České dřevěné dubové podlahy Esco the family.

Dubová podlaha Esco the family – choďte po českém dřevě

Hledáte bytelnou podlahu? Dubová podlaha je evergreenem. Tvrdé dřevo na podlaze patří mezi velice oblíbené. Dubové podlahy jsou jedny z nejkvalitnějších, které si můžete domů i do firemních a komerčních prostor pořídit. Budete doma chodit po Ivetě, Anně nebo třeba Filipovi? Kolekce dřevěné třívrstvé podlahy Esco the family mají trochu nezvykle česká jména. Aby ne, dřevo totiž pochází převážně z českých lesů. Zjistěte, jaká dubová podlaha vlastně je a kam se hodí.

Esco the family – česká rodina dubové podlahy z česko-slovenských lesů

Dubová podlaha Esco řady the family je vyrobená ze dřeva dubů, ze tří čtvrtin z českých lesů, zbytek pochází ze Slovenska. Tím je výrobce Esco unikátní. Mnoho výrobců dřevěných podlah totiž dřevo nakupuje v jiných zemích, což může v dnešní době způsobovat problémy s nedostatkem materiálu. V Esco mají dubů dost na mnoho měsíců výroby podlah dopředu.

Dubová podlaha z českých stromů Esco teh family – Adam.
Dubová podlaha z českých stromů Esco teh family – Adam.

Proč ne rovnou masivní podlahu, ale raději třívrstvou

Dubová podlaha Esco the family je třívrstvá. Nosnou vrstvu tvoří smrková laťovka, taktéž protitahová dýha bývá smrková. Pochozí nášlapná vrstva je z masivního dubu, konkrétně ze dřeva dubu letního (Quercus robur) a dubu zimního (Quercus petraea).

Vícevrstvé složení dřevěné podlahy zajišťuje vyšší odolnost proti případnému kroucení podlahy i vzniku spár. Díky úspoře dubového materiálu můžete po dřevěné podlaze chodit trochu levněji, než by vás cenově vyšel dubový masiv.

Dřevěná dubová podlaha Esco the family – Lucie.
Dřevěná dubová podlaha Esco the family – Lucie.

Nespornou výhodou je také menší celková tloušťka, což bývá pro pokládku podlahy příznivější. Tenčí podlahy jsou zároveň vhodnější na podlahové vytápění, protože mají lepší tepelnou vodivost. 

Může se hodit: Dvouvrstvá nebo třívrstvá dřevěná podlaha: Znáte rozdíly?

Jaké má dubová podlaha parametry, dá se renovovat?

Tloušťka dubové podlahy je 14 milimetrů, rozměry lamel bývají 190 × 1720 mm. Z celkové tloušťky tvoří dubová masivní vrstva 3 milimetry. To je stále dost na to, aby se dala třívrstvá podlaha za mnoho let, až ji opotřebujete, zase renovovat. Můžete ji pak například obrousit a opatřit novým ochranným olejem. Taktéž je možné dubovou podlahu kartáčovat. Ale než bude renovace potřeba, počkáte si zřejmě dlouho. Výrobce na dubové podlahy poskytuje nadstandardní záruku 20 let.

Třívrstvá dřevěná podlaha z českých dubů Esco the family – David.
Třívrstvá dřevěná podlaha z českých dubů Esco the family – David.

Jednoduchá údržba dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy Esco stačí udržovat mopem nebo vysavačem. Už z výroby mají odolné ošetření tvrdým voskovým olejem.

Pero-drážky pro dřevěnou plovoucí podlahu

Jak českou dubovou podlahu pokládat? Obdobně, jako jinou plovoucí podlahu. Podlahové dílce mají pera a drážky pro snadné sestavení. Na dlouhých stranách dřevěné podlahy jsou 1,2milimetrové mikrofáze, pro lepší vzhled.

Česká třívrstvá dřevěná podlaha Esco the family – Anna.
Česká třívrstvá dřevěná podlaha Esco the family – Anna.

Dřevěné podlahy se na podlahové topení nehodí!

Zažitým mýtem je, že dřevo je velkým izolantem a proto se nehodí na podlahové topení. Je to mýtus. Dubová podlaha Esco the family má tepelnou vodivost okolo 0,12–0,13 W/mK a je vhodná i na podlahové vytápění.

Dubová dřevěná podlaha Esco the family – Filip.
Dubová dřevěná podlaha Esco the family – Filip.

Udržitelnost je důležitá i u podlahy

Pokud by výrobci jen zpracovávali dřevo na podlahu a nestarali se o udržitelnost výroby, časem by možná neměli z čeho vyrábět. Ve výrobě dubové podlahy Esco velice dbají na udržitelnost, starají se o výsadbu nových stromů.

Dubová dřevěná podlaha Esco the family – Iveta.
Dubová dřevěná podlaha Esco the family – Iveta.

Vyberte si na podlahu Petra, Ivetu, Filipa, Annu, Davida, Lucii nebo Adama

Málo bývá někdy více. Sedm aktuálně nabízených dekorů postačuje většině zákazníků. 7 jmen, která dubové podlahy Esco the family mají, zahrnuje od světlých, přes klasické dřevěné až po tmavší povrchové úpravy dřevěné podlahy a hodí se tak snad do všech typů interiérů.

Dřevěná dubová podlaha Esco the family – Petr.
Dřevěná dubová podlaha Esco the family – Petr.

Když dubovou podlahu, tak českou. Přijďte se podívat na všechny podlahy do pražské vzorkovny, podlahového studia.

Čtěte také:

Objevte další zajímavosti na podlahovém blogu.

foto: ukázky z katalogu podlah Esco