poskozeni vinylove podlahy blog

Víte, jak opravit poškození vinylové podlahy? Poradíme vám!

Vinylové podlahy právem patří mezi nejoblíbenější podlahové krytiny do domácností. Důvod je jednoduchý, ze všech ostatní podlahových materiálů si vinylové podlahy vzaly ty nejlepší vlastnosti. Jsou pružné, odolné, snadno se pokládají i udržují a navíc nabízí širokou škálu dekorů. Ale co když se doma stane nehoda a vinylová podlaha se poškodí? Nevěšte hlavu. Máme řešení.

Při vyslovení slova vinyl se někomu možná vybaví ponuré panelákové chodbyz devadesátek, jejichž PVC podlahy si hrály na imitaci mramoru, v “lepším” případě byly pouze nudně šedé, místy přerušené nevzhlednými svary.

Nová doba – nový vinyl

Dnes už je situace na trhu s vinylovými podlahami naprosto jiná. Vinyl seženete v rolích, lamelách, nebo čtvercích o různých velikostech a typech pokládky. A co se týče vzhledu a dekorů vinylových podlah, dnešní nabídka je nesrovnatelně široká a různorodá. Dekory vinylových podlah reflektují módní trendy a nechybí ani všelijaké “módní výstřelky.”

Vybere si zarytý rocker, fanda vintage stylu i romantická duše. Zdařilé imitace dřeva najdete v dnes velmi oblíbeném opotřebovaném designu, případně se vzhledem recyklovaného dřeva. Nechybí ani kamenné imitace, napodobeniny dlažby a korku.

Vlastnosti vinylových podlah

Moderní vinyl je velmi odolný vůči vodě a oděru. Při chůzi je příjemně měkký a pocitově teplejší než třeba laminátové podlahy. Velkou výhodou je jeho rozměrová a barevná stálost, snadná údržba (jsou rezistentní vůči nečistotám) i pokládka. Vinylové podlahy navíc dobře tlumí hluk, takže ani rodiče rozverných dětí se nemusí bát nevrlých sousedů. V tomto ohledu jsou nejlepší vinylové podlahy s izolační korkovou vrstvou (Fatra).

Druhy vinylových podlah

Vinylové podlahy, se dělí na heterogenní a homogenní. Homogenní podlahové krytiny se vyznačují stejnou strukturou v celé tloušťce podlahy. Naopak heterogenní podlahy se skládají z několika vrstev různého složení a provedení. Většinou se jedná o pryžový nosič s naneseným dekorem, který je zalitý vrstvou vinylu. Aby byl povrch vinylových podlah ještě odolnější, je vytvrzen PU vrstvou.

Poškozená vinylová podlaha

Čas od času se to musí stát v každé domácnosti. Tu vám spadnou nůžky, tu hrnec nebo bowlingová koule, dětem dojde papír na kreslení, nebo si chtějí vyzkoušet nové lední brusle a poškození vinylové podlahy je na světě. Jestli vás už přešel prvotní vztek, pojďte se podívat, jak lze způsobené škody napravit.

Oprava povrchového poškození vinylové podlahy

Co budete potřebovat: opravnou sadu na vinylové podlahy

Došlo-li jen k povrchovému poškození – tedy k poškození vrchní průhledné vrstvy z polyuretanu, oprava bude velmi snadná. Stačí, když si pořídíte speciální sadu na opravu vinylových podlah. Oprava potom probíhá tak, že pomocí spreje, nebo krycího PU fixu zacelíte škrábance a nakonec inkriminované místo překryjete matujícím lakem. Lak má za úkol barevně sjednotit původní podlahu s opravenou částí. A máte hotovo.

Pokud si nejste jistí, můžete si na pomoc zavolat zkušeného podlaháře, který vám jistě rád poradí co a jak, případně pomůže se samotnou opravou.

Náprava rozsáhlejšího poškození vinylových podlah

V tomto případě už doporučujeme spojit síly s odborníky, kteří vědí, co je třeba udělat, aby vaše krásná vinylová podlaha zase vypadala jako nová. Rozsáhlejším poškozením máme na mysli situaci, kdy je poškozená i dekorativní folie, která je ukrytá pod polyuretanovou vrstvou. V tuto chvíli nezbývá, než vyměnit celou poškozenou část/lamelu.

Co budete potřebovat: náhradní díl, lámací nůž, lepidlo

U poškozených plovoucích podlah z vinylu jsou dvě možnosti:

1) Můžeme vyměnit celou lamelu – tedy rozebereme podlahu od kraje až k poškozenému dílu, ten vyjmeme a nahradíme ho novým. Tento způsob opravy doporučujeme, pokud k poškození došlo v okrajových částech podlahy.

2) Pokud se poškozený díl nachází uprostřed místnosti, doporučujeme ho vyříznout a nahradit novým – tzv. záplatou. Ta by měla být vždy o něco málo větší než původní díl. Záplatu natřeme vhodným lepidlem a vlepíme do vzniklého otvoru. S tím, že u nového dílu musíme odříznout zámkový spoj, aby se nám do otvoru vešel. Zatížíme, necháme zaschnout a je hotovo.

Co budete potřebovat: hořák a horká páječka, dláto, palička, náhradní díl, lepidlo, žehlička

Výměna poškozené části u lepených vinylových podlah je výzva pro pořádného fajnšmekra nebo zkušeného odborníka. Poškozený díl se musí vyříznout a pomocí hořáku a pájky postupně od jednoho z rohů odlepit směrem ke středu. Tady musíte dát velký pozor na okolní podlahu, horký hořák by ji mohl nenávratně poškodit. Pokud by se stalo, že by se poškozený díl nechtěl odlepit, budete muset použít dláto, paličku a trochu hrubé síly. Poškozený díl odsekávejte naopak od středu směrem k okrajům.

Poté odstraňte staré lepidlo. Nový díl vyřízněte tak, aby perfektně pasoval do vzniklého otvoru a zároveň, aby navazoval vzor podlahy. Pomocí žehličky změkčete nový díl, potřete vhodným lepidlem a uložte na místo. Pokud se na povrchu objeví lepidlo, okamžitě jej odstraňte, po zaschnutí to nebude možné. Nakonec na nový díl přiložte plochý předmět (např. prkno) a zatižte ho dostatečnou vahou, aby nedošlo ke zkroucení okrajů a vyčkejte až lepidlo zasshne.

Pokud si nejste jistí, svěřte svou podlahu do rukou odborníka

I když se může zdát, že oprava vinylové podlahy není žádná věda, doporučujeme obrátit se na odborníka, který má podlahy tzv. v malíku. Za léta praxe už mají podlaháři vychytané různé finty a fígle, které jim práci s podlahami usnadní a zaručí kvalitně odvedený výsledek. Budete-li mít zájem, můžete se obrátit i na naše profesionály, kteří vám rádi poradí nejen s opravou vinylových podlah, ale třeba i s výběrem nových podlahových krytin do vaší domácnosti.

Budeme se těšit na vaši návštěvu v naší rozsáhlé vzorkovně podlah v Praze-Holešovicích.

Vaše MojePodlaha.cz