Vhodná podlaha do kuchyně

Výhody a nevýhody plovoucí podlahy do kuchyně

Je plovoucí podlaha vhodná do kuchyně, v níž hospodyňky i domácí kuchaři hojně připravují kulinářské dobroty? A co třeba do kuchyňského studia? Podlahová krytina do kuchyně by měla mít dlouhou životnost, být odolná vůči vodě a poškození, když na zem spadne třeba nůž nebo hrnec. V článku vám představíme výhody a nevýhody využití plovoucích podlah v kuchyni.

Je plovoucí podlaha vhodná do kuchyně?

Vinylová podlaha v kuchyni
Pokládka plovoucí podlahy.

Plovoucí podlaha je podlaha sestavená z dílců, které u sebe drží pomocí zámků, není přilepená k podkladu, je na něm volně položená. Proto je to „plovoucí“ podlaha. Plovoucí podlaha je vhodná do obývacího a dětského pokoje, ložnice, pracovny i kuchyně. Záleží na materiálu, ze kterého je vyrobená. 

Pokud máte podlahové topení, do kuchyně můžete zvolit i dlažbu. Ale u dlažby hrozí, že se při pádu skleněného nebo ostrého předmětu kus odštípne.

Podívejte se na přehled základních typů podlah a zjistěte jejich výhody a nevýhody.

Výhody a nevýhody využití plovoucí podlahy v kuchyni

Vinylová podlaha do kuchyně – podlahová jednička

Pokládka plovoucí podlahy v kuchyni
Vinylová plovoucí podlaha v kuchyni.

Nejideálnější podlahou do kuchyně je dnes vinylová podlaha. Zvolíte-li vhodný typ, je vinyl odolný proti vodě i poškození. Vinylovou podlahu mohou sice také poškodit hroty a ostré hrany, ale je odolnější než třeba lamino. Snadno se udržuje.

Vinylová podlaha může být plovoucí, zámková s korkovým jádrem i lepená. Na došlap je příjemná, pocitově teplá. Lze ji použít na podlahové topení. Na trhu najdete širokou nabídku dekorů a několik typů jader podlahy.

+ odolnost vůči vodě a poškození

+ dobře se udržuje

+ příjemná na došlap

+ velký výběr dekorů

Čtěte také: 

Umělé PVC a plně přírodní linoleum Marmoleum v kuchyni

PVC podlaha v kuchyni
PVC podlaha v kuchyni.

PVC, dříve nazývané nesprávně lidově „lino“ a linoleum, například značky Marmoleum, na první pohled vypadají podobně. Ale liší se složením a kvalitou. PVC je vyrobené ze syntetického materiálu. Seženete jej v několika šířkách a tloušťkách, zpravidla v metráži. Existuje PVC podlaha s pěnovou nebo textilní podložkou. 

PVC podlaha, pokud je lepená k podkladu, sice nepatří mezi plovoucí podlahy, ale i tak jej v článku zmiňujeme, protože si ji lidé doma pokládají na podlahu často. Volně ložená je vlastně také plovoucí.

Marmoleum obecně linoleum ve společnosti Forbo Flooring Systems vyrábějí z přírodních materiálů. Mezi základní suroviny patří ​​dřevitá moučka, lněný olej a přírodní pigmenty. Seženete i zámkové marmoleum s „click“ systémem, do kuchyně je však vhodnější marmoleum v roli k lepení. Je ale finančně nákladnější než PVC a po nalepení už taková podlaha není plovoucí

PVC je v kuchyni dodnes oblíbenou podlahovou krytinou. Obě krytiny jsou odolné vůči vlhkosti, mechanickému poškození, dobře se udržují a vyberete si z mnoha dekorů a barev. Marmoleum je navíc vhodné pro alergiky a astmatiky.

+ odolnost vůči vodě a poškození

+ snadná údržba

+ hřejivý povrch

+ dlouhá životnost

+ nízká cena u PVC

+ plně přírodní původ v případě Marmolea

– vyšší cena Marmolea

Čtěte také: 

Laminátová podlaha do kuchyně bývá hlučnější

Laminátová podlaha v jídelně
Laminátová podlaha v jídelně.

Laminátová podlaha není moc dobrou volbou do kuchyně, byť často používanou. Nevýhodou podlahy z laminátu je, že když na ni vylijete větší množství vody, může zatéct mezi jednotlivé dílce a potom nabobtnat. Stejně tak v případě, jestliže je dlouhodobě vystavená vlhkosti. Může se zvlnit, jelikož je vyrobená z dřevovláknitých desek. 

Pokud si do kuchyně přejete laminátovou plovoucí podlahu, tak vyberte více kvalitní a s voděodolnou vrstvou, například Egger Aqua+.

+ snadná údržba

+ cena

– odolnost vůči vodě

– horší zvukově-izolační vlastnosti než vinyl, PVC a linoleum

Čtěte také:

Dřevěná podlaha – tradiční, ale drahá klasika

Dřevěná podlaha v obývacím pokoji
Dřevěná podlaha v obývacím pokoji.

Dřevěná podlaha není do kuchyně ideální, avšak ve starých rustikálních domech a chalupách ji lidé využívají dodnes. Dřevo interiér zútulní, vypadá hezky a je příjemné na došlap. Moderní dřevěné plovoucí podlahy se dobře udržují. 

V bytech, kde je příliš sucho a jsou vyhřáté, hrozí u masivní dřevěné podlahy  seschnutí prken a vytvoření spár mezi nimi. Masiv na podlaze se nehodí do vlhkých prostor, jako je kuchyň a už vůbec ne do koupelny. Tam při nadměrné vlhkosti může dojít ke vzniku plísní.

Mnohem odolnější jsou vícevrstvé, dvouvrstvé a třívrstvé dřevěné podlahy.

+ přírodní materiál

+ dobré tepelně-izolační vlastnosti

+ dlouhá životnost

– malá odolnost vůči vodě

Čtěte také:

Jakou máte v kuchyni podlahu a jak vám vyhovuje?

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.