Jak na vánoční dekorace? Laďte barvy i k podlaze.

Jak si na Vánoce vyzdobit byt? Laďte barvy i k podlaze

Chcete mít letos vánoční dekorace a výzdobu lépe vyladěnou než předchozí rok? Vyzkoušejte pár tipů od stylistů. A laďte barvy také k podlaze i dalšímu vybavení domácnosti. Čtěte, jak na to.

Tradiční barvy Vánoc

Kolik je základních vánočních barev? Tři až pět.

1) Zelená barva Vánoc – příchod jara a štěstí

Stálezelené jsou větve, které si lidé během zimy nosí do svých domovů, například cesmíny, břečťanu, jmelí. Obyvatelům domu připomínají, že zima nebude trvat věčně a jednou zase přijde jaro. Římané si zelené větve během ledna vzájemně vyměňovali, aby jim přinášely štěstí. Staří Egypťané si domů nosili během zimy palmové větve. Zelená je rovněž barvou Letního krále – dubu, který na podzim shodí listy a porazí jej Zimní královna – cesmína.

V současnosti je nejpoužívanějším zeleným symbolem Vánoc vánoční stromek.

Zelená a bílá – přírodní lesní vánoční a zimní dekorace.
Zelená a bílá – přírodní lesní vánoční a zimní dekorace.

2) Červená barva Vánoc – krev Kristova i barva Santy

Pro křesťany je červená barvou krve, kterou Ježíš Kristus prolil na kříži. Dříve ji symbolizovaly bobule cesmíny a také červená jablka pověšená na vánoční stromek. I na rajském stromě byla jablka červená. Santa Claus nosí červenou uniformu, červený háv má také Mikuláš. Právě od něj červená pochází – od svatého Mikuláše ze Smyrny. Byl biskupem v Turecku a byl štědrý k chudým lidem a dětem. Nosil červený oděv.

V interiérech červenou barvu zastupují vánoční ozdoby, červené koule a také červené listy vánoční růže, kterou si lidé zdobí své domovy. Samozřejmě i červená jablka na stromku nebo v míse na stole.

Červené bobule cesmíny.
Červené bobule cesmíny.

3) Zlatá barva Vánoc – hojnost a bohatství

Zlato bylo jedním z darů, který mudrcové přinesli Ježíškovi. Zlatá je symbolem hojnosti a bohatství. Znamená také hřejivé slunce, jež se po slunovratu vrací. Chudší lidé, kteří si zlatou nemohli dovolit, tuto barvu nahrazovali žlutou. 

Symbolizuje ji například pozlacené jmelí, šišky nebo zlaté ozdoby na vánočním stromečku.

Zlatá barva ladí skoro ke všem ostatním barvám a dekoracím.
Zlatá barva ladí skoro ke všem ostatním barvám a dekoracím.

4) Bílá vánoční barva – čistota a přívětivost

Bílá znamená čistotu a představuje zrození panny. V Egyptě a Římě kněžky nosily bílé šaty, jako symbol čistoty a nevinnosti. V 18. století si lidé stromečky zdobili bílými oplatky, znamenajícími tělo Kristovo. Bílá je barvou přívětivosti a míru. Na severní polokouli bývá v zimě bílý sníh. Bílé Vánoce jsou podle mnoha lidí nejkrásnější. Pohani považovali jmelí s bílými bobulemi za posvátnou rostlinu. Stromeček mohou zdobit chomáčky vaty. Podobnou barvou bílé je stříbrná.

Červeno-bílé vánoční ozdoby jsou líbivou kombinací.
Červeno-bílé vánoční ozdoby jsou líbivou kombinací.

5) Modrá barva Vánoc – barva Marie i led a chlad

Modrá je poměrně náročná na výzdobu a slaďování s dalšími barvami, proto běžně součástí vánočních dekorací nebývala. Modrá znamená zimní led a chlad. Lidé si na domy věší umělé rampouchy. Modrá je barvou Marie. V současnosti je modrá vánoční barva už docela často zastoupená ve vánočním osvětlení i ozdobách na stromečku.

Modré a bílé vánoční dekorace spolu hezky ladí.
Modré a bílé vánoční dekorace spolu hezky ladí.

Jak vánoční barvy sladit? Méně bývá více

Ve svém interiéru můžete použít všechny vánoční barvy. Ale nemusí to vypadat moc hezky. V jednoduchosti je síla. Doporučujeme si jich pro jednu místnost vybrat jen pár. A další místnost v domě či bytě můžete mít barevně laděnou zase jinak. Rozhodujte se také podle podlahy a ostatního vybavení.

Červeno-bílý vánoční stromek na světlé podlaze.
Červeno-bílý vánoční stromek na světlé podlaze.

