Zřejmě se vám už v kuchyni stalo, že vám spadl talíř nebo se na podlahu vylila voda. Podlahová krytina do kuchyně by měla být odolná proti vodě, poškození a vydržet po dlouhé roky. Zároveň má být příjemná při chůzi naboso, zvlášť v kuchyních, které jsou spojené s obývacím pokojem. Které typy podlah se hodí do kuchyně a proč? Zjistěte více.
Podlahové krytiny ideální do kuchyně
Vinyl – odolný proti vodě a mechanickému poškození

Vhodnou podlahou do kuchyně je vinylová podlaha. Vinyl má mnoho výhod – je cenově dostupný, odolný proti mechanickému poškození i vlhkosti. Vinylová podlaha do kuchyně je nenáročná na údržbu a má dobré tepelně izolační vlastnosti, tudíž ji můžete položit i na podlahové topení. Podlaha z vinylu vás vyjde na 400–1500 za metr čtvereční.
Jedna z nejlepších voděodolných podlah do kuchyně je vinylová podlaha s korkovou základovou deskou od firmy Wicanders. Ceny takové podlahy se pohybují od 1200 Kč výše za m². Voděodolné vinylové podlahy Wicanders z kolekce Hydrocork mají dvě korkové vložky, díky kterým jsou při chůzi méně hlučné a mají měkký povrch.
Laminát – jedině s voděodolnou vrstvou a tmelem

V kuchyni se vyhněte položení klasické laminátové podlahy. Při vylití většího množství vody hrozí, že laminátové desky nabobtnají.
Existuje však i voděodolná laminátová podlaha, například Egger Aqua+, která se ve vlhku nedeformuje. Výrobci ji navíc opatřili protiskluzovým povrchem. Pokud nemá laminátová podlaha vodotěsný zámkový spoj, jednotlivé desky zatmelte vodotěsným tmelem na podlahy, aby se voda mezi ně nedostala.
Marmoleum a PVC – klasika, která vydrží

Marmoleum je odolné vůči vlhkosti a mechanickému poškození. Do kuchyně se hodí spíše marmoleum na roli k lepení. PVC, chybně označované také jako lino, je rovněž odolnou a stále oblíbenou podlahovou krytinou do kuchyně.
Marmoleum a PVC jsou vhodné pro alergiky a astmatiky. Budou se vám dobře udržovat, mají dlouhou životnost a jsou cenově dostupné.
Dlažba studí
Další možností je samozřejmě i dlažba. Jenže v našich zeměpisných šířkách je dost studená, pokud ji tedy zespoda neohřívá podlahové vytápění. Navíc, když vám na tvrdou dlažbu spadne sklenička, její roztříštění je skoro jisté.
Jaké podlahy do kuchyně raději ne?
Jak píšeme výše, do kuchyně není vhodná obyčejná laminátová podlaha.
U dřevěných podlah záleží na vašich finančních možnostech. Cena za metr čtvereční může být i 2000 Kč.

Do kuchyně zvolte dřevěnou podlahu raději z exotických dřevin jako je teak, wenge nebo merbau. Tyto dřeviny jsou tvrdé, stálé a odolné. S těmito materiály se setkáte například u podlah ve venkovních terasách.
Přejete-li si do kuchyně dřevěnou podlahu, ošetřete ji voskem a olejem. Pokud na dřevo vylijete vodu, co nejdříve ji setřete. Dřevo je náchylné na mechanické poškození, ale šikovný podlahář dokáže podlahu zase opravit.
Čtěte další užitečné rady na podlahovém blogu.