zatezovy koberec praha

Zátěžový koberec v kanceláři zpříjemní pracovní prostředí a zlepší vzduch

Podlahy v kancelářích dostávají den co den pořádně zabrat. Dámské podpatky, kolečkové židle, těžký kancelářský nábytek, nečistoty, vlhkost, tisíce kroků a každodenní čištění. Budete se možná divit, ale ideální podlahou pro kancelářské prostory je zátěžový koberec. Níže se dozvíte, jaké má výhody oproti ostatním typům podlah a také, jak vybrat ten nejvhodnější.

Vlastnosti zátěžových koberců

Charakteristické rysy zátěžových koberců jsou vysoká užitná hodnota, splňování bezpečnostních a požárně technických norem, vysoká kvalita zpracování a elegantní design. To vše zaručuje dlouhou životnost koberců i v silně zatěžovaných místnostech.

Kam se zátěžovým kobercem

Zátěžové koberce se nejčastěji používají v pracovnách, kancelářích, hotelech, školách, obchodech, ale i na chodbách a v předsíních. A nemusíte se bát položit koberec i na terasu, balkón nebo do garáže. Jsou vhodné všude tam, kde je podlaha velice frekventovaná a předpokládá se velké opotřebení.

Samozřejmě, že můžete zátěžový koberec položit i ve své domácnosti (v předsíni, na chodbě). Díky vysoké odolnosti a nižší zátěži vám vydrží po dlouhá léta bez známek opotřebení.

Výhody zátěžových koberců oproti jiným podlahám

  • pohodlné při chůzi
  • zlepšují vnitřní klima místnosti
  • pohlcují prach ze vzduchu
  • absorbují hluk a vibrace
  • zlepšují akustiku v místnosti (zvuk nerezonuje o podlahu, strop a zdi)
  • udržují v místnosti teplo (tepelná bariéra)
  • široký výběr atraktivních barev a dezénů
  • vysoká odolnost
  • dlouhá životnost
  • snadná údržba
Rozdělení zátěžových koberců

Zátěžové koberce můžeme dělit podle několika kritérií. Základem jsou ale dvě kategorie „zátěžáků“:

  1. zátěžový koberec s gumou – lze pokládat bez lepení
  2. zátěžový koberec bez gumy – nutné celoplošné lepení, aby nedocházelo ke shrnování koberce

Dále můžeme koberce dělit podle míry odolnosti:

  1. polozátěžový koberec – vhodný do bytů a rodinných domů
  2. vysokozátěžový koberec – ideální do kanceláří, škol a hotelů
  3. extrémně zátěžový koberec – určený pro restaurace, obchodní domy, kina apod.

A samozřejmě nesmí chybět dělení na:

  1. celoplošné komerční koberce
  2. kusové komerční koberce
Jak vybrat vhodný koberec do kanceláře

Při výběru (nejen) zátěžových koberců se zaměřte na následující kritéria:

  • gramáž koberce
  • hustota a výška vlasu
  • materiál
  • podklad
  • způsob výroby
Gramáž koberce

Kvalitu, a bohužel i cenu, určuje především množství vláken na metr čtvereční a jejich hmotnost. Čím více vláken na m², resp. čím vyšší hmotnost, tím kvalitnější (a dražší) koberec.

Hustota a výška vlasu

Hustota a výška vlasu zátěžového koberce určuje jeho životnost. Stejně jako v předchozím bodě platí, že čím hustší koberec, tím kvalitnější. Pozor ale na výšku vlasu. Zde je vhodnější naopak co nejnižší vlas. Koberce s dlouhým vlasem jsou náročnější na údržbu, jelikož se v nich udržuje více prachu a nečistot.

Materiál

Použitý materiál ovlivňuje nejen životnost, ale i způsob čištění a údržby. Zátěžové koberce se vyrábí z přírodních vláken (přírodní vlna, hedvábí, bavlna, sisal, kokosové vlákno), syntetických vláken (polyamid, polyakryl, nylon a polypropylen) a jejich kombinace.

Koberce z vláken umělých mají obvykle delší životnost a jsou odolnější než koberce z vláken přírodních. Přírodním se zase nedá upřít příjemnější pocit na dotek. Navíc v zimě hřejí a v létě mají lepší schopnost dýchat, takže lehce chladí.

Podklad

I na podkladu záleží. Podle typu podkladu se liší i rychlost opotřebování koberce.
Nejčastější podklad u zátěžových koberců je z gumy, u běžných koberců se setkáte s podkladem z latexu, nebo filcu. Někdy jsou zátěžové koberce jsou vybaveny podkladem typu „actionback“. Ten zajišťuje vysokou odolnost proti opotřebení a dlouhou životnost.

Způsob výroby

Použitá výrobní technologie má přímý vliv na kvalitu koberce a některé další vlastnosti.

  1. Tkané koberce – Ručně či strojově tkané koberce patří mezi ty nejkvalitnější (a nejdražší). Většinou bývají prodávány jako kusové a jsou obšité ze všech 4 stran. Jsou spíše doplňkem interiéru, takže pro pokládku v kanceláři nejsou vhodné.
  2. Všívané koberce – Stále velmi kvalitní, ale o poznání levnější jsou koberce všívané. Výroba probíhá všíváním příze do syntetické mřížky. Tímto způsobem se vyrábí asi 90 % všech koberců. Všívané koberce jsou velmi jemné, snadno se udržují a dlouho vydrží.
  3. Vpichované koberce – Výroba vpichovaných koberců se podobá té u koberců všívaných. S tím rozdílem, že u vpichovaných koberců se vlákna musí k podložce navíc lepit. Kvalitou jsou na tom ale o něco hůře než všívané koberce. Nejsou tak odolné, ani příjemné na dotek. Výhodou je nízká cena.
S výběrem pomohou i piktogramy

Pro snazší orientaci při výběru koberců a podlah obecně začali výrobci podlahových krytin používat speciální piktogramy. Díky nim hned zjistíte, pro jaké prostory a zátěž je daný typ podlahy vhodný.

zátěžové koberce a zátěž
Zátěžové koberce od MojePodlaha.cz

I v našem katalogu najdete kvalitní zátěžové, neboli také komerční koberce. Z celoplošných to jsou Mohawk Smartstrand v několika kolekcích (Dream, Charm, Lounge, Super Lounge) a koberce značky Contract. Nabízíme i komerční zátěžové čtverce Modulyss. U nás si každý přijde na své.

Máte zájem o zátěžový koberec do kanceláře? Navštivte náš on-line katalog podlah, případně zajděte přímo do naší vzorkovny v Praze 7 – Holešovicích.