MP9016-Kolik-stoji-pokladka-podlahy-uvodni-MojePodlaha-cz

Kolik stojí pokládka plovoucí i jiné podlahy?

Jaká je cena plovoucí i jiné podlahy? Na kolik přijde pokládka podlah, s jakými výdaji je třeba počítat? Cena za metr podlahové krytiny krát počet metrů podlahové plochy místnosti totiž není vše, co v případě realizace podlahy zaplatíte. Přečtěte si, z čeho všeho se skládá cena pokládky nové podlahy, zjistěte orientační součet.

Cena podlahy je závislá především na jejím typu. Podle něj se zpravidla liší způsob přípravy podkladu a také instalace podlahové krytiny. Někde je zapotřebí podklad perfektně připravit, jindy může cenu navýšit použití různých podložek nebo lepidla. Do ceny podlahy je dobré započítat i dokončovací práce, lakování, broušení, voskování či obvodové nebo podlahové lišty.

Přečtěte si, co cenu podlahy tvoří. Na konci článku také uvádíme orientační součet nákladů na pokládku podlahy pro celý byt.

Jak ušetřit ještě před výběrem podlahy? Navštivte vzorkovnu podlah

Možná to znáte z minulých akcí při výběru nové podlahy také. Rodina nasedne do auta a objíždí hobby markety i prodejny podlahových krytin po celém regionu. Když pak na desátém místě zhlédnete 30. vzorek podlahy, možná už ani nevíte, jak se jmenujete, natož jak ty podlahy vlastně vypadaly.

mp9008-6-duvodu-proc-navstivit-vzorkovnu-podlah-vzorkovna-mojepodlaha-cz
Ve vzorkovně podlah máte na výběr mnoho typů krytin i specialisty, kteří poradí s výběrem. Návštěva vzorkovny je zdarma.

Naštěstí v dnešní době existuje řešení, které vám ušetří čas i náklady. Vydejte se rovnou do vzorkovny podlah. Jsou tam na podlahy specialisté a každému zákazníkovi se plně a hlavně ochotně věnují.

Nejprve si vyslechnou vaše přání a místo určení podlahy, následně vám doporučí vhodné typy, ukáží vzorky, poradí se způsobem instalace nebo rovnou zařídí realizaci nové podlahy na klíč.

Pokud je pro vás každá minuta vzácností, existuje i speciální služba, v rámci níž po Praze a okolí odborník se vzorky podlah přijede až k vám domů nebo do firmy.

Návštěvou vzorkovny podlah ušetříte mnoho proježděného času i nákladů.

Z čeho se skládá cena podlahy?

Níže je seznam položek, které mívají na cenu podlahy vliv. 

1) Demontáž staré podlahové krytiny

Než položíte novou podlahovou krytinu, je potřeba demontovat tu starou. Rozebrat plovoucí podlahu nebo srolovat volně položený koberec je jednoduché. Delší dobu už bude trvat demontáž lepené podlahové krytiny, například PVC, kdysi lidově nazývaného jako „lino“.

mp9014-jak-odstranit-starou-podlahu-2-mojepodlaha-cz
Starou podlahu je potřeba odstranit a podklad vyčistit.

Odstraněnou krytinu potřebujete také nějak zlikvidovat. Podle velikosti místností se bude hodit venku přistavěný kontejner, anebo alespoň jednorázově domluvený odvoz staré podlahové krytiny. Možná to zvládnete i svépomocí. Starou podlahu vám vezmou ve sběrném dvoře, ale raději si to předem telefonicky ověřte.

2) Příprava podkladu

Pokud nepořizujete podlahu do nového bytu či domu, bude potřeba nejprve připravit pro novou podlahu podklad. Záleží, jakou podlahovou krytinu budete do místností pokládat. O něco menší nároky na přípravu podkladu jsou v případě pokládky takzvané plovoucí podlahy.

mp9006-jak-pripravit-podklad-pod-podlahu-nivelacni-hmota-mojepodlaha-cz
Správná příprava a vyrovnání podkladu je důležité.

Může jí být vinylová podlaha i třeba dřevěné či laminátové podlahy. Volně pokládané podlahy bývají totiž o něco silnější než ty, které je potřeba k povrchu nalepit. Silnější podlahy případné jemné nerovnosti podkladu lépe zakryjí, navíc, když je položíte na tlumicí podložku.

