PVC podlaha s pěnou nebo filcem?

Je lepší PVC s filcovou nebo pěnovou podložkou?

Je lepší pořídit PVC podlahu v roli s „pěnou“ nebo filcem? Kterou podlahovou krytinu vybrat? Před rozhodnutím je nejprve dobré vědět, proč se podložka pod PVC krytinu vlastně dává a pro jaký účel naopak neslouží. Čtěte dál.

Co je PVC podlaha? Umělý podlahový materiál, který dnes seženete v několika šířkách, tloušťkách, zátěžových třídách, dekorech či barvách i v různé kvalitě.

Pokládku PVC podlahové krytiny zvládnete i svépomocí.
Pokládku PVC podlahové krytiny zvládnete i svépomocí.

Předchůdcem PVC krytiny byl starší typ, kterému dodnes někdo říká „lino“ – jako umělé linoleum. PVC podlahu můžete pokládat buď v roli, anebo z dílců. Existují i samolepicí čtverce.

Samolepicí podlahové čtverce.
Samolepicí podlahové čtverce.

Kvalitnější a modernější příbuznou PVC podlah je vinylová podlaha. I ta je bývá z umělých materiálů, ale o něco tvrdší, odolnější, líbivější. Vinyl se dá pokládat v pásech nebo v dílcích, existuje také zaklapávací „click“ vinylová podlaha.

Lepená click vinylová zaklapávací podlaha.
Pokládání vinylové podlahy.

K čemu je pod PVC krytinou podložka?

Ať už se jedná o pěnovou či textilní – filcovou podložku, jejím hlavním účelem je něco jiného než vyrovnávat nerovnosti na podlaze. Podložka slouží jako tepelná a zároveň akustická izolace. Při chůzi po PVC vás díky ní tolik nezebou nohy. Podložka tlumí kročejový hluk, což sousedi pod vámi jistě ocení. Chůze po PVC s podložkou je o něco měkčí a ne tak „natvrdo“.

Je lepší vybrat PVC krytinu s pěnovou podložkou nebo PVC s textilní, filcovou podložkou?

Různé dekory PVC podlahy.
Různé dekory PVC podlahy.

I když měkkost podložky může svádět k dojmu, že má hlavně vyrovnávat nerovnosti podlahy, není tomu tak. Stejně jako pod jiné podlahové krytiny, i pod PVC s pěnovou nebo filcovou podložkou je třeba mít dobře připravený podklad, například pomocí samonivelační stěrky.

Nivelační stěrka.
Nivelační stěrka.

Nerovnosti se do PVC obtisknou

Jestliže PVC s pěnou či filcem položíte na křivou podlahu, anebo podlahu rozbitou, nejednotnou, časem se to projeví. Pár dní, týdnů, možná i měsíců bude PVC na křivé podlaze vypadat pěkně, ale potom se začnou vytlačovat a na pochozí vrstvě objevovat nerovnosti, spáry, znaky špatného podkladu.

Odstranění staré podlahy.
Odstranění staré podlahy.

Na takový problém se však záruka PVC podlahy nevztahuje a ani následnou opravou podkladu to zřejmě nenapravíte. V PVC nějaké obtisky už zůstanou i po přemístění na rovný podklad.

Pokud tedy z nějakého důvodu nechcete PVC k podkladu přímo lepit, i tak jeho vyrovnání věnujte dostatek pozornosti. Vyplatí se to.

Resumé: Filc tlumí o něco lépe, ale hůř se shání

Ukázka pár dekorů PVC podlahy, ale je jich mnohem více.
Ukázka pár dekorů PVC podlahy s pěnovou podložkou.

Z uvedených důvodů výrobci dnes doporučují PVC podlahu k podkladu raději lepit. Proto je v obchodech k mání většina PVC podlah s pěnovou podložkou.

V podlahovém centru a vzorkovně si vyberete, poradí vám

V podlahovém centru nebo ve vzorkovně podlah vám vyjdou vstříc a PVC krytinu s filcem objednají. Zároveň vám poradí vhodnou zátěžovou třídu nebo způsob pokládky PVC podlahy. Výhodou také je, že si můžete vybrat z mnoha dekorů i typů PVC podlah a neomezovat se jen tím, co je právě skladem.

Vzorkovna podlahy Praha fotografie 51
Vzorkovna podlah Praha.

Ať už vyberete PVC podlahu s pěnovou nebo filcovou podložkou, anebo úplně jinou podlahovou krytinu, pamatujte na důležitost správné přípravy podkladu. Nová podlaha vám díky tomu vydrží dlouho.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.