Laďte bytové dekorace i k podlaze

Aby vánoční dekorace vypadaly co nejlépe, myslete také na další vybavení bytu. Máte tmavé dřevěné masivní podlahy i nábytek? Dobře k nim ladí syté červené i zelené dekorace. Na vizuálně těžké podlaze lépe vynikne velký, bohatý strom. Jehličnatý „hubeňour“ by v takovém prostředí mohl zanikat.

Jestliže chodíte po světlé či neutrálně šedé vinylové podlahové krytině nebo světlé podlaze z jiných materiálů, lepší bude volit jemnější odstíny, například bílou a stříbrnou.

Zlatá může doplnit každou barvu. Na bílé podlaze a v minimalisticky laděném interiéru dobře vypadá klidně i jen jedna větev borovice, ozdobená pouze lehounce.

Nejlépe barvy podlahy, dekorací a výzdoby sladí bytový stylista. Ale když není po ruce, může se vám hodit pár tipů.

Výběr barvy: Jste konzervativní nebo progres?

Mezi tradiční barvy Vánoc patří zelená, červená, zlatá, bílá. Pokud letos chcete něco modernějšího, tak mezi moderní vánoční barvy patří všechny barvy. Je to jen na vás. Hezky mohou v moderně laděných interiérech vypadat pastelové barvy v kombinaci s mosazí, mědí.

Zlato-zelený vánoční stromek. Jen pár barev a výsledek vypadá hezky.
Zlato-zelený vánoční stromek. Jen pár barev a výsledek vypadá hezky.

Monochromatické barevné schéma

Je vaší oblíbenou barvou červená? Použijte všechny její odstíny – na stromek pověste od růžové přes fuchsiovou, třešňovou, rubínovou, brusinkovou, vínovou až třeba po kaštanovou. Na výzdobu se dají využít barevné koule a kuličky, mašle, girlandy. Místo červené se dá vybrat jakákoliv jiná barva i všechny její odstíny.

Barevné vánoční kombinace

Pastelové tóny dobře ladí s dalšími pastelovými barvami, jimiž jsou například růžová, broskvová, lila, mátově zelená.

Syté barvy se zase dobře slaďují s dalšími sytými – k námořnické modři se hodí sytě červená i zelená.

A ke všem barvám jsou vhodné kovové odstíny zlaté, stříbrné, mosazné. Ty se dají použít skoro vždy. Podívejte se na pár konkrétních kombinací barev.

  • Červená + zelená
  • Červená + bílá
  • Zelená + bílá
  • Pouze odstíny bílé
  • Jakákoliv pastelová nebo sytá barva + bílá
  • Jakákoliv pastelová nebo sytá barva + zlatá
  • Jakákoliv pastelová nebo sytá barva + stříbrná
  • Bílá + modrá + stříbrná
  • Podzimní barvy na stromečku: zlatožlutá + rezavá + okrová či béžová
  • Lesní zelená + vínová + zlatá
  • Červená + žlutá + modrá – ale tuto kombinaci použijte spíš na stromek do dětského pokoje
Máte na Vánoce fofr? Stačit může i mini vánoční stromek v kbelíku.
Máte na Vánoce fofr? Stačit může i mini vánoční stromek v kbelíku.

Kombinujte střídmě

Nejlépe vypadá jednoduše nazdobený stromeček, na němž visí jen jeden či dva druhy vzájemně se doplňujících ozdob. Žádný pelmel. Ale nic nebrání tomu, aby byl ve vedlejší místnosti stromek nazdobený zase jinak. Anebo na chodbě, ve vstupní hale nebo klidně venku, pokud máte zahradu.

Vánoční ozdoby rozvěšujte rovnoměrně, dopředu i na zadní stranu stromku, na přední větve i doprostřed ke kmínku. To vytváří hloubku.

Vánoční dekorace - mini betlémek.
Vánoční dekorace – mini betlémek.

Máte děti nebo domácí mazlíčky?

Jestliže u vás doma pobíhají děti, zvířátka nebo všechno dohromady, bezpečnější bude volit nerozbitné vánoční ozdoby ze slámy, plsti, peříček, vaty. Třpytivá sklíčka si můžete schovat na někdy později.

Děti rády ve školkách a školách vyrábějí vánoční ozdoby z papíru. Jsou krásné a jsou jejich! Jenže se vkusnými ozdobami vůbec neladí. Bude lepší, když jim do dětského pokojíčku umístíte taky jeden stromeček, který si ratolesti samy nazdobí.

Ať už si stromek i byt nazdobíte jakkoliv, je to jen na vás. Hlavně, aby se vánoční výzdoba líbila vám a rodině.

Šťastné a veselé!

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.