korkove podlahy vyhody nevyhody

Korková podlaha – výhody a nevýhody

Hledáte kvalitní podlahu z přírodních materiálů, která bude vaše chodidla laskat na každém kroku? Máte doma malého alergika či astmatika? Nemůžete se zbavit pocitu chladných nohou při chůzi naboso? Máme pro vás perfektní tip na moderní podlahy s výbornými funkčními vlastnostmi a krásným designem.

Kde se vůbec bere korek?

Korek je vlastně kůra (borka) dubu korkového – lesního stromu s desítkami různých odrůd. Pěstuje se v alejích či hájích především ve Španělsku, Portugalsku a v severozápadní Africe. Dub korkový má unikátní schopnost regenerace kůry, což umožňuje její opakované loupání, resp. odřezávání pomocí speciálních nožů, aniž by byl strom poškozen.

dub korkovy korek

Mezi hlavní přednosti korku patří zejména dobré tepelně izolační a akustické vlastnosti, schopnost akumulovat teplo, vysoká odolnost vůči (malé) vlhkosti, tvarová stálost a elasticita. Suberin obsažený v korku navíc odpuzuje nežádoucí parazity.

Asi vám nemusíme psát, kde se korek používá nejčastěji. Čas od času s ním v lahvi lahodného moku zápasíme všichni :-). Kromě zátek slouží korek i k výrobě prostírání, stélek obuvi a samozřejmě podlah.

Podlaha z korku vydrží déle než kdejaké manželství

Korkovým podlahám se svými vlastnostmi nevyrovná snad žádný jiný podlahový materiál. Už jen jejich životnost je neuvěřitelná – více než 40 let. A když k tomu přidáme jeho hlukovou a tepelnou izolaci, schopnost pohlcovat nepříjemné vibrace, tvarovou stálost a pohodlí při chůzi, zjistíte, že s korkovou podlahou určitě nešlápnete vedle. Zvláště s dětmi oceníte tichý povrch, který nestudí a odolá i náročným dětským hrám a nehodám s nejrůznějšími tekutinami. A navíc ušetříte za energie. Bylo dokázáno, že instalací korkové podlahy stoupne teplota v místnosti až o 1,5°C.

Na výrobu korkových podlah se zaměřuje firma Wicanders, která se stala světovým lídrem ve výrobě těchto ekologických podlah. Zejména plovoucí podlahy z korku jsou velmi odolné, a proto je možné jejich využití nejen v domácnosti, ale i v komerčních i průmyslových prostorách. Wicanders poskytuje záruku na opotřebení povrchu 25 let pro domácnosti a 15 let pro průmyslové prostory. Podle způsobu pokládky můžeme korkové podlahy rozdělit na lepené a plovoucí.

Korkové podlahy lepené

Výhodou celoplošně lepených korkových podlah je vysoká kompaktnost a kročejový komfort při chůzi. Na rozdíl od svých plovoucích kolegyň, je můžeme při instalaci přesně zařezávat kolem dveřních rámů, trubek od topení apod. Většinou se prodávají v podobě čtvercových nebo obdélníkových dlaždic a bez povrchové úpravy. Lakování probíhá v jedné či dvou vrstvách následně po pokládce podlahy.

korkova podlaha wicanders

Kolekce Wicanders ColorCork přináší širokou škálu jedinečných dekorů zemitých barev, které zdařile imitují kamennou podlahu, keramiku i mramor. Kolekce Identity je zvláštní tím, že kombinuje parketový dekor s přirozeností přírodního korkového dřeva.

Plovoucí korkové podlahy

Korkové podlahy, které se pokládají zámkovým systémem, jsou navíc opatřeny extrémně odolnou vinylovou fólii o tloušťce 0,5 mm. Díky tomu bez problému snesou i vysokou zátěž v komerčních a průmyslových halách. Již zmíněný zámkový systém pokládky je velice oblíbený pro svou nenáročnost a rychlost. U těchto podlah je zámkový systém dvojího typu – nasouvací a narážecí. K instalaci je potřeba rovný, suchý a pevný podklad.

Plovoucí korkové podlahy se vyrábí většinou v tloušťkách 10 až 12 mm a vybírat můžete z několika typů povrchových úprav (keramický lak, lak LMS1, LMS2, i bez povrchové úpravy).

Za zmínku určitě stojí kolekce stylových korkových podlah Wicanders Speciality, která nabízí elegantní štíhlé dílce originálního a moderního vzhledu. Díky keramickému laku působí povrch podlah vkusným matným dojmem. V kolekci Personality se designéři inspirovali přírodním mramorem, kterému dali jemné odstíny béžové a hnědé barvy.

Překvapivě kvalitní materiál za rozumnou cenu

Možná jste dodnes ani netušili, jaké výhody má podlahová krytina vyrobená ze 100% přírodních a obnovitelných materiálů. Bát se nemusíte ani údržby, která je velmi snadná a nevyžaduje žádné speciální přípravky. Velkou výhodou korku je i jeho hypoalergennost a vysoká odolnost proti promáčknutí.

Výroba a složení korkových podlah

Korek je rostlinná tkáň, kterou tvoří uskupení mrtvých buněk se zvláštní 5vrstvou strukturou a speciálním uspořádáním. Na 1 cm3 připadá až 40 milionů buněk. A právě díky specifickému uspořádání buněk mají korkové podlahy jedinečné vlastnosti, které nenajdete u jiných typů podlah.

Výroba masivních korkových podlah spočívá ve vaření korkového granulátu v tlakových nádobách ve vodní páře. Jednotlivé korkové granule se vzájemně spojují pomocí vlastní pryskyřice, díky tomu nejsou potřeba žádná umělá pojiva. Jedná se tak o stoprocentně jednotný přírodní materiál s výjimečnými technickými parametry (tepelná, akustická a antivibrační izolace atd.)

Oproti tomu sendvičové korkové podlahy se skládají ze dvou vrstev. První, základní, tvoří nosná vrstva z granulovaného korku (korkové jádro). K ní se pojidlem připevňuje tenká dekorativní korková vrstva (korková dýha), která určuje finální vzhled podlahy.