Dnes se často pro vyrovnání podkladu používá samonivelační stěrka.

3) Nákup podlahové krytiny, doprava a výdaje na pokládku

Další položkou při pokládce podlahy je už samostatná podlahová krytina. Od kolika do kolika stojí jednotlivé typy, zjistíte třeba v ceníku vinylových a plovoucích podlah.

Jestliže nemáte položení podlahy domluvené na klíč, potřebujete krytinu na místo určení nějak dopravit. K tomu se hodí zapůjčená dodávka, přívěsný vozík za auto nebo dostatečně prostorný automobil. Anebo vám může podlahovou krytinu dovézt přímo prodejce, někdy dokonce v rámci ceny zakoupené podlahy.

Následuje už samotná pokládka podlahové krytiny. Podlaháři před ní měří vlhkost podkladu. Zvládnete to vše svépomocí nebo si pozvete řemeslníka? Buď do pokládky podlahy musíte investovat svůj čas nebo si zaplatit za práci někoho jiného. 

Málokdy se stane, že nakoupená podlaha do místnosti perfektně pasuje. Většinou je potřeba někde kus přiříznout, zkrátit zaklapávací dílce či jinak upravit. Na to je zapotřebí určité vybavení a také znalosti.

4) Instalační pomůcky, lepidlo, tlumicí a izolační podložky

Další položkou při instalaci nové podlahy jsou instalační pomůcky a doplňky, které k pokládce potřebujete. I v tomto případě záleží na vybraném typu podlahy a způsobu instalace. Pro napevno lepené podlahy budete potřebovat vhodné lepidlo na podlahové krytiny.

V případě pokládky plovoucí laminátové, „click“ vinylové či dřevěné podlahy pod ni můžete vložit parotěsnou izolační a vyrovnávací podložku. Ta jednak vyrovná malé nerovnosti podkladu, ale také tlumí kročejový hluk, může zlepšit i tepelnou izolaci.

5) Dokončovací práce, lakování, olejování, sokly, podlahové lišty, prahy

Už máte novou podlahu položenou? Zbývá jen dokončit, aby vypadala hezky. I v tomto případě záleží na typu podlahy. Některé typy, například dřevěná podlaha, parkety nebo korek se pro větší odolnost a hezčí vzhled lakují, a to i v několika vrstvách. Místo laku se používá také impregnace přírodními oleji nebo vosky.

parkety-pred-olejovanim-a-nebo-lakovanim
Lakování dřevěné podlahy jí dodá lepší vzhled a odolnost.

Vzhled hotové podlahy vylepší sokly, okrajové, přechodové a ukončovací lišty, které přimontujete podél stěn i do rohů. Pod lišty se dají ukrýt kabely.

Na kolik v součtu pokládka podlahy vyjde?

Uvádíme příklady ceny pro pokládku podlahové krytiny v bytě o podlahové ploše 80 m2, včetně vyhlazovací stěrky, penetrace, lepidla, lišt a dokončovacích prací.

K cenám se připočítává DPH. Pokud si objednáváte samotnou práci nebo materiál + práci, podlaháři vám v případě pokládky podlahy v nemovitosti na bydlení připočítají 15 % DPH. Jestliže si kupujete pouze materiál, je sazba DPH 21 %.

Je vždy lepší si nechat spočítat náklady individuálně, kalkulace ceny pokládky podlahy je zdarma.

6) Budoucí možné náklady – údržba a opravy podlahy

Poslední položkou, s níž je dobré při výběru podlahy počítat, je nutná pravidelná údržba. Některé podlahové krytiny jsou prakticky bezúdržbové, jiné je vhodné pravidelně udržovat. Opět záleží na typu podlahy. Zkušení prodejci vám poradí s výběrem i následnou údržbou. Na přání vysvětlí, jak řešit opravy podlahové krytiny.

Nízká cena za metr může znamenat vyšší výdaje při pokládce

Myslete na to, že cena za metr čtverečný podlahové krytiny zpravidla nikdy není konečná. V případě až podezřele levných podlah je třeba počítat s vyššími náklady na pokládku. Nejlevnější podlahové krytiny bývají slabší a určené spíše jen k nalepení, což se vám pak může při instalaci prodražit.

I v případě výběru podlah tedy platí známé „Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci.“ Proto je lepší se vždy předem zdarma poradit nebo rovnou navštívit vzorkovnu podlah.

Objevte další tipy na podlahovém blogu.