

Dřevěná podlaha, teak, měkké dřevo.
Dřevěná podlaha s nádechem exotiky, teak s měkkým dřevem.

Kam se měkké dřevo na podlahu ne/hodí

Dřevěná podlaha z měkkého dřeva nemusí být vhodná do vysoce namáhaných prostor, jako je chodba, kuchyně, komerční prostory, obchody, restaurace.

Pokud spadne na podlahu z měkkého dřeva ostrá konzerva nebo se po podlaze projde dáma na jehlových podpatcích, může to být znát. Hodně záleží na odolnosti povrchové úpravy.

Dřevěná podlaha, americký černý ořešák, ořech, měkké dřevo.
Další ze zástupců exotických měkkých dřevin je americký černý ořešák.

Myslete na správnou údržbu

Je také třeba dbát na správnou údržbu podlahy a včasnou renovaci povrchové pochozí vrstvy. Kdyby totiž došlo k jejímu opotřebování, smrková či borová podlaha bude náchylnější k poškození než tvrdé podlahy.

Ale existují lidé, kteří menší odolnost podlahy z měkkého dřeva preferují a naopak se jim líbí, když podlaha vypadá opotřebovaně.

A jak se dřevěné podlahy z měkkého dřeva líbí vám?

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.